Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Tko još to ima?

Opet Hrvat u finalu Lige prvaka: Lijepi niz Vatrenih traje već dugo

Kako god se rasplela polufinala, jedan će Hrvat nastupiti u finalu Lige prvaka 1. lipnja u Madridu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Osmu godinu zaredom Hrvatska će imati predstavnika u finalu Lige prvaka. Jasno je to nakon raspleta četvrtfinalnih susreta i već ranije održanog ždrijeba koji je u polufinalu namjerio Barcelonu na Liverpool.

Ili Ivan Rakitić ili Dejan Lovren igrat će u finalu najjačeg i najprestižnijeg klupskog natjecanja svijeta. Tko god prošao, bit će mu to drugi nastup u finalu - Rakitić je dosad jedini put zaigrao s Barcom 2015., a Lovren s Liverpoolom prošle godine.

Od Olića i Mandžukića...

Nastavit će se dakle lijepi niz hrvatskih nogometaša koji je započeo još 2012. godine onim finalom između Bayerna i Chelseaja u Münchenu kada je Ivica Olić za Bavarce igrao (i u raspucavanjima promašio penal), a Danijel Pranjić s klupe odgledao kako Bavarcima na njihovu stadionu izmiče trofej.

Godinu kasnije Bayern je ipak uspio, s Marijom Mandžukićem kao strijelcem jednog od dvaju pogodaka protiv Borussije Dortmund na Wembleyju.

Do toliko željene Decime Real Madrid došao je 2014. godine u finalu protiv Atletico Madrida u Lisabonu. Bili su na konopcima sve do sudačke nadoknade, kada je Luka Modrić izveo onaj korner iz kojeg je Sergio Ramos izjednačio, a Atletico se kasnije raspao u produžecima.

...do Rakitića i Modrića...

Berlin je bio domaćin finala 2015. u kojem su se sastali Barcelona i Liverpool. Katalonci su slavili s 3:1, a strijelac vodećeg pogotka za njih bio je Ivan Rakitić.

Onda je od 2016. do 2018. Real povezao svoj hat-trick. Tri godine zaredom osvajali su Ligu prvaka, svaki put s Modrićem u početnoj postavi. Mateo Kovačić 2016. se nije  našao u zapisniku, dok je u finalima 2017. i 2018. ostao na klupi. Dodajmo kako je finale iz 2017. koje se igralo u Cardiffu između Reala i Juventusa prošlo uz snažan hrvatski štih jer je Mario Mandžukić postigao onaj spektakularni pogodak za Juve.

Posljednji put finale je bez hrvatskih nogometaša odigrano 2011. godine, kada su na Wembleyju igrali Barcelona i Manchester United (3:1). Godinu ranije Ivica Olić igrao je za Bayern u porazu od Mourinhova Intera na Santiago Bernabeuu, a Hrvata nije bilo niti 2009. niti 2008. godine. No zato je 2012. započeo niz koji još uvijek traje...

Hrvatski niz u finalima Lige prvaka:

2012.: Bayern - Chelsea 1:1 (na penale 3:4)
Olić igrao, Pranjić ostao na klupi

2013.: Bayern - Borussia Dortmund 2:1
Mandžukić igrao

2014.: Real Madrid - Atletico Madrid 4:1
Modrić igrao

2015.: Barcelona - Juventus 3:1
Rakitić igrao

2016.: Real Madrid - Atletico Madrid 1:1 (na penale 5:3)
Modrić igrao

2017.: Real Madrid - Juventus 4:1
Modrić i Mandžukić igrali, Kovačić ostao na klupi

2018.: Real Madrid - Liverpool 3:1
Modrić i Lovren igrali, Kovačić ostao na klupi

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider