Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sukob s glavešinama

Potres u HNS-u: Šuker i društvo udarili po čovjeku koji je pokazao da ima petlju

Glavešine HNS-a donijele su odluku o smjeni disciplinskog suca HNL-a Saše Pavličića-Bekića.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Saša Pavličić-Bekić po svemu sudeći bit će razriješen dužnosti disciplinskog suca Prve i Druge HNL. Informacija još nije službeno potvrđena, ali čini se da je odluka donesena i samo je pitanje formalnosti kada će biti provedena. Spekulira se da će je Izvršni odbor HNS-a „amenovati“ u srijedu.

Pavličić-Bekić na dužnost disciplinskog suca došao je u siječnju 2016. kada je naslijedio Krešimira Vlajčevića, a prije toga bio je predsjednik Disciplinske komisije HNS-a.

Izdržao je, dakle, na jednom od najužarenijih stolaca u HNS-u oko godinu i pol dana. Nameće se logično pitanje: zašto je smijenjen? Budući da još uvijek nema službenog objašnjenja, možemo samo nagađati. Je li glavešine HNS-a do infarkta uzrujao „slučaj Soudani“ ili su ih „presjekle“ medijske spekulacije da je Pavličić-Bekić jedan od potajnih kandidata nekih krugova za novog predsjednika HNS-a?

Ili su možda bili nezadovoljni njegovom reakcijom na te spekulacije, koje nije potvrdio, ali nije ni izrijekom odbio mogućnost da zamijeni Davora Šukera, kojem se u tom trenutku zatresla stolica, barem se tako spekuliralo, nakon sukoba s političkim establišmentom.

U godinu i pol dana obnašanja poprilično nezahvalne dužnosti disciplinskog suca, Pavličić-Bekić često se nalazio između čekića i nakovnja. Bio je na udaru raznih struja u hrvatskom nogometu, od nezadovoljnih čelnika HNS-a i pojedinih klubova do nekih navijačkih skupina. Ponekad se činilo da ga napadaju sa svih strana, po čemu se moglo zaključiti da dosljedno i korektno obavlja svoj posao.

Zanimljivo je da je prva odluka koju je donio kao disciplinski sudac bila ona u „slučaju Šupraha – Brbić“, kada je donio najveću financijsku kaznu u povijesti HNS-a. Pavličić-Bekić kaznio je s 27 000 kuna izravno nadređenog člana Izvršnog odbora HNS-a Alojzija Šuprahu, koji sada, da ironija bude potpuna, izravno odlučuje o njegovoj sudbini.

Pavličić-Bekić, inače uspješan zagrebački odvjetnik sa samostalnim uredom u Bednjanskoj ulici, tri je godine volontirao kao član arbitraže HNS-a. Dvije godine bio je predsjednik Disciplinske komisije i imao je dvjestotinjak odluka nadležnih za Hrvatski kup i sva devijantna ponašanja i izjave u medijima nogometaša, trenera ili dužnosnika klubova.

Od siječnja 2016. postaje disciplinski sudac nadležan za šest liga: Prvu i drugu HNL te lige pionira, juniora i kadeta. Donio je preko 540 odluka i samo jedna je preinačena, a to je ona sada već opjevana o suspenziji Dinamova igrača Soudanija uoči derbija Dinama i Hajduka na Maksimiru, a koja se na kraju pretvorila u slučaj ili još bolje rečeno, pravu lakrdiju.

Pavličić-Bekić tom je odlukom, i ne samo tom, pokazao da ima petlju i da nije eksponent, kako su neki prigovarali, vrhuške HNS-a. Prošle sezone na odluke Pavličića-Bekića upućene su samo četiri žalbe i samo Soudanijeva bila je preinačena. I naposljetku, Pavličić-Bekić uveo je pravilo da sukladno Zakonu o obveznim odnosima za sve propuste navijača odgovara organizator natjecanja.

Sada se postavlja pitanje tko će zamijeniti Pavličića-Bekića? Za sada nam ta informacija nije poznata, ali sumnjamo da će HNS nakon svega pronaći korektnijeg i nezavisnijeg disciplinskog suca. Nekako slutimo da će "slučaj Pavličića-Bekića" najboljim kandidatima biti jasna naznaka da tu funkciju zaobiđu u širokom krugu.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider