Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Prije 17 godina

Prvo finale Lige prvaka s trojicom Hrvata i jedan od najboljih golova u povijesti nogometa

Malo smo zavirili u prošlost i prisjetili se jedne nezaboravne utakmice.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Na današnji dan prije 17 godina odigrano je finale Lige prvaka između Bayer Leverkusena i Real Madrida, u kojem je Real slavio s 2:1 i osvojio deveti naslov prvaka Europe.

Finale se igralo na Hampden Parku u Glasgowu i do njega je Real stigao očekivano, sa Zinedineom Zidaneom i Luisom Figom kao vođama ondašnje generacije Los Galacticosa. Bili su u toj momčadi i Roberto Carlos i Raul, Claude Makelele, Fernando Morientes, Fernando Hierro...

S takvim igračkim kadrom na raspolaganju, ugledom i tradicijom Real je bio izraženi favorit uoči finala.

Bayer sredio Barcu, United, Arsenal, Deportivo, Juve...

Plasman Bayera u najveću svjetsku klupsku utakmicu predstavljao je malo iznenađenje, iako je klub iz Leverkusena imao u svojim redovima zvijezde poput Michaela Ballacka i Lucija te brojne druge respektabilne igrače (Yildiray Basturk, Oliver Neuville, Hans-Jorg Butt...). Lavovski dio posla obavio je njemački predstavnik na putu do finala, u prvom od dva stupnja nadmetanja po skupinama (tad je format natjecanja bio bez nokaut-faze) pobijedili su i Barcelonu, u drugom završili prvi u skupini ispred Deportiva, Arsenala i Juventusa, a u polufinalu eliminirali Fergusonov Manchester United.

Ono po čemu je nama taj Bayer bio interesantan jesu trojica tadašnjih hrvatskih reprezentativaca. Boris Živković veliko finale započeo je u udarnom sastavu Apotekara, u stoperskom tandemu s Lucijom. Upravo je brazilskog defenzivca u sudačkoj nadoknadi zamijenio Marko Babić, dok je Jurica Vranješ cijelu utakmicu ogledao s klupe.

Zizouov trenutak magije

Utakmica je počela revolveraški, u osmoj minuti Real je poveo Raulovim golom, a pet minuta kasnije izjednačio je Lucio. Situacija se nakon toga primirila, a kad se činilo da će na poluvrijeme otići s neriješenim rezultatom, na scenu je stupio Zinedine Zidane. Ubačaj Roberta Carlosa legendarni Zizou čekao je na 15-ak metara od gola, imao je vremena, namjestio se i fenomenalno pucao ljevicom.

Bez sumnje, jedna od najboljih golova u povijesti nogometa, a mnogima i danas najbolji kad su u pitanju finala Lige prvaka.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider