Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Obrnuti sustav – da ili ne?

Novi format Lige prvaka i zanimljiva ideja iz UEFA-e: Bit će dosta polemika...

Čelni čovjek europskog nogometa otkrio je zanimljivosti o kojima intenzivno razmišljaju u Nyonu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA-e, u intervjuu za londonski The Times otkrio je dio ideja za promjenu aktualnog formata Lige prvaka.

Postojeći sustav, i kvalifikacija i grupne faze, bit će na snazi do ljeta 2021. godine, a onda će doživjeti redizajn.

Godinama se već špekulira o tome kako najveći i najbogatiji klubovi žele, ciljem povećanja konkurentnosti i zarade, napustiti okrilje UEFA-e i osnovati svoje natjecanje, tzv. Europsku Super Ligu, ali Čeferin je otklonio tu mogućnost:

"Dok ja budem predsjednik UEFA-e, Super Liga se neće dogoditi."

Ipak, ozbiljnih promjena će itekako biti.

"Jedna od ideja je da na neki način zaštitimo klubove koji u jednoj sezoni dođu do određene faze natjecanja i osiguramo im da, bez obzira kakav plasman ostvare u domaćem prvenstvu, da igraju i u idućoj sezoni Lige prvaka", izjavio je Čeferin, pojasnivši:

"UEFA razmišlja o tome da klubovi koji dođu do četvrtfinala, imaju automatski osiguran nastup u Ligi prvaka sljedeće sezone. Uzmite za primjer Ajax, koji ovog ljeta mora igrati kvalifikacije. Oni su igrali polufinale prošle sezone i sad moraju prodavati najbolje igrače jer ne znaju hoće li uopće igrati Ligu prvaka ove sezone. Želimo zaštititi klubove poput Ajaxa, Monaca, Leicestera..."

4x8 ili 8x4?

Osim ovog noviteta vezanog uz sami način plasmana u Ligu prvaka, na sastanku koji će se održati 11. rujna razmatrat će se i o promjeni sustava natjecanja.

Europsko udruženje klubova (ECA), kojemu je na čelu predsjednik Juventusa Andrea Agnelli, predlaže da se od 2021. Liga prvaka igra sa četiri skupine po osam klubova, a ne kao dosad s osam skupina po četiri kluba.

Razlog je jasan: više međusobnih utakmica koje bi odigrali euro-velikani znači i više novca, što je njihov vječni cilj.

Na stolu će se naći i prijedlog proširenja Lige prvaka sa sadašnja 32 na možebitnih 40 ili 48 klubova, ali ta ideja ima najmanje šanse da će zaživjeti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider