Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kakav bi to kraj bio...

Englezima se ovo nikad nije dogodilo: Tri kluba mogu igrati majstoricu!

Ove nedjelje igra se posljednje kolo engleske Premierlige.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Uoči posljednjih 90 minuta sezone Premierlige nikakvih upitnika nema osim onih vezanih uz plasman u Ligu prvaka. Chelsea je osigurao naslov, ispali su Hull, Middlebrough i Sunderland, dok je jedini zasad siguran za nastup u Europa ligi sedmoplasirani Everton koji će krenuti od trećeg pretkola.

Prava gužva vlada u utrci za Ligu prvaka. Osim prvaka Chelseaja siguran je i drugoplasirani Tottenham dok će netko iz terceta Manchester City-Liverpool-Arsenal otpasti jer su slobodna još dva mjesta. Ligu prvaka može izboriti i šestoplasirani Manchester United, ukoliko u finalu ovosezonske Europa lige pobijedi Ajax, ali oni nisu bitni za ovu priču jer o njihovom plasmanu u LP neće odlučivati nedjeljnih 90 minuta završnice prvenstva.

Spomenuti troboj Cityja, Liverpoola i Arsenala posebno je intrigantan jer bi se po prvi put u povijesti engleskog nogometa moglo dogoditi da nakon završetka sezone klubovi budu morali odigrati majstoricu za određivanje plasmana u europska natjecanja.

Pravila Premierlige su jasna: "Ako na kraju sezone u borbi za naslov prvaka, ispadanje ili plasman u druga natjecanja dva ili više klubova ima isti broj bodova, istu gol-razliku i isti broj postignutih pogodaka, igrat će na neutralnom terenu još jednu utakmicu."

Situacija je tim zanimljivija jer su moguća tri scenarija za odlučujuću utakmicu - da majstoricu igraju ili Manchester City - Arsenal ili Liverpool - Manchester City ili Arsenal - Liverpool.

Pole-position prije zadnjeg kola drži City čija je računica prilično jasna - pobjedom kod Watforda momčad koju vodi Pep Guardiola završit će treća i izboriti nastup u grupnoj fazi Lige prvaka neovisno o rezultatima Liverpoola i Arsenala.

Liverpool ugošćuje već otpisani Middlesbrough i pobjeda im osigurava barem četvrto mjesto dok Arsenal mora na Emiratesu svladati Everton i čekati barem jedan kiks od dvojca ispred sebe.

Liverpool - Manchester City

Prvi, znatno izvjesniji scenarij za majstoricu od druga dva, je onaj u kojem bi Liverpool s 3:0 pobijedio Middlesbrough, a Manchester City kod Watforda odigrao 3:3. Oba kluba imali bi u tom slučaju po 76 bodova i gol-razliku 78:42 te bi morali igrati dodatnu utakmicu kako bi pala odluka tko će u Ligu prvaka izravno, a tko u kvalifikacije. Nevažno bi pritom bilo koji će rezultat polučiti Arsenal protiv Evertona jer bi Topnici u ovakvom razvoju događaja završili peti i izborili plasman u skupinu Europa lige.

Manchester City - Arsenal

Drugi scenarij također "gura" City u majstoricu, ali ne s Liverpoolom nego s Arsenalom. Guardiolinim trupama morao bi se dogoditi težak potop i poraz 4:0 kod Watforda, a da istovremeno Arsenal s 1:0 dobije Everton. Imali bi tad po 75 bodova i gol razliku i 75:43 jedni i drugi.

Arsenal - Liverpool

U onom trećem, najnevjerojatnijem scenariju, trebalo bi se dogoditi da kiksaju i Liverpool i Arsenal, što nam se čini teško ostvarivim, naročito jer bi Redsi na svom Anfieldu morali izgubiti s 0:2 od budućeg drugoligaša Middlesbrougha, a Arsenal odigrati 1:1 kod kuće s Evertonom. Po 73 boda, uz gol-razliku 75:44, imali bi Liverpool i Arsenal i igrali bi majstoricu.

Rezultati by SofaScore
Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider