Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Evo zašto je Rijeka pala i što se krije iza kulisa: Veliki problemi polako izlaze

Rijeka je upala u krizu igre i rezultata. Čini se da kupoprodajna politika dolazi na naplatu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Napisali smo uoči derbija - Rijeka puca po šavovima - i nismo pogriješili. Dinamo je iskoristio šansu, iskoristio je brojne Rijekine probleme i nanio joj prvi poraz na Rujevici.

U ranoj fazi sezone Dinamo se odlijepio od aktualnog prvaka na četiri boda i lako moguće usmjerio prvenstvo u željenom pravcu, a to je povratak titule prvaka na Maksimir. Modri su pobjedama u dvama vezanim derbijima s Hajdukom i Rijekom izašli iz posvemašnje krize i zacijelo vratili izgubljeno samopouzdanje.

Dinamo je sad apsolutni favorit

Modri su uoči ogleda s Hajdukom plesali po rubu provalije, ali Hajduk je propustio šansu nagazit ih po prstima i gurnuti u provaliju. Potom je i Rijeka najprije porazom u Osijeku, a onda i u međusobnom srazu, dala do znanja da to nije ona Rijeka od prošle sezone koja je znala iskoristiti sve slabosti Dinama.

Sezona je tek počela, ali sve govori da Dinamo vraća ulogu apsolutnog favorita HNL-a. Budući da ga očekuje puno lakši raspored u sljedećih nekoliko kola, Dinamo bi mogao povećati prednost u odnosu na najbliže pratitelje i vratiti stvari u ustaljenu kolotečinu koja je trajala desetak godina. Kada Modri nisu pod pritiskom, kada nisu lovci nego njih love, onda ih je teško dostići i prestići.

Rijeka upala u probleme

Derbi je pokazao ono što se moglo pretpostaviti i prije početka utakmice. Rijeka ima velikih problema s realizacijom. Riječani su teško zabijali i prošle sezone, za jedan gol trebalo im je nekoliko izglednih šansi, a sada kada su slabiji za dvojicu najboljih igrača, Andrijaševića i Ristovskog, niti stvaraju šansu, a niti zabijaju.

Rijeka protiv Dinama nije mogla računati ni na suspendiranog Vešovića i ozlijeđenog Gavranovića, tako da njezina jalova igra čak i s igračem više te konačni ishod utakmice nisu nikakvo iznenađenje.

Rijekin forte prošle sezone bila je desna strana, na kojoj su ordinirali Ristovski i Vešović, koji je u jačim utakmicama, posebice protiv Dinam često prelazio na lijevu stranu kako bi čuvao Soudanija. Alžirca ovaj put nije bilo u sastavu Dinama, ali izostanak Vešovića i posebno Ristovskog bio je vidljiv s Mjeseca. Ne može biti i nije isto kada bekovske pozicije drže Martić i Zuta ili Ristovski i Vešović. To je razlika kao dan i noć i to Rijeka ne može kompenzirati preko noći, a veliko je pitanje hoće li moći i do kraja sezone?

Andrijašević je već prežaljen, ali sada se najbolje vidi koliko nedostaje Rijeci, pogotovo kada u momčadi nema ni Gavranovića, koji je na početku sezone u najboljoj formi. Gorgon je već duže vrijeme potpuno izvan golgeterske forme, teško daje golove, ponekad se čini da ne bio zabio ni da ide na praznu mrežu.

Što se krije iza kulisa?

A ni ostali nisu odveć bolji što se toga tiče. Uostalom, Rijeka nije zabila protiv Salzburga i Osijeka, a sada ni protiv Dinama. Ono što posebno može brinuti Matjaža Keka, u te tri utakmice nije ni stvorila bogzna koliko izglednih šansi. Keka još više mogu brinuti pogreške u obrani, loše markiranje te iznenađujuća dekoncentracija Rijekinih igrača, posebice kod prekida, centaršutova i povratnih lopti.

Vidljivo je da Rijeka nema kvalitetu, ali ni disciplinu igre koja ju je krasila veći dio prošle sezone. Nešto očito ne štima u Kekovoj momčadi. Jesu li razlog lošije igre samo kadrovske promjene, odnosno odlazak najboljih igrača, problemi s ozljedama i izostancima ili se uz to događa još nešto što tek proviruje do očiju javnosti?

„Slučaj Ristovski“ mogao bi biti naznaka problema o kojima se šuška u nogometnim kuloarima, a oni su financijske prirode. Je li doista netko „došao po svoje“ pa je to unijelo nemir u klub, teško je reći, ali Rijeka ne izgleda bajno.

Politika prodaje dolazi na naplatu

Čini se da kupoprodajna politika dolazi na naplatu. Rijeka je prodala dva najbolja igrača, ali nije dovela adekvatne zamjene, što joj je polazilo za rukom posljednjih godina. No, ne može se očekivati da će „pogoci u sridu“ trajati unedogled. Naime, Rijeka je dosegla razinu kada se teško nalaze bolji ili barem podjednaki igrači kada se prodaju najbolji. Čini se da Rijeka počinje ulaziti u probleme s kojima se godinama bore Dinamo i Hajduk.

Što god bio uzrok Rijekina pada forme, gubitka pobjedničkog ritma i iznenađujuće dekoncentracije njezinih igrača, kada se podvuče crta, može se zaključiti da Rijeka dočekuje ogled s Olympiakosom u doigravanju za Ligu prvaka u problematičnoj situaciji.

Dinamo juriša punim gasom

Kek u kratkom periodu mora presložiti svoje trupe, pokrpati rupe na nagnutom brodu i pokušati vratiti momčadi elan i samopouzdanje, koje možda nije izgubljeno, ali je vidno poljuljano.

Dinamo je u potpuno suprotnom raspoloženju. Pobjedom na do sada neosvojivoj riječkoj tvrđavi Modrima je samopouzdanje poraslo do neba. U oglede sa Skenderbeuom za plasman u Europsku ligu, ali i nastavak prvenstva ulaze maksimalno osokoljeni i preporođeni. Modri jurišaju punim gasom i sada će ih teško biti zaustaviti.

 


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider