Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nogomet za prijateljstvo

'Kaiser Franz' i klinci na finalu Lige prvaka: 'Sjaj u očima govori više od riječi'

Europa i Azija susrest će se na Gazpromovom međunarodnom dječjem društveno odgovornom projektu NOGOMET ZA PRIJATELJSTVO.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Gazprom, službeni partner Uefine Lige prvaka, označio je početak treće sezone Međunarodnog dječjeg društveno odgovornog projekta FOOTBALL FOR FRIENDSHIP (Nogomet za prijateljstvo).

Za trajanja projekta održat će se nekoliko velikih događanja počevši sa 25. travnjem kada će sve zemlje sudionice obilježiti Međunarodni dan nogometa i prijateljstva. Međunarodni turnir uličnog nogometa te treći Međunarodni dječji forum NOGOMET ZA PRIJATELJSTVO održat će se u Berlinu od 4. do 7. lipnja, a nakon Foruma svi će sudionici prisustvovati završnici Uefine Lige prvaka na Olimpijskom stadionu u Berlinu (Olympiastadion).

U svojoj trećoj sezoni projekt NOGOMET ZA PRIJATELJSTVO ugostit će sudionike sa puno šireg zemljopisnog područja. Tako će po prvi puta u projektu sudjelovati i mladi nogometaši iz Azije, a ukupni broj zemalja sudionica porastao je sa 16 na 24 (Austrija, Belgija, Bjelorusija, Bugarska, Češka, Kina, Francuska, Hrvatska, Italija, Japan, Kazahstan, Mađarska, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Rusija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Španjolska, Švicarska, Turska, Ukrajina i Ujedinjeno Kraljevstvo).

„Baš kao što je slučaj i s ostalim društveno odgovornim inicijativama naše kompanije, i projekt NOGOMET ZA PRIJATELJSTVO nastoji doprinijeti skladnom razvoju mlađih generacija. Kod djece namjeravamo pobuditi i potaknuti zanimanje za zdrav način života, kao i težnju ka postizanju rezultata kroz zajedničke napore i nastojanja. Projekt se temelji na ideji prijateljstva te poštivanju drugih kultura. Te jednostavne, temeljne vrijednosti određuju dobrobit društva. Upravo zato projekt NOGOMET ZA PRIJATELJSTVO prije svega predstavlja doprinos budućnosti“, istaknuo je predsjednik Gazpromovog Upravnog odbora Alexey Miller.

„Zadovoljstvo mi je istaknuti kako je ove godine projekt NOGOMET ZA PRIJATELJSTVO iskoračio izvan Europe te uključio i sudionike iz Kine, Japana i Kazahstana. To je još jedan dokaz kako opće ljudske vrijednosti ne poznaju granice i bitne su za svakoga. Dječaci i djevojčice koji su sudjelovali na Prvom i Drugom forumu NOGOMET ZA PRIJATELJSTVO prigrlili su duh međusobnog poštivanja te postali izaslanici ideja jednakosti i zdravog načina življenja. Sjaj u njihovim očima govorio je više od riječi. Siguran sam kako će mladi sportaši koji sudjeluju u projektu poduzeti sve kako bi ovaj svijet učinili boljim mjestom“, rekao je svjetski ambasador projekta Franz Beckenbauer.

Pozadina projekta

Međunarodni dječji društveno odgovorni projekt NOGOMET ZA PRIJATELJSTVO provodi se u okviru globalnog društveno odgovornog programa pod nazivom „Gazprom for Children“ (Gazprom za djecu).
Cilj projekta jest razvoj omladinskog nogometa te promicanje prijateljstva među djecom iz različitih zemalja svijeta.
Ključne vrijednosti koje podržavaju i promiču sudionici projekta su prijateljstvo, jednakost, pravednost, zdravlje, mir, predanost, pobjeda i tradicije. Globalni ambasador projekta je svjetski poznata nogometna zvijezda Franz Beckenbauer.

Ključni događaj projekta je Međunarodni dječji forum NOGOMET ZA PRIJATELJSTVO, koji okuplja igrače u dobi od 12 do 14 godina iz najboljih nogometnih klubova. Ključne vrijednosti projekta osmislili su mladi izaslanici iz osam europskih zemalja tijekom Prvog foruma koji je održan 25. svibnja 2013. godine u Londonu. Drugi forum održan je u razdoblju između 23. i 25. svibnja 2014. godine u Lisabonu, a ugostio je predstavnike 16 različitih zemalja. Tijekom Foruma NOGOMET ZA PRIJATELJSTVO mladi nogometaši će imati priliku razgovarati sa svojim prijateljima iz drugih zemalja te s poznatim sportašima i umjetnicima. Nakon Foruma svi sudionici već tradicionalno odlaze na završnu utakmicu Uefine Lige prvaka.

Gazprom je globalna energetska kompanija koja se bavi geološkim istraživanjima, proizvodnjom, transportom, skladištenjem, obradom i prodajom plina, plinskog kondenzata i nafte, prodajom plina kao pogonskog goriva za motorna vozila, te proizvodnjom i prodajom topline i električne energije.

Gazprom svoju misiju vidi u pouzdanoj, učinkovitoj i uravnoteženoj opskrbi potrošača prirodnim plinom te drugim izvorima energije i njihovim derivatima. Kompanija drži vodeće pozicije u ruskom energetskom sektoru i jedna je od najvećih ruskih proizvođača nafte.
Osim toga, Gazprom posjeduje najveće svjetske rezerve prirodnog plina. Udjeli kompanije u svjetskim i ruskim rezervama plina iznose 17 odnosno 72 posto. Istovremeno je odgovorna za 13 posto svjetske proizvodnje plina te 73 posto one ruske. Trenutno aktivno provodi projekte čiji je cilj eksploatiranje plinskih resursa poluotoka Jamal, arktičkog pojasa, istočnog Sibira te Dalekog Istoka, kao i eksploatacija ugljikovodika te proizvodni projekti u inozemstvu.

Osim aktivnom poslovnom razvoju, Gazprom golemu pozornost posvećuje i društveno odgovornim projektima. Kompanija tako podržava niz sportskih organizacija i događanja u Rusiji i svijetu. Između ostaloga, Gazprom je službeni partner Uefine Lige prvaka te pruža podršku Uefinu Superkupu, kao i brojnim svjetski poznatim nogometnim klubovima, uključujući njemački Schalke 04, britanski Chelsea i srbijansku Crvenu Zvezdu.

Gazprom je stalni sponzor nogometnog kluba Zenit, hokejaških klubova SKA (Sankt Peterburg) i Avangard (Omska oblast), odbojkaškog kluba Zenit-Kazan te teniskog turnira St. Petersburg Open. Osim toga, kompanija godišnje sufinancira natjecanja u ritmičkoj sportskoj gimnastici, odbojci, šahu i biatlonu, kao i razna druga sportska natjecanja. U zemljama u kojima posluje, Gazprom redovito održava i tzv. Spartakijade za odrasle i djecu.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider