Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nije dobro

Pad na ljestvici: Dva kluba u Ligi prvaka imat ćemo 2020. i tko zna kad...

Na UEFA-inoj ljestvici nacionalnih koeficijenata Hrvatska je doživjela pad koji možda i neće biti konačan, odnosno možda u nastavku sezone nas preskoče Švicarci.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Završetkom natjecanja po skupinama u Ligi prvaka i Europskoj ligi dobili smo nešto jasniju sliku glede hrvatskih klubova i onoga što ih čeka u skoroj budućnosti u eurokupovima.

Startne pozicije za ljeto 2020. odnosno za sezonu 2020./2021. od ranije su podijeljene i zna se kako će tada na kontinentalnoj sceni biti pet naših predstavnika: dva u kvalifikacijama za Ligu prvaka i još tri u kvalifikacijama Europske lige.

Doslovno polovica HNL-a ići će u Europu, što će se, kako stvari stoje, dogoditi tad i tko zna kad opet...

Pali s 15. na 19. mjesto

Hrvatska je u ovu sezonu ušla kao 15. na UEFA-inoj ljestvici nacionalnih koeficijenata, a kako bismo i u onoj idućoj sezoni (2021./2022.) imali pet klubova u Europi, trebalo je zadržati to 15. mjesto, a to se - nije dogodilo.

Premda je Dinamo prikupio dosta bodova, izostala je potpora ostalih naših ovosezonskih predstavnika u Europi (rana ispadanja Hajduka i Osijeka, u skupine nije uspjela ući niti Rijeka) i desio se pad na trenutačno 19. poziciju.

Gleda se učinak u posljednjih pet godina pa je tako hrvatski nacionalni koeficijent trenutačno 24.875. Ispred nas su Srbija, Grčka i Škotska, a 15. mjesto drži Cipar. Bit će tu velike borbe u nastavku sezone jer Cipranima je u nokaut-fazu Europske lige prošao APOEL, Škotima i Celtic i Rangers, a Grcima (koji drže 17. poziciju) Olympiakos.

Švicarci prijete s Baselom

Hrvatska i Srbija više nemaju predstavnika u ovoj sezoni, ali i jedne i druge može preskočiti Švicarska, u slučaju da Basel, koji je prošao skupinu Europske lige, napravi nešto u nokaut-fazi ovog natjecanja.

To je to što se ljeta 2021. tiče, a ako ćemo ići pogledati malo dalje u budućnost, prema 2022., tu smo trenutačno 17. i ključno će biti što će u idućoj sezoni, kad ih bude pet, napraviti hrvatski klubovi.

Dobra je vijest što će ih biti pet (pa je automatski i veća mogućnost da će ih se više probiti do skupina), a "loša" to što će se svi prikupljeni bodovi dijeliti s pet (a ne s četiri kao ove sezone) i onda dodavati nacionalnom koeficijentu.

gol expired Dinamo i cijeli HNL mogu žaliti: Još jedna sezona i onda za hrvatske klubove slijedi pakao divider

U svakom slučaju, težnja da se sezona završi među 15 najboljih na UEFA-inoj ljestvici postat će još jača s uvođenjem Konferencijske lige koja starta 2021. godine.

Dosad se to 15. mjesto spominjalo uglavnom kao ono koje donosi dva kluba u kvalifikacijama Lige prvaka, a ubuduće će ono prvenstveno značiti da ćemo imati barem jedan klub u Europskoj ligi.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider