Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
(Ne)jasna odluka

Moćna Belgija se odrekla sjajnog igrača: Imao čudesnu sezonu, ali neće u Rusiju

Belgijski nogomet u velikom je usponu, kako na klupskom tako i na reprezentativnom planu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Reprezentacija Belgije u Rusiju na Svjetsko prvenstvo dolazi kao jedan od najvećih favorita za visoki plasman.

Uoči smotre u Brazilu nije bilo tako - Belgijanci su tamo otišli u svojstvu favorita iz sjene, čije mogućnosti nitko nije mogao procijeniti. U četvrtfinalu ih je zaustavila Argentina, a u istoj fazi natjecanja eliminirani su i na Euru u Francuskoj prije dvije godine. Koban je za njih tada bio Wales, u utakmici u kojoj su rano poveli pogotkom Radje Nainggolana. A tog odličnog veznjaka Rome u Rusiji neće biti.

Odluka je to koju je priopćio izbornik Roberto Martinez, pokušavši ju obrazložiti s nizom rečenica koje zajednički stanu u jednu: "Radja Nainggolan je sjajan kao nogometaš, ali mi svojim ponašanjem može uništiti atmosferu i ne želim ga u reprezentaciji."

Evo što je točno Martinez rekao:

"Bilo bi pogrešno da njega vodim na Svjetsko prvenstvo. Svjestan sam da ova odluka možda nije popularna, bilo bi znatno lakše da sam odlučio drukčije, ali bila bi to velika pogreška za sve. Možda bi najlakše bilo izabrati 23 igrača za koja cijeli svijet očekuje da ih vodim u Rusiju, ali to nije to, onda dođete na trening, na utakmicu i vidite da se netko nije uklopio na način na koji ste planirali", nabrajao je Španjolac kojemu je asistent na belgijskoj klupi legendarni Thierry Henry.

"Da biste funkcionirali kao momčad, nije dovoljno samo da ste klapa dva ili tri tjedna već je potreban duži period. Odluku sam donio na temelju informacija koje smo prikupljali pune dvije godine. Nikad nisam i niti ću reprezentaciju slagati prema imenima već isključivo prema profilu igrača koji mi trebaju, a to sam napravio i sad. Imamo kičmu reprezentacije, a imamo i četiri-pet izvrsnih mladih igrača koje sam odlučio pozvati."

Razočarani Nainggolan se odmah nakon Martinezove odluke oprostio od reprezentacije i više ne misli igrati za Belgiju. Najavio je da će se više posvetiti Romi za koju je ove sezone igrao sjajno i jedan je od najzaslužnijih za plasman u polufinale Lige prvaka.

A Belgija? Oni će se i bez njega nekako snaći. Na poziciji središnjih veznih igrača imaju Kevina De Bruynea, Axela Witsela, Marouanea Fellainija, Mousu Dembelea...

Na SP-u su smješteni u skupinu G gdje će im protivnici biti Panama, Tunis i Engleska.

Rezultati by SofaScore
Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider