Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Uzbuna u Barceloni

Juve otkrio slabosti: Ovo su razlozi zbog kojih je Barca "propala"

Već drugi europski debakl ove godine je otvorio mnoga pitanja vezana uz budućnost katalonskog diva.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Barcelona prolazi kroz vrlo teško razdoblje. Debakl protiv Juventusa je već drugi u nokaut fazi Lige prvaka nakon što ih je u osmini finala u prvoj utakmici ponizio i PSG. Barca je ludim preokretom izborila prolaz, a spektakularna pobjeda je privremeno gurnula pod tepih nagomilane probleme koji muče katalonskog diva.

Juventus je sve slabosti ponovno razotkrio što je bio dovoljan razlog da se upali svjetlo za uzbunu, a ovo su najveći problemi zbog kojih Blaugrana nije ona moćna sila koja je bila proteklih sezona.

Gdje je nestala slavna La Masia?

Proizvodi slavne Barcelonine akademije sve rjeđe igraju bitne uloge na terenu. U eri Luisa Enriquea samo je jedan lokalni talent postao koliko – toliko standardan. Riječ je o Sergiju Robertu, igraču koji služi kao ''švicarski nož'' i igra u najrazličitijim ulogama na terenu, a jako rijetko u svojoj prirodnoj.

Originalno centralni veznjak, većinu je sezone proveo na poziciji desnog beka jer se ljetna prinova Aleix Vidal nije pokazao kao adekvatna zamjena za Danija Alvesa. Upravo Vidalov slučaj nas dovodi do sljedećeg problema.

Pitanje identiteta i promašeni transferi

''Više od kluba'', legendarni je slogan Barcelone, a pitanje je vrijedi li on danas u situaciji u kojoj klub napušta svoju filozofiju i postaje prosječni klub koji se ne razlikuje previše od, primjerice, PSG-a ili Manchester Cityja.

Učenici La Masije Thiago Alcantara i Marc Bartra danas bi vrlo dobro došli Barceloni, ali oni su svoje talente odnijeli u Bundesligu. Klub se odrekao svojih igrača i na njihovo mjesto doveo prilično skupa pojačanja koja ničim nisu opravdala novac. Posebno se to odnosi na Portugalca Andrea Gomesa, a puno produktivniji nisu bili ni igrači poput Arde Turana, Paca Alcacera i već spomenutog Vidala.

Obrana

Nije tajna da Barcelona ima problema sa zadnjim redom, a utakmica s Juventusom je to ponovno demonstrirala. Igrač koji je posebno zakazao je Jeremy Mathieu. 33-godišnji Francuz jednostavno nije na potrebnoj razini i postao je slaba karika koju protivničke momčadi redovno koriste.

Juventus, a prije njih i Malaga u prvenstvu, su vodeće golove postigli upravo preko Francuza. Čvrstoći obrane ne pomažu ni česte promjene sustava Luisa Enriquea koji i usred utakmice prelazi iz sustava s četiri braniča u onaj s tri i obrnuto. Mathieu je u oba poraza zamijenjen na poluvremenu i to dovoljno govori o njemu kao najslabijoj karici Barcelone.

Vezni red

32-godišnji Andres Iniesta više nije onaj motor momčadi koji je toliko značio za igru Barcelone. Sergio Busquets nema pravu zamjenu, a osim toga se muči s ozljedama. Barcelona nema igrače koji bi preuzeli njihove uloge, a zbog toga im preostaje potraga na tržištu koja bi ih mogla koštati desetke milijuna eura i žal za Thiagom kojeg su olako pustili u Bayern.

Trener na odlasku

Luis Enrique je najavio odlazak na kraju sezone; očigledno je da više nema motivacije za ovaj posao, a čini se da se takav duh uvukao i među igrače. Osim toga, puno se govorilo i o njegovim sukobima s igračima – najprije s Ivanom Rakitićem, a u zadnje vrijeme i s Jordijem Albom.

Alba je često na klupi u zadnje vrijeme, a tamo je ostao i u jučerašnjoj utakmici na kojoj je Enrique napravio samo jednu izmjenu. Bez njega Barcelona nema nijednog ofenzivnog beka u sastavu što im je tradicionalno jedno od najjačih oružja, a onaj koji je godinama pokrivao drugu stranu je bio na suparničkoj strani. Dani Alves je napustio Barcelonu bez odštete, a kasnije nije imao lijepih riječi za bivše poslodavce.

Tko god postane novi trener Barcelone, imat će težak posao. Momčadi, a možda i cijelom klubu je potreban ozbiljan remont, a svi problemi neće nestati preko noći. Od samih poraza puno više boli dojam da Barcelona više ne pripada europskoj eliti, a iz te je skupine ispala kada je odustala od svoje filozofije i postala još samo jedan običan klub.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider