Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
kolumna ivice mede

Hajduk pogodio s pojačanjima: Jefferson 'pojeo' Ćorića, 'rupe' u obranama

Derbi se vratio u Zagreb. Atmosfera na Maksimiru podsjetila je, barem djelomično, na neka prohujala vremena kada su utakmice Dinama i Hajduka bili praznici nogometa.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Torcida je dobrano napunila južnu, a BBB-i sjevernu tribinu. Istok i zapad dolje bili su dupke puni. Zbog velike gužve mnogi nisu uspjeli ući na sjevernu tribinu do početka utakmice, neki nisu vidjeli ni vodeći pogodak Hajduka. Da uoči utakmice nije bilo manjeg sukoba zaraćenih frakcija BBB-a na sjevernoj tribini, što je policija pravovremeno riješila odvojivši skupinu od pedesetak navijača, mogli bismo reći da je derbi prošao bez ijednog ozbiljnijeg incidenta.

[GALERIJA] Ovakvu smo sliku Maksimira dugo čekali: Ovo je derbi!

Burićevi klinci uzeli veliki bod Dinamu na Maksimiru!

VIDEO Masovni korteo BBB-a, policija spriječila veći sukob navijača na Sjeveru!

Navijanje je bilo na dosta visokoj, a nogomet tek na prosječnoj razini. Sigurni smo da će akteri naći opravdanje u ranoj fazi sezone, znate ono, noge su još teške, kao i uvjeti za igru, nismo uigrani i slične otrcane fraze. Teško je odgonetnuti koliko su na momčad Dinama utjecali posljednji događaji, odnosno pritvaranje klupskih čelnika i glavnog trenera, sigurno da jesu, ali ne mogu se samo na to vaditi. Dinamo igrom nije opravdao ulogu velikog favorita. Ne može se reći da je igra „modrih“ izgledala obećavajuće, s obzirom na ono što slijedi u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

Jefferson 'pojeo' Ćorića

Možda je i najviše podbacio Ante Ćorić. Mlađahni i krhki Ćorić morat će još raditi na duel igri, prečesto je izgledao kao lijek plijen za robusnog Jeffersona, koji je imao sasvim solidan debi u „bijelom“ dresu. Brazilac je, u nogometnom žargonu rečeno, „pojeo“ Ćorića. S kostima. U redovima Dinama tek nešto iznad prosjeka bili su Pjaca i Soudani. Ništa neobično, to se i očekivalo, njih dvojica su u ovom trenutku možda i najbolji igrači „modrih“.

Krznarova odluka da od prve minute ubaci Henriqueza, koji se tek nedavno vratio s Copa Americe, nije se pokazala odveć vidovitom. Čileanac se ovaj put nije iskazao. Kod Hajduka osim spomenutog Jeffersona najviše je pokazao Ohandza. Kamerunac je bio prava napast za sporu i neodlučnu obranu Dinama. Ako se po jutru dan poznaje, Splićani su pogodili s oba pojačanja.

Je li vas iznenadio Hajduk u derbiju?

Ukupno glasova:

Dinamo je krenuo ofenzivno, Hajduk se malo povukao, jasno je već na početku bilo da se Damir Burić odlučio igrati na kontre. Već nakon tri-četiri minute igre Hajduk je zaprijetio kontrom preko hitrog i snažnog "Frane Zolje", kako su navijači Hajduka od milja prozvali Kamerunca. Druga kontra „bijelih“ završila je pogotkom. Caktaš je plasiranim udarcem pospremio „rolicu“ Ohandze u donji lijevi kut Eduardovih vrata. Kod gola je loše reagirala cijela obrana Dinama. Kamerunac je prošao kroz tri igrača „modrih“ koji su skamenjeno gledali jedan u drugog, dok je Caktaš ostao sasvim sam. Ni Eduardo se ne može pohvaliti intervencijom. To bi bolji vratar uhvatio.

„Modri“ su od tog trenutka nasrtali na gol Hajduka tražeći brzo izjednačenje, ali do prvih pola sata igre napadi su im bili nepovezani, radili su previše pogrešaka, krivih predaja lopte u čistim situacijama, čime su u mnogome olakšavali „bijelima“ obranu vrata. Pribrali su se u finišu prvog dijela, manje su griješili u predaji, što je rezultiralo izjednačenjem. Dinamo je zabio na sličan način kao i Hajduk, „rolicu“ Pjace u mrežu je pospremio Soudani.

Obje momčadi imaju problema u obrani

Oba pogotka još jednom su razotkrili najveću slabost obje momčadi – loše postavljenje u obrani. Taj je segment igre rak-rana Dinama već godinama pa i prošle sezone. Znalo se i prije, a sada je još vidljivije koliku je štetu Dinamo pretrpio ozljedom Gordona Schildenfelda, najvećeg ovoljetnog pojačanja. „Šifo“ je doveden da koliko je moguće začepi „kratere“ u zadnjem redu, međutim, sezona tek što je počela, a on je već izvan stroja. Ozljeda nije ozbiljna, no dok se „Šifo“ vrati na travnjak i uhvati formu, mogle bi proći utakmice zbog kojih je zapravo doveden, a to su kvalifikacije za Ligu prvaka.

Da Hajduk ima problema s obranom, vidjelo se već na utakmici sa slabašnim Estoncima. Kvalitativna razlika između Hajdukova napada i obrane možda je još izraženija nego u slučaju Dinama. No, na Maksimiru obrana „bijelih“ nije bila tako loša, imala je propusta, ali Dinamovi napadači to nisu znali kazniti. Kad se sve uzme u obzir, miroljubivi remi na otvaranju sezone čini se pravednim ishodom.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider