Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kolumna Ivice Mede

Hajduk se (s pravom) ljuti na suce, ali Carrillo je glavni krivac: Velike pogreške!

Dinamo je u derbiju pobijedio Hajduk 3:1, bio je bolji, ali iza utakmice su ostali neki repovi...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Derbi je bio solidan, ne odveć kvalitetan igrom, ali borben, igralo se "šarf", vidjeli smo i jedan lijep pogodak. Iza sebe je ostavio i neke repove, koji će, po dobroj staroj navadi, danima izazivati polemike. Naravno, govorimo o suđenju i spornim odlukama kod dvaju Dinamovih golova, prvog i trećeg.

Ključno je sljedeće pitanje: Je li Ćorić kod prvog gola i proigravanja Hodžića bio u zaleđu i je li Henriquez u akciji kod drugog gola napravio prekršaj na vrataru Hajduka Stipici?

U prvoj situaciji pomoćnom sucu doista nije bilo lako donijeti odluku jer radi se o centimetrima, ali kada se sjedne i pomnije pogleda snimka, čini se da je bilo zaleđe. Najbolji je orijentir poprečna crta otkosa trave. Ćorićevo je koljeno istureno i čini se da se nalazi najbliže zamišljenoj crti. Možda nas oko vara, jer kamera nije baš u najboljem kutu, ali to je naša procjena. Naravno da bi 3D-animacija dala puno precizniji odgovor.

Sporne sudačke odluke

U drugoj situaciji Henriquez natrčava na loptu i puca, Stipica brani, a Čileanac ga nakon toga udara nogom u lice. Nije bilo namjere, Henriquez je inercijom išao za loptom, no Stipica je obranio udarac i bio je na lopti. Stoga nam se čini da je sudac Mario Zebec pogriješio i da je trebao dosuditi prekršaj na vrataru. Da Stipica nije dirao loptu, da je ona prošla u mrežu, tada bi se moglo govoriti o inerciji kao kod klizećeg starta, kada se igrač ne može zaustaviti i udara suparnika, ali prvi dolazi do lopte i odnosi ju i zato nije prekršaj.

Ovdje je Stipica obranio udarac i bio na loptu, tako da je to već druga akcija, stoga je, prema našem mišljenju, bio prekršaj. Hajduk je, čini nam se, oštećen, ali mišljenja smo da se ne radi o pogreškama koji bude sumnju u sudačko poštenje, pogotovo kod prve situacije. Bijeli su bili ljutiti nakon utakmice, a kada se pogledaju obje situacije, čini se da su u pravu. Međutim, ako realnije sagledaju situaciju, ne mogu sucima previše zamjeriti. Uostalom, tek će sudačke ekspertize doista pokazati tko je u pravu.

Nije opravdanje, ali situacije su bile teške za procjenu. Druga je stvar što su navijači Hajduka mišljenja da se slične pogreške događaju uglavnom u korist jednog kluba. Čak i kontroverzna izjava trenera Hajduka Španjolca Joana Carrilla, koji je tek drugu sezonu u HNL-u, sugerira da je u svlačionici Bijelih prevladava takvo mišljenje.

Carrillo pogriješio

Dinamo je ukupno gledajući bio bolji, posebice u prvom poluvremenu kada je vidljivo nadigrao blijedi i bezidejni Hajduk. Carrillova odluka da Futacsa ostavi na klupi pokazala se pogrešnom. Hajduk je bez Mađara znatno slabiji, to je očito i nenadoknadivo za Bijele kada igraju s momčadima kvalitete Dinama.

Kada je Futacs na travnjaku, Ohandza izgleda puno bolje, ali i ostatak momčadi. Također, vidjelo se da Hajduku puno nedostaje Erceg. Ohandza je najbolji kada ulazi s klupe u završnici utakmice. Lako je sada reći, ali Futacs je trebao igrati od prve minute ili ga uopće nije trebalo uvoditi u igru. Ili jest ili nije spreman!

Kada napravite prvu veću pogrešku, kasnije se po Murphyjevu zakonu nesreće vežu jedna na drugu. Carrillo je uveo Mađara koji je preokrenuo tijek utakmice, ali se nesretno ozlijedio. I ta je situacija, odnosno reakcija Benkovića nakon prekršaja, izrodila dosta polemike i ljutnje Hajdukovih navijača. Mladi Benković neprimjereno je reagirao, uhvatile su ga kamere, no takve se stvari događaju u žaru borbe. Budući da nije udario nogom Futacsa, očito je mislio da Mađar glumi i onda je to neprimjereno prokomentirao. Kasnije kada je vidio da je situacija ozbiljna, da je Futacs nezgodno doskočio, odreagirao je sportski i ljudski.

Hajduk podbacio

Kada se podvuče crta, Hajduk je odigrao ispod očekivanja, imao je šansu na neki način dotući Dinamo, koji bi upao u veliku krizu da je izgubio, ali opet je podbacio i propustio šansu. Carrillo je pogriješio s Futascom, ali ni u taktičkom smislu ne može dobiti dobru ocjenu. Lako se moglo pretpostaviti da će Hajduk imati problema na bočnim stranama, posebice na Fernandesovoj strani. Čileanac je trenutačno u najboljoj formi u Modroj momčadi, moglo se očekivati da će Dinamova taktika biti forsiranje njegove strane.

Brzim izmjenama strana Modri su Fernandesa ostavljali „jedan na jedan“ s Juranovićem koji mu nije dorastao. Splićani su slabo duplirali bokove, Fernandes je vješto koristio situaciju. Veliki Hajdukov problem bila je loša Radoševićeva igra. Juranović je izgubio loptu kod gola, ali Radošević je „spašavao“ da ne bude zaleđa. Umjesto da stane i poravna se sa suigračem, on je nastavio trčati za svojim igračem i zato pomoćnom sucu nije bilo lako procijeniti.

Radošević se još nije uklopio

Radošević nije baš najbolje reagirao ni kod drugog gola. Umjesto da drži sredinu i igrača koji dolazi na povratnu (Olma), pogrešno je procijenio i izašao na Soudanija koji je nije bio u situaciji da nešto ozbiljnije napravi. Ovi detalji pokazuju da Radošević još uvijek nije pohvatao sve konce i da još nije posve uklopljen u momčad. Čini se da će mu trebati još malo vremena dok sve ne sjedne na svoje mjesto.

Dinamo je ukupno gledajući bio bolji; momčadska igra Modrih, trud i htijenje bili su na višoj razini u odnosu na prethodne utakmice. Modri su podigli formu, ali nije to bila bogzna kakva igra. Konačni test za Modre bit će gostovanje na Rujevici u petak. Tek će se tada konačno vidjeti ide li Dinamo uzlaznom putanjom što se tiče forme i igre ili je pobjeda nad Hajdukom više rezultat loše igre suparnika. Hajdukovi navijači zacijelo će reći i pomoći sudaca...

 




 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider