Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Tvrđava Karaiskakis

Dinamo u 'nemogućoj' misiji: U čudesnom nizu Grci su rušili mnoge velikane

Uoči večerašnje utakmice Olympiakos - Dinamo podsjećamo na fenomenalan učinak kojeg grčki prvak ima na svom stadionu u kontinentalnim natjecanjima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U četvrtom kolu skupine F Lige prvaka s početkom u 20:45 po našem vremenu snage će odmjeriti Olympiakos i Dinamo.

Hrvatski prvak nalazi se pred izuzetno teškim zadatkom jer osim hrpe problema s kojima se Zoran Mamić susreće prilikom sastavljanja momčadi (suspenzija Ademija, ozljede Soudanija i Pinta te loša forma obojice vratara) postoji i još jedan razlog zašto je Olympiakos veliki favorit.

Nakon što su na Maksimiru odigrali al-pari s Grcima i po prikazanoj igri, ali i prilikama, zaslužili barem bod, igrači Dinama pokušat taj ostanak bez bodova naplatiti na mjestu koje su pognute glave napuštali mnogi jači, ugledniji i bogatiji klubovi.

Stadion Karaiskakis je u kombinaciji s vatrenom atmosferom koju stvaraju fanovi Olympiakosa te vrlo čvrstom i kvalitetnom domaćom momčadi postao neosvojiva tvrđava. Doduše, na startu ovogodišnje Lige prvaka Bayern je protutnjao Pirejom s 3:0, ali i u tom dvoboju su Grci stvorili relativno puno šansi protiv Bavaraca, naročito u prvom dijelu, da bi Thomas Müller početkom nastavka usmjerio utakmicu na mlin gostiju.

Lani srušili dva finalista Lige prvaka

Prošle sezone Olympiakos je u skupini slavio u sve tri domaće utakmice. Prvo su srušili Atletico Madrid (3:2) koji je četiri mjeseca ranije igrao finale Lige prvaka protiv Reala, zatim su pobijedili i Juventus (1:0 koji će kasnije dogurati do berlinskog finala s Barcom da bi u zadnjem kolu svladali i švedski Malmo (3:2), u izravnom okršaju za treće mjesto i nastavak euro-sezone.

Poslije zimske stanke u Europa ligi nisu daleko dogurali, ispali su u šesnaestini finala od Dnjipra kojeg su zamalo pobijedili kod kuće. Zabili su u 90. minuti za 2:1, ali onda je naš Nikola Kalinić u sudačkoj nadoknadi zabio za neriješen rezultat.

U sezoni 2013./2014. u skupini su kod kuće pobijedili Anderlecht (3:1) i Benficu (1:0), izgubili su od PSG-a (1:4), ali su prošli dalje kao drugoplasirani. Ždrijeb osmine finala im je dodijelio Manchester United kojeg su senzacionalno pobijedili 2:0 u prvoj utakmici. Na Old Traffordu nisu izdržali, izgubili su 3:0 i ispali.

Triput u tri godine pobijedili Arsenal

Nesalomljivi duh prezentirali su u sezoni 2012./2013. kada gube obje utakmice u prva dva kola (kod kuće od Schalkea 1:2 i na Emiratesu od Arsenala s 3:1). Poslije toga uzimaju šest bodova u dva okršaja s francuskim prvakom Montpellierom (doma pobijedili 3:1, prvi pogodak zabio je današnji dinamovac Paulo Machado), a u zadnjem kolu uspijevaju preokrenuti vodstvo Arsenala u drugom poluvremenu i stići do treće pobjede (2:1).

Ipak, kontinuitet domaćih skalpova ne traje zadnjih godinu nego puno ranije. Arsenal su pobjeđivali i 2009. (1:0) i 2011. (3:1), Borussia Dortmund je pala 2011., AZ Alkmaar 2009. (1:0), Standard Liege iste godine (2:1). U jesen 2008. torpedirali su Benficu 5:1 i Herthu 4:0. Nabrajati bismo mogli 'satima'.

Sve ovo ne mora ništa značiti ako Dinamo ponovi nastup s Maksimira, a u redove Grka se uvuče nervoza poslije eventualnih promašenih zicera pred Ježinom ili Eduardom, koga god Mamić odlučio postaviti među vratnice. Ipak, takav scenarij se nije dogodio Grcima i protiv puno jačih kluba pa je teško očekivati da će se to dogoditi protiv Modrih...

Može li Dinamo iznenaditi Olympiakos u Pireju?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider