Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Samo je Ivanković uspio

Hrvatski izbornici u inozemstvu: Hoće li se BiH usrećiti s Prosinečkim?

Samo je jedan Hrvat kao izbornik neke strane reprezentacije uspio ono što će Prosinečki pokušati s BiH - plasirati se na veliko natjecanje.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Robert Prosinečki jučer je postao novi izbornik Bosne i Hercegovine, i glavni mu je zadatak izboriti iduće Europsko prvenstvo. A od svih hrvatskih izbornika inozemnih reprezentacija, to još nitko nije uspio.

Ovo je ukupno deveti put da hrvatski trener preuzima neku europsku reprezentaciju. Prvi je to napravio Ćiro Blažević koji je davnih 70-ih vodio Švicarsku.

Nakon toga, prošlo je više od 20 godina dok Otto Barić nije preuzeo Austriju. I to su jedine dvije zapadne destinacije naših trenera.

A slijedili su ih: Ivo Šušak na čelu Gruzije pa opet Otto Barić u Albaniji pa opet Ćiro, u Bosni i Hercegovini pa opet Albanija, ovaj put Josip Kuže.

I zatim dvojica trenera koji su i danas aktivni: Zlatko Kranjčar vodio je Crnu Goru, i bio je jako blizu plasmana na Euro pa nakon njega Prosinečki u Azerbajdžanu, donedavno, i sad u Bosni i Hercegovini...

A naši izbornici zapravo su više uspjeha imali izvan Europe.

Ovo su petorica najuspješnijih. Još 70-ih godina: Ante Bušelić je sa Zambijom bio u finalu prvenstva Afrike,
a Lenko Grčić s Irakom u polufinalu prvenstva Azije.

Onda je 1996. legendarni Tomislav Ivić odveo Ujedinjene Arapske Emirate do najvećeg uspjeha u povijesti: finala prvenstva Azije.

Današnji sportski direktor Rijeke, Srećko Juričić, odveo je Bahrein do njihovog najvećeg uspjeha: kontinentalnog polufinala.

A jedini koji je izborio plasman na Svjetsko prvenstvo, bio je Branko Ivanković s Iranom 2006. godine.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider