Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Odluka je konačna

Nevjerojatna priča: Slavnom klubu oduzeli ime i boju dresa, a ovo im je novi grb

Najveći rumunjski klub i službeno je izgubio identitet...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Steaua ne prestaje postojati, ali je bila prisiljena promijeniti grb, ime, logo i boju dresova.

Sudski spor trajao je 16 godina, a nedavno je Vrhovni sud Rumunjske potvrdio presudu nižeg suda prema kojoj je ministarstvo obrane dobilo tužbu protiv Steaue zbog nedopuštenog korištenja imena kluba. Steaua je osnovana 1947. godine kao vojni klub, a nakon privatizacije 2004. ministarstvo obrane je zabranilo korištenje imena klubu kojeg su tada vodili vlasnik Gigi Becali i menadžer Mihai Stoica, koji su obojica u međuvremenu završili u zatvoru.

Iako se nedavno činilo da će čelnici kluba uspjeti postići dogovor s vlastima i izbjeći neugodnost, u prvim danima 2015. godine sve je okončano na nepovoljan način za najveći rumunjski klub.

Nacionalni zavod za intelektualnu svojinu presudio je u korist vojske i naredio Steaui da ministarstvu obrane vrati grb i promijeni ime, dres, ali i da isplati novac koji su zaradili prodajom suvenira s dosadašnjim obilježjima kluba. Nije poznato za koje će razdoblje marketinškog utrška morati vratiti novac, ali s obzirom da je Steaua najpopularniji klub u državi s više od 20 milijuna stanovnika, svota sigurno neće biti malena.

Ono što se zna jest da je novo ime Steaue FCSB (Nogometni klub Steaua Bukurešt). Također, mjesto crveno-plavih klub će nastupati u žutim dresovima, a novi grb u obliku žute zvijezde s osam krakova simbolizira, kako je to istaknuo dizajner, energiju, zemlju, vodu, vatru, zrak, duh, inteligenciju i ego.

"Sram je, a normalno je i što su navijači nesretni i srame se kad vide da više nema naših prepoznatljivih dresova", izjavio je 77-godišnji Emerich Jenei, trener pod čijim je vodstvom u 1986. godine Steaua osvojila naslov prvaka Europe svladavši u Kupu prvaka Barcelonu boljim izvođenjem jedanaesteraca.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider