Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nevjerojatnih 8/8

Špaco za povijest: Hajduk istaknuo zanimljivi detalj o svojoj legendi

Splićani se opraštaju od jednog od najvećih trenera u klupskoj povijesti.

U četvrtak 27. prosinca s početkom u 11:00 u Hajdukovoj kino-dvorani bit će održana komemoracija za Stanka Poklepovića. Dan kasnije na splitskom groblju Lovrinac bit legendarni Špaco bit će ispraćen prema Braču, pogreb će biti u Milni.

Cijela nogometna javnost oprašta se od istinskog trenerskog velikana koji je preminuo na Badnjak, u 81. godini života.

Dakako, najveći trag je ostavio u Hajduku kojeg je vodio u četiri navrata. S Poljuda ponosno ističu kako je tijekom tih ukupno osam sezona osvajao trofeje i stvarao igrače, a među brojnim statističkim detaljima koje su objavili vezano uz Špacu jedan je posebno zanimljiv.

Gotovo nestvaran učinak na Poljudu

Naime, osam puta je u europskim utakmicama vodio Hajduk na Poljudu i svih osam puta je pobijedio!

U sezoni 1985./1986., u kojoj je odveo Hajduk do četvrtfinala Kupa UEFA, redom je pobjeđivao Metz (5:1), Torino (3:1), Dnjipro (1:0) i Waregem (1:0).

Šest godina kasnije, u prvom kolu Kupa pobjednika kupova Hajduk je pobijedio Tottenham sa 1:0, a taj dvoboj se igrao u austrijskom Linzu (zbog ratnih događanja Splićanima je od UEFA-e naređeno da ne smiju biti domaćini niti u Hrvatskoj niti bilo gdje drugo na području bivše države).

Nakon Rumunja, srušio i Anderlecht

Špaco je do danas ostao posljednji trener koji je Hajduk uspio uvesti u skupine nekog europskog natjecanja. U ljeto 2010. plasirao se u Europsku ligu nakon što je u kvalifikacijama kod kuće isprašio prvo Dinamo Bukurešt sa 3:0, a potom još jedan rumunjski klub, Unireu, sa 4:1.

U onoj infarktnoj utakmici protiv Anderlechta, kada je Hajduk slavio s 1:0 pogotkom Ante Vukušića u šestoj minuti sudačke nadoknade, Špaco je bio trener.

Međutim, u preostala dva euro-susreta te jeseni, kada je Hajduk na Poljudu izgubio od Zenita i AEK-a, Poklepović nije bio na klupi jer je uoči njih smijenjen. Presudili su mu poraz od Cibalije u Vinkovcima i ispadanje od Istre iz Kupa na Poljudu.

Na neki način, i bolje da je ispalo tako, da barba Špaco ostane sa stopostotnim učinkom, kojeg će teško ikad itko nadmašiti, ne računajući one trener koji su ili tek u budućnosti hoće po jednu domaću euro-utakmicu biti na klupi.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider