Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Potpuna rekonstrukcija

Mourinhov veliki plan za novi United: Petorka za naslov prvaka

Pred Crvenim vragovima su završna dva mjeseca sezone u kojoj imaju imperativ da izbore Ligu prvaka.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Manchester United još je uvijek u igri da ispuni glavni ovosezonski cilj, a to je plasman u Ligu prvaka 2017./2018. Crveni vragovi to mogu izboriti na dva načina - da u Premierligi završe među prva četiri kluba ili da osvoje Europa ligu u kojoj su stigli do četvrtfinala i tako osiguraju izravno mjesto u grupnoj fazi najcjenjenijeg klupskog natjecanja svijeta.

Jedna od te dvije opcije morat će se ostvariti ukoliko Jose Mourinho želi u miru spremati momčad za iduću sezonu. Ukoliko United ne osigura plasman u LP, Mourinhova prva sezona smatrat će se totalnim debaklom, s obzirom na potrošenih gotovo 200 milijuna eura na pojačanja (Pogba, Mkhitaryan, Bailly; Ibrahimović je došao bez odštete, ali za veliku plaću).

Dugoročni cilj koji je postavljen pred Mourinha je povratak Manchester Uniteda na vrh europskog i svjetskog nogometa, a kako bi to uspio, Portugalac će već ovog ljeta krenuti u remont, u sklopu kojeg želi dovesti pet pojačanja.

Za prvu metu 100 milijuna eura

Prvi pick je Antoine Griezmann, sjajni napadač Atletica koji u ugovoru s Madriđanima ima otkupnu klauzulu od ravno 100 milijuna eura. Specifičan po tome što je jedan od rijetkih nogometaša koji nema menadžera već sam pregovara o svojim ugovorima, Francuz se ove sezone potvrdio kao istinska klasa. Njegov utjecaj na igru Atletica još je i veći nego što to govore respektabilne brojke (22 gola i 11 asistencija).

Kao napadač gromovitog udarca koji voli igrati nešto povučenije, idealno bi se slagao sa Zlatanom Ibrahimovićem koji će najvjerojatnije ostati na Old Traffordu.

Mimo Griezmanna, Mourinho pozorno snima situaciju koja se odvija oko 250 kilometara južno od Manchestera. Radi se o sjevernom Londonu i Arsenalu koji će, po svemu sudeći, ovog ljeta biti primoran prodati dva svoja najbolja igrača.

Perišić na jednom, Sanchez na drugom krilu

Alexis Sanchez i Mesut Özil imaju ugovor s Topnicima do 30. lipnja 2018., a obojica su već nekoliko puta odbili ponude kluba za produljenjem - osim što traže novac kojeg im Arsene Wenger ne želi dati, kod obojice je prisutna želja za odlaskom u momčad koja se može boriti za najveće domete.

Ako se ne dogodi kakav veliki preokret, ovog ljeta i Sanchez i Özil će ući u zadnju godinu ugovora s Arsenalom, a brojni zainteresirani klubovi će pokušati to iskoristiti i dobiti ih za nižu cijenu od one koju bi morali platiti da su Čileanac i Nijemac vezani dugogodišnjim ugovora.

Mourinho je svjestan Arsenalove loše pozicije u tim pregovorima i pokušat će dovesti ovaj pakleni tandem na Old Trafford čime bi se silno zaoštrila konkurencija među Crvenim vragovima.

Naravno, tu je i naš Ivan Perišić zbog kojeg je Portugalac doputovao u Zagreb protekli tjedan. I Chelsea i Liverpool žele Perišića pa je Mourinho stigao na utakmicu Hrvatska - Ukrajina kako bi privolio našeg reprezentativca da odabere baš United.

Počeo lov na mladog engleskog asa

Budući da ne planira pojačavati samo ofenzivu, Mourinho je bacio oko i na Erica Diera. Ovaj 23-godišnji Englez (17 nastupa, dva gola za reprezentaciju) polivalentni je defenzivac kojemu je primarna pozicija zadnji vezni, ali za Tottenham je igrao i na mjestu stopera te na oba beka.

Dier je dosta napredovao otkako je Spurse preuzeo Mauricio Pochettino, postao je standardan u prvih 11 reprezentacije i Mourinho bi s njim riješio brojne probleme u defenzivni.

Pitanje je međutim što će reći poslovično škrti predsjednik Tottenhama Daniel Levy, poznat kao tvrd pregovarač. Prva Mourinhova ponuda je 40 milijuna funti (46 milijuna eura), a odgovor na nju se čeka.

Jedno je sigurno - ovog ljeta svlačionica Manchester Uniteda doživjet će veliku čistku nakon što je Mourinho godinu dana snimao stanje i uvidio tko mu treba, a koga se bolje riješiti. Ako od ovih pet navedenih uspije dovesti trojicu, bio bi to veliki posao i znak da je United ozbiljan kandidat da preotme Chelseaju naslov prvaka kojeg će Bluesi gotovo sigurno osvojiti ove sezone.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider