Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar na akciju Meksiko

Nova lakrdija s reprezentacijom: Upitna i regularnost HNL-a!

Na neobjašnjive poteze klike koja drma hrvatskim nogometom već smo navikli, a sad je na pomolu nova nevjerojatna situacija.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska nogometna reprezentacija na kraju idućeg tjedna (u noći sa subote na nedjelju u 01:30 po našem vremenu) igra prijateljsku utakmicu s Meksikom u Los Angelesu.

I to samo po sebi ne bi bila tolika vijest da nije raznih popratnih okolnosti, počevši od samog dogovaranja tog dvoboja pa do kadra kojeg će Ante Čačić voditi te načina i tajminga objave popisa. Krenimo redom.

Utakmica je, kao i onaj prijateljski turnir u Kini početkom godine, dogovorena izvan službenog termina FIFA-e što znači da klubovi, ukoliko u to vrijeme igraju svoje utakmice ili vrše pripreme, nisu dužni pustiti igrače.

Ujedno, utakmica s Meksikom igra se točno dva tjedna prije supervažnog dvoboja na Islandu u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Dakle, u kratkom roku će se jedna reprezentacija okupiti, odletjeti na drugi kraj svijeta, vratiti i raspustiti pa onda stići glavni igrači i pripremati za Island.

Za razliku od kineske avanture, ovaj odlazak u Los Angeles dogovoren je za vikend u kojem se u dosta prvenstava, uključujući i HNL, igra posljednje kolo, uz poneka finala kupova zbog kojih izbornik također ne može računati na određene igrače.

Najbolji ili ne mogu ili će dobiti zasluženu poštedu

Luka Modrić i Mateo Kovačić pripremaju se za finale Lige prvaka kao i Mario Mandžukić i Marko Pjaca (on je otprije ozlijeđen, kao i Vedran Ćorluka i Šime Vrsaljko), Ivan Rakitić igra finale Kupa kralja, a u nedjelju 28. svibnja na programu je zadnje kolo Serie A pa neće biti ni Ivana Perišića, Nikole Kalinića, Milana Badelja, Marija Pašalića, Marka Roga, Ivana Strinića, Hrvoja Milića i brojnih drugih hrvatskih nogometaša na Apeninima koji bi možda konkurirali za susret ovakvog karaktera (primjerice, vratar Palerma Josip Posavec).

Novi prvak i najbolji vratar Francuske Danijel Subašić zasigurno će dobiti poštedu, a na dispoziciji Čačiću možda neće biti ni napadač Ivan Santini (Caen) ni Antonio Milić (ovisno o razvoju razigravanja za plasman u Europa ligu kroz belgijsko prvenstvo). Sigurno neće biti ni Domagoja Vide ni Mateja Mitrovića jer se igraju i ukrajinsko i tursko prvenstvo, a kada se u obzir uzme činjenica da će neki standardni reprezentativci dobiti odmor jer će im sezona netom završiti, poput Lovre Kalinića, s pravom se postavlja pitanje koga će Čačić voditi u Los Angeles.

Logična destinacija za potragu bio bi HNL, ali tu tek vlada pravi "kuršlus". Zadnje kolo igra se u subotu 27. svibnja, ali Čačić je unatoč tome već odaslao neke pozive s kojima su se klubovi pohvalili (Osijek je na svojoj Facebook stranici objavio da su pozvani Mile Škorić i Borna Barišić).

Dinamovci i Riječani ne mogu zbog finala Kupa

Kako stvari stoje, utakmica Dinamo - Rijeka na Maksimiru neće odlučivati o naslovu prvaka jer će Riječani ranije osigurati titulu, ali ova dva kluba tri dana poslije utakmice Meksiko - Hrvatska igraju finale Kupa u Varaždinu i logično bi bilo pretpostaviti da neće pustiti svoje igrače u Los Angeles.

Hajduk i Osijek su u borbi za treće mjesto odnosno bolje reći da jedni i drugi žele izbjeći četvrtu poziciju na kraju sezone jer će četvrtoplasiranome umnogome biti smanjene mogućnosti za kvalitetno odrađivanje priprema za iduću sezonu s obzirom da će već 29. lipnja igrati prvu utakmicu prvog pretkola Europa lige (trećeplasirani kreće u drugom pretkolu gdje se prva utakmica igra 12. srpnja). Iz Hajduka su već najavili da, ako ne osiguraju to treće mjesto prije posljednjih 90 minuta sezone, neće pustiti Nikolu Vlašića i Frana Tudora u reprezentaciju, a vidjet ćemo kako će se postaviti Osijek.

Čačićev popis režira bitke za ostanak i treće mjesto

Dramatično će u posljednjem kolu biti po pitanju borbe za ostanak. Cibalia i Split žele izbjeći zadnje mjesto kojim se ispada među drugoligaše (deveti će u razigravanje s drugoplasiranim klubom Druge HNL) i u zadnjem kolu je Cibalia domaćin Lokomotivi, a Split Osijeku.

Na prvi pogled, Čačić se može osloniti na igrače iz četiri kluba koji nemaju nikakvih rezultatskih imperativa do kraja sezone (Lokomotiva, Slaven Belupo, Istra 1961, Inter Zaprešić), ali osim što je pitanje kakav bi tu "materijal" mogao pronaći, veliki je problem i taj što bi izbornik direktno mogao utjecati na regularnost prvenstva.

Naime, ako Čačić pozove dvojicu-trojicu najboljih igrača Lokomotive, bit će to automatski i nemala pomoć Cibaliji u borbi za ostanak u kojoj će Lokosi oslabljeni doći u Vinkovce u, za domaćine, ključnoj utakmici sezone. Isto tako, ako budu pozvana dva igrača Slaven Belupa, to će dobro doći Hajduku u borbi s Osijekom za treće mjesto jer Splićani u posljednjem kolu gostuju u Koprivnici.

Na koncu, ne možemo se ne zapitati koji je uopće smisao odigravanja utakmice s Meksikom. Sigurno to nije test forme za Island jer se vjerojatno nitko od ovih koji će putovati u Los Angeles neće naći na popisu za Reykjavik. Je li aktualnom vodstvu HNS-a važniji novac od regularnosti HNL-a i ugleda reprezentacije - procijenite sami.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider