Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Vuk sit, ovce na broju

Rekapitulacija: Što je Hajduku donio prijelazni rok?

Splićani su napravili veliku čistku u svlačionici.

U zimski prijelazni rok Hajduk je ušao s nekoliko krucijalnih pitanja i briga koje treba otkloniti i zbog mirnije sadašnjosti i zbog onoga što nosi budućnost.

Primarni zadatak bio je osigurati novac potreban za funkcioniranje kluba i redovito servisiranje obveza na mjesečnoj razini, a upravo zbog toga što su se te obveze nagomilale do (pre)velikih razina, bilo je nužno i riješiti se igrača čiji su ugovori stvarali golemi uteg budžetu.

Bez ikakve dileme, prva priča zimskog prijelaznog roka u Hajduku (i općenito u HNL klubovima) bio je Ante Palaversa, iznimno talentirani 18-godišnji veznjak koji je potpisao za Manchester City u jednom od najvećih transfera u povijesti Hajduka.

Palaversa napunio blagajnu

Palaversina obitelj inzistirala je na tome da Ante još neko vrijeme ostane kod kuće i razvija se u Hajduku pa je cijeli posao sklopljen tako da je on odmah nakon potpisa za Manchester City poslan na posudbu u Hajduk do ljeta 2020. godine.

Hajduk je odmah dobio 4,8 milijuna eura, a dobit će još 1,5 milijuna eura tijekom perioda dok Palaversa bude na posudbi. K tome, Splićanima pripada i 10 posto od budućeg transfera, kao i potencijalni bonus od 1,5 milijuna eura koji je vezan za Palaversine nastupe u dresu Manchester City.

Lille i Ajax zagrizli za Bradarića

Palaversin transfer izazvao je lančanu reakciju u vidu dizanja ponude Lillea za još jednog perspektivnog mladića iz Hajdukove Akademije, 19-godišnjeg lijevog beka Domagoja Bradarića.

Za njega je Lille, trenutačno drugoplasirani klub francuskog prvenstva, u svojoj prvoj ponudi poslao 2.500.000 eura plus 500.000 eura bonusa. Hajduk je odbio i tu i još nekoliko idućih ponuda koje su Francuzi poslali da bi konačna ponuda Lillea, poslala pretposljednjeg dana prijelaznog roka, iznosila velikih 6.000.000 eura plus 10 posto od budućeg transfera. Toliko je nudio i Ajax, ali Hajduk nije htio prodati još jedno svoje talentirano dijete.

Nema sumnje da je imidž Hajduka na inozemnom tržištu narastao nakon što mu je jednog igrača kupio Manchester City, ali isto tako treba reći i da je do ovolikih ponuda Lillea i Ajaxa dovela mogućnost Splićana da odbijaju ponude koje bi u nekim ranijim vremenima, u doba besparice, bile prihvaćene bez puno rasprave.

Riješili se Saida, Filipa, Memolle...

Evidentno je i u finišu jesenskog prvenstva bilo, a i na zimskim pripremama, uostalom to su najavili i čelni ljudi zaduženi za struku u Hajduku, da će se orijentirati na mlade igrače iz vlastite Akademije.

U takvoj situaciji bilo je poželjno riješiti se starijih i preplaćenih stranaca koji nisu opravdali uloženo.

Doduše, Ahmed Said Said sa svojih 29 golova i 15 asistencija ne spada u skupinu onih koji su zarađivali puno a davali malo, ali on je svojim ponašanjem u nekoliko navrata razbjesnio i suigrače i ljude u klubu i navijače te je razlaz bio jedino logično rješenje, jer nezadovoljnog i incidentnog igrača ne želi nijedan trener.

Hajduk ga nije htio pustiti bez odštete zbog te neloše statistike koju je imao i činjenice da je imao važeći ugovor još godinu i pol, a u konačnici se pronašao i klub koji je bio spreman platiti 500.000 eura odštete za Ganca s talijanskom putovnicom. Portugalski Rio Ave je njegova sljedeća postaja.

Said je mjesečno zarađivao 15.000 eura, a osim njega na platnom popisu više nema ni Steliana Filipa (mjesečna plaća bila mu je 18.000 eura) niti Hysena Memolle (12.000 eura). Dvojica lijevih bekova otišli su kao velika razočaranja, naročito Filip, za kojeg je lani Dinamo Bukureštu plaćena odšteta i koji je stigao kao pojačanje, a ispostavio se kao teški promašaj. Svoj novi klub Filip još uvijek traži dok je Memolla potpisao za talijanskog drugoligaša Salernitanu.

Za Bjelanovića posao nije gotov

Predsjednik Jasmin Huljaj, komentirajući učinjeno u zimskom prijelaznom roku, istaknuo je kako je jako zadovoljan onim što je napravio sportski direktor Saša Bjelanović, ali to, naravno, ne znači je posao za Bjelanovića ove zime gotov.

Do 15. veljače otvoren je prijelazni rok za dovođenje igrača ili kupovinom ili na posudbu. Isto tako, u nekim državama u kojima su klubovi platežno moćni, poput Rusije ili Kine, prijelazni rok i dalje traje, pa je moguće da u Hajduk sleti još pokoja ponuda.

Suma sumarum cijele priče bio bi da zahvaljujući milijunima dobivenim od transfera Palaverse Hajduk nije prisiljen dizati kredit za normalno funkcioniranje, mladog igrača nije izgubio jer ostaje na Poljudu, a k tome je i provjetrena svlačionica u kojoj su "glavne face" neki novi, domaći klinci.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider