Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'Šestica' u Skadru

FOTO Hrvatska deklasirala Kosovo, 'hat-trick' Mandžukića

Hrvatska nogometna reprezentacija u kvalifikacijskoj utakmici za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine kao gost je u Skadru pobijedila Kosovo sa 6-0 (3-0).

Strijelac prva tri gola u prvom poluvremenu bio je Mario Mandžukić, u 6., 24. i 35. minuti, da bi u nastavku pobjedu potvrdili Matej Mitrović u 67., Ivan Perišić u 83. i Nikola Kalinić u drugoj minuti sudačke nadoknade.

Iako oslabljena neigranjem Modrića, Rakitića, Pjace i Lovrena, Hrvatska se i u takvom sastavu pokazala prejakom za Kosovo, a junak utakmice bio je napadač Juventusa Mario Mandžukić koji je već u prvom poluvremenu postigao tri pogotka, u 6., 24. i 35. minuti.

Postava s dva napadača dala je rezultata već u šestoj minuti utakmice. Brozović je kroz sredinu terena uputio okomito dodavanje za Kramarića koji je odlično pričekao ubacivanje Mandžukića i potom još jednim okomitim proigravanjem doveo našeg prvog napadača u stopostotnu situaciju za postizanje pogotka, a ovaj ju nije propustio već rutinirano poslao loptu pored Ujkanija.

Priliku za 2-0 ponovno je namjestio Kramarić, on je u 13. minuti lijepo zadržao loptu na petercu, ali kako nije imao mogućnosti za udarac prema golu poslao je povratnu loptu na 16 metara za natrčalog Badelja koji je poslao loptu preko vrata.

Uslijedile su dvije prilike domaćih, njihov najaktivniji igrač Rashica dva puta je probio desni bok, prvi je put uputio prizemni centaršut na peterac, no loptu je ispred svog gola izbacio sveprisutni Mandžukić, da bi drugi put njegov udarac uspjeli blokirati Vida i Ćorluka.

Pitanje pobjednika praktički je bilo riješeno u 24. minuti kada je Mandžukić postigao svoj drugi gol. Perišić je centrirao s lijevog krila, a Mandžukić je utrčao na prvu vratnicu i u padu s pet metara glavom zatresao mrežu.

I treći gol na utakmici Mandžukić je postigao glavom, u 35. minuti centaršut je stigao s desne strane, uputio ga je Vrsaljko, a Mandžukić je bio najviši u skoku i s pet metara još jednom proslijedio loptu iza leđa Ujkanija.

Domaći su u samoj završnici prvoga dijela imali dvije lijepe prilike za smanjenje zaostatka. Prvo je u 38. minuti Brozović nesmotreno 'proigrao' Celinu koji je izašao sam pred Subašića, ali naš je vratar uspio obraniti. U 41. minuti pokušao je i Zeneli, ali nije bio precizan iz izgledne situacije.

U drugom poluvremenu Hrvatska je smanjila ritam jer za samo tri dana našu reprezentaciju očekuje još jedno gostovanje, u Tampereu kod Finske (18 sati), pa je bilo i logično nakon osiguranja pobjede čuvati snagu za taj dvoboj. Ipak, Hrvatska je uspjela postići još tri pogotka protiv nedoraslog suparnika.

U 67. minuti prednost je povećana na 4-0, Perišić je iz kornera kratko proigrao Brozovića koji je ubacio na drugu vratnicu gdje se ubacio Mitrović i doslovno s metra udaljenosti zakucao loptu u mrežu.

Preostala dva igrača koja su ušla s klupe u nastavku, Kalinić i Rog odigrali su odličnu kombinaciju u 82. minuti, ali udarac Roga s vrha kaznenog prostora prohujao je pored vratnice.

Samo minutu nakon Rogova promašaja Hrvatska je ipak povela s 5-0. Brozović je još jednom okomitom loptom u sjajnu priliku gurnuo Perišića koji je izašao sam pred Ujkanija i mirno poslao loptu u gol.

U samoj završnici susreta Kosovo je imalo dvije lijepe prilike za smanjenje, ali Subašić je zaustavio pokušaje Halimija i Bunjakua.

Konačni rezultat je u posljednjim sekundama dvoboja postavio Nikola Kalinić lijepim udarcem sa 20-ak metara u sam gornji kut.

Nažalost, i tijekom utakmice u Skadru s tribina se moglo čuti neprimjereno skandiranje dijela hrvatskih navijača pa postoji velika vjerojatnost za novu kaznu Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) HNS-u. Hrvatska je i prije početka kvalifikacija zbog rasističkog skandiranja navijača bila kažnjena igranjem dvije domaće utakmice bez gledatelja od kojih je zasad 'odradila' jednu, pa je pitanje kako će sada reagirati Disciplinska komisija krovne nogometne organizacije.

U druge dvije utakmice 2. kola u našoj skupini H Turska i Ukrajina su igrali 2-2, dok je Island svladao Finsku s 3-2.

Tako je Hrvatska na vrhu ljestvice s četiri boda, koliko ima i drugi Island, Turska i Ukrajina imaju po dva, a Finska i Kosovo po jedan bod.

Hrvatska će u 3. kolu u nedjelju gostovati kod Finske u Tampereu (18 sati).

KOSOVO - HRVATSKA 0-6

STADION: Loro Borici

STRIJELCI: 0-1 Mandžukić (6), 0-2 Mandžukić, (24), 0-3 Mandžukić (35), 0-4 Mitrović (67), 0-5 Perišić (83), 0-6 N. Kalinić (90+2)

GLEDATELJA: 15.000

KOSOVO: Ujkani - Perdedaj, Pnishi, Pepa, Paqarada - Kryeziu, V. Berisha; Rashica, Zeneli (Shala, 77), B. Berisha (Halimi, 58) - Celina (Bunjaku, 68)

HRVATSKA: Subašić, Vrsaljko, Ćorluka (Mitrović, 46), Vida, Pivarić - Perišić, Badelj, Kovačić, Brozović - Mandžukić (N. Kalinić, 59), Kramarić (Rog, 71)

SUDAC: Fernandez Borbalan (Španjolska)

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo
Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider