Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Budimo ponosni

Irci nam mogu pomoći, ali moramo poštovati sebe i vjerovati u uspjeh!

Slaven Bilić kazao je kako se sigurno ne bi mijenjao s Italijom uoči zadnjega kola. Dijelite li i vi to mišljenje?

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska za prolaz igra protiv jednog od najtežih mogućih protivnika. Aktualni europski i svjetski prvaci ni sami nisu osigurali četvrtfinale. To ih čini još opasnijima, mada je njihova pozicija nakon 4-0 s Irskom i remija s golovima protiv Italije puno komfornija.

Ono što je loše za nas je što su „azzuri“ remiziravši s „furijama“ zapravo poništili naših, načelno i rezultatski vrlo dobrih 1-1 s Prandellijevom momčadi. Dakle, dosadašnji razvoj situacije u skupini C, praktično je obezvrijedio mogućnost da odigramo hrabrih 0-0 sa Španjolcima i prođemo jer bi u tom slučaju Talijanima bila dosta bilo kakva pobjeda protiv Iraca. Trebamo ne izgubiti, a pri tome postići barem dva gola (možda i jedan, mada je i to nesigurno).

>> Svi mogući raspleti u skupini C: Krojimo vlastitu sudbinu, a nadamo se pomoći Iraca!

Suočen s nekoliko pitanja novinara na ovu temu, Bilić je emotivno objasnio kako ne prihvaća defetizam u razmišljanju. Pobjeda od dva gola razlike protiv Irske i neriješeno sa sjajnim Talijanima (koji stvarno izgledaju puno bolje nego za vrijeme traumatičnih priprema), rezultat je za ponos i diku, a ne za očaj i paniku. I tu je izbornik sto posto u pravu. Moglo se dogoditi da imamo šest bodova nakon dva kola, i da navijači sada traže hotele po Donjecku ili Kijevu, ali to ipak ne možemo tražiti ili smatrati realnim, uobičajenim i normalnim. Prolaz dalje je luksuz za koji se živi, a ne nešto što Hrvatska ima „po defaultu“. Zapamtimo da i Njemačka još može ispasti, bez obzira na dvije sjajne pobjede.

>> Što su Hrvati naučili iz prve utakmice na Euru?

Što će se dogoditi u ponedjeljak u Gdanjsku? Za nogometni svijet Španjolska je čvrsti favorit. Ali, favorit kojega Hrvatska možda može unerediti. Naša reprezentacija spada među tjelesno najspremnije na prvenstvu, preživimo li uvodno „tiki-taka valjanje“, možemo biti opasni. Vraćam se na teze iz prethodne kolumne: mi moramo poštovati sebe i vjerovati da možemo proći. I igrači i navijači. Ako mi nećemo vjerovati, nema tko umjesto nas. Da, Španjolska je favorit, no ne dobija svaku utakmicu i naši će, budite uvjereni, istrčati odlučni izboriti prolaz dalje. Hrvatska ima četiri boda. Nije nam ih nitko poklonio, oni su naši, osvojeni od hrvatske reprezentacije – i ne bih ih mijenjao za pet talijanskih, a kamo li za samo dva.

Neću o 2-2 fantazijama, ali ima još jedan „izlaz za nuždu“. Ruku pomoćnicu možda nam pruže Irci. Nije najvjerojatniji scenarij, ali nije ni nemoguć. Sedamdesettrogodišnji Trappatoni već je počeo kampanju za novi ciklus na irskoj klupi. Nije mu nebitno hoće li se iz Poljske vratiti potučen do nogu ili ipak s ponekim bodom na kontu, osvojenim protiv „svojih“. A i ponos igrača je na kocki, ni oni ne bi htjeli biti topovska hrana. Plasman na prošlo svjetsko prvenstvo im je ukraden, ovdje su glatko izgubili dvije, ne žele pasti bez ispaljena metka. Valjda ćemo vidjeti barem nešto od te žilave Irske koja je do Eura tako rijetko gubila. Come on, Trapp & Robbie, make our day!

Dragi navijači na Euru ili u domovini, šaljite nam svoje fotografije navijanja, slavlja i podrške hrvatskoj reprezentaciji na moj.report@novatv.hr. Najbolje ćemo objaviti na našem portalu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider