Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pala je odluka

Bivši trener Dinama vraća se u HNL: Jedini Hrvat koji je trenirao dva kineska prvoligaša

Bivši trener Dinama i dvaju kineskih prvoligaša Marijo Tot novi je trener pulskog prvoligaša Istre...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Marijo Tot novi je trener Istre, a Darko Raić Sudar bit će mu prvi pomoćnik. Nakon ostavke Gorana Tomića i užurbane potrage za novim trenerom, to je konačna odluka izvršnog direktora pulskog prvoligaša i američkog investitora Michaela Glovera.

„Sretan sam i zadovoljan, jer dolazim u klub koji ima velike planove i vizije. U Istri su tražili nekog tko će podignuti klub na višu stručnu razinu. Našli smo zajednički jezik i brzo krećemo u projekt Istra“, kazao nam je Tot netom nakon što je službeno doznao da je postao novi trener Istre.

Bivši trener Dinama

Tot je bivši trener Dinama i jedan od najškolovanijih hrvatskih stručnjaka, koji je ostvario je zapaženu karijeru na Dalekom istoku, posebice u Kini, gdje je kao jedini hrvatski trener trenirao dva prvoligaška kineska kluba.

Magistar je kineziologije, trener s certifikatom UEFA-e, najvišom trenerskom diplomom u nogometu. Usavršavao se i znanje stjecao od Europe i SAD-a do Kine. Tot je u sezoni 2010/11. isprva bio asistent Vahidu Halilhodžiću, a nakon njegove ostavke postao je glavni trener „modrih“.

Vodi se kao jedan od najmlađih trenera na prostorima bivše države koji je sjeo na klupu nogometnog prvoligaša. Godine 2003. sa 31 godinom postao je trener Brotnja, kasnije je bio pomoćnik Robertu Rubčiću u Rijeci, potom je prešao u Dinamo pa u Lokomotivu, a nakon toga se otisnuo na Daleki istok, najprije Maleziju, a potom u Kinu, gdje je trenirao prvoligaše Harbin Yiteng i Changchun Yatai.

Tomić kod Erikssona

Istra je trenutačno osma na ljestvici Prve HNL sa 19 bodova i lijepom zalihom u odnosu na „fenjeraše“ Split i Cibaliju koji su skupili po osam bodova. U pulskom prvoligašu očekuju da Tot podigne Istru na ljestvici i do kraja sezone je pokuša plasirati u gornji dio tablice.

Totov prethodnik, Goran Tomić, naprasno je napustio kormilo Istre krajem studenog i prihvatio ponudu asistenta Svenu-Goranu Erikssonu u kineskom Shenzhen FC-u. Slavni Šveđanin dobar je Totov poznanik iz Kine.

"Jako dobar odnos sam razvio s Erikssonom. Stvarno je dobar čovjek. Mnogi žele u Kinu, jasno je i zašto. Trenutačno ne postoji na svijetu takvo bogato tržište. Siguran sam da toga nema nigdje. Teku potoci novca, neki zarađuju silne milijune, ma svi dobro zarađuju. Strani igrači i treneri krezovski su plaćeni, ali ni domaći ne zaostaju. Svi su kineski igrači i treneri milijunaši", pojasnio nam je Tot.

"Nije lako u Kini, teško je biti odvojen od obitelji i prijatelja, drugi je to svijet, ali naravno da se takvo iskustvo isplati", zaključio je novi trener Istre.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider