Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Zidane mora šutjeti

Svlačionici Reala „prekipjelo“: Ovo su razlozi Ronaldove „impotencije“ i očitog pada

Real je upao u krizu igre i rezultata, a Cristiano Ronaldo i Zinedine Zidane na udaru su kritike...

Nakon niza od 40 utakmica bez poraza, Real je izgubio dvije utakmice zaredom, a uz to je igrao i prilično loše, što je priznao i trener Zinedine Zidane. Sasvim dovoljno da oluja pogodi Santiago Bernabeu. Još jedan poraz, čak i remi, to bi već bio tajfun.

Zidane pucao od bijesa: Evo zašto je napao zvijezde Reala, a onda dobio "porciju"

Katalonski mediji naslađuju se krizom Reala, ali i madridski prilično su kritični prema Zidaneu i njegovoj momčadi. Kada Real gubi, poslovično je glavna tema Cristiano Ronaldo, što je i logično, jer se radi o najvećoj zvijezdi „kraljevskog kluba“ i njegove igre se uvijek pomno analiziraju.

Katalonski mediji raspisali su se da je Ronaldo u očiglednom padu, pa i zalasku karijere, ali ni madridski ne kriju da je Portugalac ispod svoje uobičajene razine, i to već duže vrijeme, te da je Real u nekim utakmicama izgledao sasvim dobro kada Portugalca nije bilo na terenu.

Ronaldo u očitom padu, navijači Reala ga isfućkali

Katalonski Sport ističe da je Ronaldo ove sezone zabio 18 golova i upisao šest asistencija u 22 utakmice u svim natjecanjima, što je na prvi pogled vrlo dobar rezultat, ali statistika mu je varljiva kada se pogleda da je golove uglavnom zabijao protiv slabih protivnika i u trenucima kada su utakmice uglavnom bile riješene. Najsvjetliji trenutak imao je u gradskom derbiju s Atleticom, ali kada je Real trebao gol u ostalim „gustim“ utakmicama, najčešće ga nigdje nije bilo.

Više od svega navedenog „Madridiste“ brine Ronaldovo slabo kretanje na terenu. To je i glavni razlog zašto ga je protiv Celte isfućkao dobar dio Bernabeua. Tek letimičnim pogledom može se vidjeti da je izgubio na hitrini, jer protivnički braniči sve se lakše nose s njim u duelima, lakše ga zatvaraju nego prije i dostižu kada krene u trk, a obranu ionako nikada nije igrao s nekom naročitom voljom.

Ronaldo više nije u cvijetu mladost, uskoro će napuniti 32 godine, ozljede i biologija čine svoje. Već duže vrijeme spekulira se da za svoju dob ima preveliku masu i da bi morao smršavjeti nekoliko kilograma kako bi poboljšao fizičke performanse.

No, čini se da se Ronaldu teško odreći ponešto mišića, poznata je stvar da voli pokazivati svoju muskulaturu, koja mu izravno i neizravno donosi značajne prihode putem razno-raznih marketinških akcija. Svaka obnažena fotografija na društvenim mrežama privlači kao šećer mrave milijune njegovih obožavatelja i još više obožavateljica, a sve se to naplaćuje kod sponzora.

Siječanjska „impotencija“ Ronalda i Reala

Na stranu vizualni dojam, ali i statistika udaraca i postotak realizacije govore da nije onaj stari. Protiv Celte je imao tek dva udarca na gol suparnika. U Primeri ove sezone zabio je 12 golova iz čak 76 udaraca, što je tek 16 posto uspješnosti. U Ligi prvaka trebalo mu je 36 udaraca za dva gola, što je tek šest posto uspješnosti. Te brojke su prije bile daleko bolje.

Ono što je još poraznije za Ronalda jest postotak izgubljenih lopti, što najbolje govori da fizički više nije na staroj razini. U 19 utakmica Primere i Lige prvaka izgubio je 164 lopte, što je prosjek od 8.6 po utakmici, a suparnicima je oduzeo tek 24. Sve nabrojano govori da bez postignutog gola ne pridonosi mnogo i brojke to jasno pokazuju.

Madridski mediji ističu činjenicu da je Ronaldo poslovično golgeterski i na svaki drugi način samozatajniji u siječnju, posebice nakon što je osvajao Zlatnu loptu. Očito je da individualne nagrade negativno djeluju na Ronaldovu nogometnu impotenciju; kao da se ispuše i treba mu određeno vrijeme da se vrati u život. Scenarij sličan ovom gledali smo prije dvije godine kada je Real vodio Carlo Ancelotti.

Svlačionici prekipjelo

Nakon sjajne jeseni i rekordnog niza pobjeda i odličnih igara cijele momčadi pa i Ronalda, Real je iznenada stao i naprosto se raspao, posebice nakon onog čuvenog poraza od Atletica u gradskom derbiju i kontroverznog Ronaldovog rođendanskog partija. Ni Real ni Ronaldo do kraja sezone nisu se opravili.

Barcelona je osvojila trostruku krunu, a Madriđani su ostali bez ijednog trofeja. Ronaldo je došao na udar navijača i ozbiljno se spekuliralo o njegovom odlasku, dok je talijanski trener morao abdicirati. Hoće li se priča ove sezone ponoviti, tek ćemo vidjeti, ali ne može da se ne zamijetiti sličan scenarij na početku godine.

Mediji kritiziraju Ronalda, ali čini se da ni svlačionica nije imuna na Portugalčevu nonšalanciju, privilegiranost i usiljenu bahatost. Inače dobro obaviješteni španjolski novinar Paco Garcia Caridad otkriva da postoje glasine kako je ostatku svlačionice dosta Ronaldove samovolje. Navodno neki važni igrači smatraju kako Ronaldo nije u dobroj formi i da ne bi trebao na silu igrati.

To je kritika i na račun trenera Zidanea koji očito ima problem kao i svi njegovi prethodnici: kako reći taštom Ronaldu da ostane na klupi i otvori mjesto nekim drugim igračima. Gotovo da nema sumnje kako bi Zidane s tom rečenicom otvorio frontu s najvećom zvijezdom i netko bi morao platiti ceh. Do sada su to uvijek bili treneri.

Bale najviše nedostaje

Ronaldo nije jedini Zidaneov problem. Ozljeda Garetha Balea, druge najveće zvijezde Reala, mnogo toga je poremetila. Velšanin jako puno nedostaje Realu, to je vidljivo s Mjeseca. Dok nema Balea, koji bi se trebao uskoro vratiti, te dok je Ronaldo u lošoj formi, teret bi morali preuzeti ostali glavni igrači, prije svih Benzema, Modrić i Ramos.

Čini se da neki od njih smatraju kako bi im bilo lakše kad bi Ronaldo za promjenu pristao sjesti na klupu dok se ne vrati u formu. Međutim, taj film će jako teško gledati, to je prilično jasno, pa će morati gurati s Ronaldom u kakvom god da je tonusu. Zidaneu veliki problem pričinjavaju i bekovi.

Marcelo nema adekvatnu zamjenu na lijevom boku i stalno mora igrati, a to znači da se puno troši, uz to i „bira“ utakmice jer je svjestan da nema konkurenciju. Marcelova igra u obrani je manje-više očajna, no Zidane nema pravu alternativu za Brazilca.

Marcelo nema dostojnu zamjenu, Danilo veliki promašaj

Nakon ozljede Danija Carvajala, koji će najvjerojatnije izbivati s travnjaka tri do četiri tjedna, pojavio se i problem na desnom boku. Danilo je na udaru žestokih kritika sa svih strana. Čim je došao u Real napisali smo da je Brazilac „mačak u vreći“. Da je s loptom „na vi“ pokazao je već na predstavljanju kada mu je bježala kao da žonglira sa „skočicom“ ili tvrdim pakovanjem cigara. Stoga nije jasno zašto su sada neki iznenađeni.

Danilo je veliki promašaj Florentina Pereza koji je za njega iskrcao tridesetak milijuna eura i sada pošto poto želi da igra kako bi barem djelomično opravdao ulaganja, te u konačnici kako bi ga mogao prodati barem za 20 milijuna. Pitanje je samo gdje će naći takve naivčine? Možda bi ih se našlo u Kini...

U svakom slučaju Zidane više nema strpljenja za Danila i zbog toga bi radije mogao promijeniti sustav igre. Čini se da će u narednim utakmicama, kao i protiv Seville u prošlom kolu, igrati u 3-5-2 formaciji, jer bi na taj način mogao sastavi momčad bez fizički snažnog, ali tehnički i taktički, najblaže rečeno, sumnjivog Brazilca.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider