Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'Pa nisam vam ja glumac'

Kultni likovi HNL-a: 'Kad te Mile spremi letiš k'o avion'

Pokojni ukrajinski velikan Valeriy Lobanovskyi bio mi je uvijek najdraži strani trener. Ispričao je u jednom intervjuu Andrej Ševčenko par anegdota koje sam godinama poslije pronašao u anegdotama o hrvatskom Valeriyju...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

''Igrali smo neki prvenstveni susret protiv momčadi koja se borila za ostanak u ligi. Bilo je hladno vani, temperatura u minusu. Gubili smo na poluvremenu 1:0. Znao sam što nas čeka. Čim sam ušao u svlačionicu skinuo sam dugu majicu ispod dresa. Kada je Lobanovsky ušao u svlačionicu rekao je svi učinite isto. Vani minus deset skoro. Da, pobijedili smo na kraju 2:1'', prepričavao je krajem 90-ih neke od motivirajućih metoda Lobanovskog tada jedan od najboljih napadača svijeta Andrej Ševčenko.

ONI SU KULTNI LIKOVI HNL-A

Sovjetski pokeraški izraz lica, oblih, dobroćudnih obraza teško bi naslućivali takvu tiraniju. I naravno trenersku genijalnost iza skromnih skuta antiglamuroznog ponašanja. Isto je nudio i naš novi kultni lik domače nam lige - Mile Petković.

''Pa nisam vam ja glumac'', jednom je rekao našem kolegi kada su pokušali snimati kadrove neformalnog razgovora. Pred kamere - ako mora, odijelo - ako mora, trenirka - uvijek i zauvijek. Baš sadržaj, ni malo bespotrebne forme.

''Kad te Mile spremi letiš k'o avion'', izjavio je svojedobno Senijad Ibričić. 'Desetka' iz Kotor Varoša zakoračila je u HNL svijet u Zagrebu, a imao je sreću da ga je u počecima seniorske karijere u ozbiljan nogomet povela željezna šaka Mile Petkovića.

Cibalia, Zagreb i Slaven Belupo

61-godišnjak iz Lovaša nedaleko od Vinkovaca afirmirao se u domaćem nogometu na tri lokacije - Cibaliji, Zagrebu i Slaven Belupu.Vodio je Cibaliju u sjajnom euro pohodu. Kada je Cibaliju zaustavio Wolfsburg u 3. kolu Intertoto kupa. Vukovi predvođeni sjajnim argentinskim razigravačem Andresom D'Alessandrom protutnjali su Vinkovcima 4:1.

Odlične stvari radio je sa Zagrebom. Završio je jednu sezonu treći u ligi i prenio svoj pobjednički duh na momčad. Ubijao je u pojam velikane. U sezoni 2004/05 je dva put slavio protiv Dinama i čak pet puta protiv Hajduka.

''Dođem ja na pripreme, prva momčad trenira kaže on meni 'odi ti na drugi teren i istrčavaj'. Pitam ja koliko? Veli on 100 puta 120. Pitam čega? Veli on metara. Mislio sam da se čovjek šali. Nasmijao se, ali nije se šalio. Pakao od priprema'', prisjetio se jedan od Petkovićevih omiljenih igrača u Zagrebu veznjak Ivan Parlov.

'Zadovoljio bih se pobjedom 6:0'

Kada je naslijedio Krunoslava Jurčića u Slaven Belupu, utakmicu karijere možda vodio je u 1. kolu Kupa UEFA kada je Belupo ugostio jaki moskovski CSKA.

''Zadovoljio bih se sa pobjedom 6:0'', poentirao je prije utakmice Mile. Stavio se naravno u ulogu totalnog autsajdera i 75 minuta goste držao u šahu. Vodio je Belupo golom Marija Jurića, a Akinfejev radio čuda na vratima. Miloš Krasić i Vagner Love nisu imali rješenja za obranu Slavena. No brazilski, samoprozvani ljubavni iscjeljitelj, Vagner pogodio je dva put u posljednjih deset minuta i šokirao Koprivnicu.

Iako se na raznim adresama potvrđivao nogometnim znanjem, Mile Petković je poput rukometnog kolege trenera Nene Kljaića često na vagi između privatnog posla i svog sporta birao - posao. Kljaić koji uvozi banane rekao je da je to nešto čega se nikada neće odreći, dok Mile ima privatnu tvrku koja se više od 20 godina bavi prodajom rezervnih dijelova za poljoprivrednu i građevinsku mehanizaciju, kamione, autobuse. U obiteljskom poslu zapošljava oko 30-ak ljudi.

Zaslužio je više

Nikada se u njegovim izjavama nije osjećala frustriranost što nije dobio priliku u Dinamu ili Hajduku. Iako je to rezultatima davno zaslužio. Ostavljao je dojam smirenog gospodina koji je znao prepoznati kada otići a kada 'pokazati zube', ali i tipa koji se znao nositi na svoj način s glasom ulice.

''Jednom mi je nakon utakmice prišao neki gospodin i poželio dati savjet pa mi je rekao 'Vaši igrači loše ciljaju - neka pucaju oštro u kut'', ironični Milin prizvuk u glasu dovoljno je dočarao opčinjenost ovom revolucionarnom idejom. Mile je nogometni i životni sadržaj. Dokazan na svim poljima. U našem nogometu, na najozbiljnijim funkcijama, često nema mjesta za takve.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider