Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sir Alex ima nasljednika

Posebno stvorena momčad: Vječno prosječan klub postaje velikan

''Tottenham se ne stvara na umjetan način. Ne stvaramo vrhunsku momčad ulaganjem hrpe novca'', rekao je Pochettino o svojoj momčadi koja želi osvojiti trofej koji čekaju 56 godina.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Identitet Tottenhama možda najbolje opisuje scena iz filma In Brugge. Britanska crnohumorna kriminalistička komedija prati dvojicu ubojica na prisilnom odmoru u Bruggeu, a znakovita scena odvija su u muzeju gdje gledaju sliku čistilišta.

''Čistilište je nešto između raja i pakla. Kada nisi baš potpuno sranje, ali nisi baš ni posebno dobar. Nešto kao Tottenham'', objašnjava lik kojeg igra Colin Farrell.

Upravo takva je bila sudbina ovog kluba iz sjevernog Londona. Gotovo cijelu povijest proveli su u elitnom rangu engleskog nogometa; iz njega su ispadali samo četiri puta od čega dva puta prije Drugog, a jednom prije Prvog svjetskog rata. Rijetko su bili na dnu, ali jednako rijetko i na vrhu – u vitrinama imaju dva naslova prvaka, a zadnji je osvojen prije dugih 56 godina.

Jedan čovjek mijenja identitet vječno prosječnog kluba

Međutim, pod vodstvom jednog čovjeka ovaj bi klub napokon mogao izaći iz čistilišta i približiti se raju. On je Mauricio Pochettino koji je klupu preuzeo 2014., a pod njegovim su vodstvom Spursi postali hit momčad engleskog nogometa. U prvoj sezoni završili su na petom mjestu, dok su već u drugoj dogurali do trećeg prvi put nakon 1990. godine. To im je ujedno i najbolji plasman u povijesti Premierlige koja se igra od 1992. godine.

Pochettinovi uspjesi su ovog argentinskog stručnjaka lansirali u trenersku elitu, a više od rezultata oduševljava način na koji je stvorena ova momčad. U natjecanju u kojem je sasvim normalno potrošiti stotine milijuna eura na stvaranje momčadi, Pochettino se odlučio osloniti na lokalne talente. Kao inspiraciju je uzeo Sira Alexa Fergusona i njegovu legendarnu ''generaciju 92'' koja je izbacila igrače poput Ryana Giggsa, Paula Scholesa i Davida Beckhama.

Pochettino je stvorio mlade zvijezde engleskog nogometa poput Harryja Kanea, Delea Allija i Erica Diera. Oni su tek na početku karijere, a toliko dobro igraju da često izgledaju kao rutineri. Njegov možda i najuspješniji projekt je 21-godišnji Alli, igrač pristigao iz trećeligaša MK Donsa koji je već zasjenio mnoge legende Fergusonovog Uniteda.

''Tottenham se ne stvara na umjetan način''

Pochettinov cilj je stvoriti momčad koja će rasti zajedno i osvajati trofeje. S obzirom na njihove godine, najbolje od njih se tek očekuje, a britanski mediji vjeruju da Pochettinovi mladi lavovi mogu do naslova ako ostanu na okupu. Zasad ne pokazuju želju za odlaskom, a iz njihovih se izjava može zaključiti da su jako vezani za trenera koji je lansirao njihove karijere.

''Tottenham se ne stvara na umjetan način. Ne stvaramo vrhunsku momčad ulaganjem hrpe novca. Naš proces je prirodan i jako uzbudljiv jer je to unikatno u današnjem svijetu'', rekao je Pochettino koji vodi utrku s gradskim rivalom Chelseajem, klubom koji je pod Romanom Abramovičem postao sinonim za dijametralno suprotan pristup.

Istina je da je velik novac potrošio i Tottenham, ali on izgleda kao prva sića u usporedbi s rivalima iz vrha tablice. Trofej koji čekaju 56 godina sve više izgleda kao realan cilj ove momčadi. Pochettino često u izjavama Tottenham opisuje kao ''veliki klub'', što najbolje govori koji je njegov glavni cilj – izvući Tottenham iz vječne prosječnosti i stvoriti klub koji će osvajati trofeje.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider