Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Je li Čačić prelomio? Kalinić i Vrsaljko ispred Mandže i Srne, Olić mirovina

U Rostovu se potvrdio stari nogometni postulat – igrati trebaju oni koji su u najboljoj formi, bez obzira na ime i prezime.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kao i uvijek nakon prijateljskih utakmica ne mogu se donositi neki konačni zaključci i definitivne odluke, ali ipak se nešto može zaključiti. Hrvatska je protiv Rusije pokazala da i bez glavnih vedeta može nadigrati i pobijediti renomiranog suparnika na njegovu terenu. Ne mijenja puno na dojmu podatak da je ruski izbornik drastično promijenio momčad u odnosu na ogled s Portugalom. Kako rekosmo, i Hrvatskoj je nedostajalo nekoliko važnih igrača.

Čačić: Vrsaljko je bio fantastičan, a cijela momčad dobra

HRVATSKA pobijedila RUSIJU: Zaslužena i lijepa pobjeda za kraj 2015.!

Ante Čačić može biti itekako zadovoljan, jer još jednom se vidjelo da ima na raspolaganju doista širok izbor igrača. U Rostovu se potvrdio stari nogometni postulat – igrati trebaju oni koji su u najboljoj formi, bez obzira na ime i prezime. Oni koji već duže vrijeme nikako ne uspijevaju uhvatiti pravu formu u svojim klubovima, teško da će to napraviti u jednoj ili dvije utakmice u reprezentaciji.

Kalinić potvrdio sjajnu formu, Mandžo se još traži

Da je trenutačna forma u nogometu najvažniji faktor, pokazao je prije svih Nikola Kalinić. Napadač Fiorentine u kontinuitetu igra dobro i zabija golove, što je najvažnije za napadača, pa ne može biti slučajno što slične partije pruža i u dresu reprezentacije. S druge strane, Mario Mandžukić nikako da dosegne formu iz vremena kada je nosio dres Bayerna. Ulazio je u šanse, što je dobar znak, ali uglavnom nije dobro reagirao. Naposljetku je zabio pogodak koji bi mu mogao podići samopouzdanje u narednim utakmicama. Nadajmo se da je ovaj gol najava da se Mandžo polako vraća u staru golgetersku formu.

Olić bez minute, Vrsaljko podigao igru momčadi

Napadački par Kalinić – Mandžukić puno obećava i mogao bi biti udarna snaga hrvatske reprezentacije u predstojećem razdoblju, posebice u utakmicama protiv reprezentacija nešto slabije kvalitete. Čačić nije uvodio u igru Ivicu Olića, odlučio se dati nekoliko minuta Andreju Kramariću u finišu utakmice. Možda je tim potezom poslao određenu poruku hrvatskom veteranu?
Treba istaći da je vrlo dobru partiju odigrao i Marcelo Brozović. Zabio je sjajan gol i idealno proigrao dvostrukog asistenta Šimu Vrsaljka kod prvog gola Hrvatske. Bila je to doista sjajna akcija koju je golom zaključio Kalinić. Brozović je imao nekih pogrešaka u obrani, driblao je i izgubio jednu loptu u opasnoj zoni za veliku šansu Rusa, ali puno je pretrčao i razigravao svoje suigrače pa mu se može oprostiti.

Ulaskom Vrsaljka umjesto Darija Srne Hrvatska je podigla intenzitet igre, bila je opasnija u napadu i čvršća u obrani. Euro je još daleko, ali možda je vrijeme da Čačić prelomi i Vrsaljka instalira u udarnu momčad? Hrvatska je u prvom dijelu opet iskazala svoju staru boljku, štekala je realizacija kao i mnogo puta do sada. A ne može se reći da nije bilo šansi, da su napadači bili raspoloženiji, Hrvatska je već na poluvremenu mogla voditi s dva gola razlike. No, dogodilo se ono što se u nogometu često događa, nakon propuštenih šansi, stigla je kazna. Rusija je povela nakon smušene reakcije praktički cijele hrvatske obrane.

Pogreške u obrani

Vida je izgubio loptu u sredini terena, Pivarić se zaigrao u napadu, njegovu lijevu stranu nitko nije pokrio, pa su Rusi iskoristili ponuđeno. Ionov je probio i potom centrirao, za jednim ruskim igračem na prvu stativu krenula su čak četvorica Hrvata, pa je Smolov ostao sam na drugoj stativi i lako poentirao za vodstvo. Naivno i jeftino primljen gol. Taj gol te još neke situacije kod kojih je sjajno izvadio stvar vratar Lovre Kalinić pokazuju da ima još puno prostora za napredak u obrambenoj fazi igre.

U drugom dijelu utakmice se otvorilo, Hrvatska je kombinatornom i lepršavom igrom preokrenula i na kraju dosta uvjerljivo slavila. Ukupno gledajući Hrvatska je odigrala vrlo dobru utakmicu, većim dijelom utakmice bila je bolja momčad i zasluženo je slavila. Hrvatska je i treću utakmicu pod vodstvom Ante Čačića zaključila s pobjedom. Od mnogih osporavani izbornik kraj će godine dočekati sa širokim osmijehom na licu.

Kako vam se svidjela Hrvatska u Rusiji?

Ukupno glasova:

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider