Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
U raljama politike

Gasi li se najstariji hrvatski nogometni klub?

Prije 20 godina igrali su u Europi, pobijedili Rennes i bili na korak od totalne senzacije, a sad su na rubu stečaja.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ne samo da najstariji nogometni klub u zemlji, sisačka Segesta, neće ove godine dostojno proslaviti 110. obljetnicu postojanja, već je došao u pitanje i njen daljnji opstanak jer je Grad Sisak ove godine prestao neposredno financirati klub, već to čini, kao i za druge klubove, posredstvom gradske Zajednice sportskih udruga.

Budući da su redovna sredstva izostala, iz Uprave HNK Segesta i Omladinskog nogometnog pogona Segeste, upućen je javni poziv gradonačelnici Kristini Ikić Baniček, predsjedniku Gradskog vijeća Ivanu Đumbiru i gradskim vijećnicima da se na dnevni red sjednice Gradskog vijeća hitno stavi daljnje financiranje Segeste.

Gradonačelnica je u nekoliko navrata spomenula da se klub nalazi u postupku predstečajne nagodbe pa ga Grad ne može financirati, te da iz njega treba maknuti politiku.

U klubu pak vjeruju kako je Segesta žrtva političkih ucjena.

'Nastavit ćemo borbu svim aktivnostima'

"Vjerujemo da će se naći rješenje i da nećemo morati koristiti i druga građanska sredstva za opstanak kluba. Ako grad nastavi neispunjavanje svojih obaveza na temelju pogrešnih postavki, nastavit ćemo borbu za opstanak svim aktivnostima koje nam stoje na raspolaganju, počevši od pravnih mjera", stoji u dopisu Segeste.

Ipak, na sjednici Gradskog vijeća, održanoj u petak, problematika Segeste nije stavljena na dnevni red, već se o njoj raspravljalo prilikom usvajanja izmjena Programa javnih potreba u sportu za ovu godinu. Tim je programom iznos za sportske klubove umanjen je za 571.000 kuna, što simpatizeri Segeste tumače kao predstanak financiranja kluba, dok predlagači programa tvrde da to sa Segestim nema veze.

Oporbeni vijećnici (HDZ-HSLS) tvrde kako na taj način predstečajna nagodba neće biti provedena, te da će blokadom računa Segesta završiti u stečaju.

'Grad je već jednom podmetnuo leđa'

"Glavni krivac za nastalo stanje je uprava Segeste, koja je dva desetljeća sustavno uništavala klub. Grad je 2013. godine 'podmetnuo leđa' da spasi klub, ali loše vodstvo kluba to nije znalo iskoristiti. Pojedinci iz uprave, koja je kršila Zakon o sportu, gledali su samo vlastite interese, pa su bili i u sukobu interesa", rekla je gradonačelnica Ikić Baniček.

Plan financiranja klubova, na čijem popisu sada nema Segeste, prihvaćen je većinom glasova vijećnika. Iako je rasprava o financiranju Segeste trajala sat vremena, konkretnih zaključaka nije bilo, pa se rješenje za opstanak kluba još ne nazire.

U sezoni 1996./1997. Segesta je igrala Intertoto kup s dosta uspjeha. U skupini su upisali tri pobjede (uključujući i onu nad francuskim Rennesom, a dobili su još i izraelski Hapoel Tel Aviv te švicarski Luzern) i remi (u Švedskoj protiv Örgrytea). Zatim su u polufinalu eliminirali još jedan švedski klub, Örebro, zahvaljujući domaćoj pobjedi 4:0, a u finalu su ih čekali još jedni Skandinavci - danski Silkeborg. Nakon poraza 1:2 u Sisku u Silkeborgu su slavili 1:0 (legendarni Fuad Šašivarević) i nisu prošli dalje (u prvo kolo Kupa Uefa) zbog manje postignutih golova u gostima.

Nažalost, koliko god su tada bili hit čak i u europskim okvirima toliko je danas realna prijetnja stečaja i nestanka kluba koji je početkom 90-ih bio neizostavni član HNL-a.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider