Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Dan odluke

Aduti Dinama i Barce i igre iza kulisa: Evo zašto bi Rijeka i Real mogli pasti!

Dinamo sve nade polaže u Slaven, a Barcelona u Celtu. Modri se nadaju da će Slaven srušiti Rijeku, a Katalonci da će Celta pobijediti Real.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Večeras se igraju vjerojatno prijelomne utakmice za naslov prvaka u Prvoj HNL , ali i u španjolskoj Primeri. Rijeka gostuje u Koprivnici, Real u Vigu.I Rijeka i Real lovit će pobjede, a Dinamo i Barcelona iz prikrajka će čekati njihove „kiksove“.

Rijeka ima pet bodova više od drugoplasiranog Dinama tri kola do kraja prvenstva, dok je Real u pretposljednjem kolu Primere bodovno izjednačen s Barcelonom, ali ima i utakmicu zaostatka koju će večeras odigrati sa Celtom u Vigu, a u zadnjem kolu, koje se igra ovog vikenda, gostuje u Malagi.

Real za potvrdu prvog naslov u posljednjih pet godina treba najmanje četiri boda, ako Barcelona pobijedi u posljednjem kolu Eibar na Camp Nouu, što je prilično izvjesno. U slučaju da na kraju budu bodovno poravnati, Barcelona bi osvojila naslov jer je bolja od Reala u međusobnim ogledima.

Rijeka želi sve završiti prije Maksimira

Kako Rijeka i Dinamo u posljednjem kolu igraju međusobno, Riječanima su u dva kola prije derbija, protiv Slavena u Koprivnici i Cibalije u Rijeci, potrebne dvije pobjede kako bi osigurala naslov prvaka prije gostovanja u Maksimiru.

Ako Rijeka osvoji četiri boda u sljedeća dva kola, a Dinamo pobijedi Istru i Osijek, u Zagrebu ne bi smjela izgubiti s primjerice 3:0 ili 4:1, jer u međusobnom omjeru s Dinamom ima dva remija i jednu pobjedu od 5:2.

Bitno je napomenuti da se u međusobnim ogledima prvo gleda osvojeni broj bodova, a potom gol-razlika ostvarena u tim dvobojima. U slučaju da su dvije momčadi poravnate po ta dva kriterija, odlučuje više postignutih golova u gostima, a u slučaju potpunog identičnih rezultata, odlučuje ukupna gol-razlika.

Dinamo se uzda u Slaven, Barcelona u Celtu

I na Maksimiru i na Camp Nouu već neko vrijeme ne skrivaju kako najveće nade polažu u Slaven Belupo, odnosno Celtu. Nakon kontroverznih izjava i već opjevanog sukoba čelnika Malage i Barcelone, u Kataloniji ne vjeruju previše da će Malaga u posljednjem kolu baš izgarati za pobjedu protiv Reala, pa gotovo sve nade bacaju na ponosne Galicijce iz Viga.

U Maksimiru se ovih dana moglo čuti kako i nisu bili previše uvjereni da će Hajduk pomrsiti račune Rijeci u prošlom kolu na Rujevici te da su i prije te utakmice puno veće nade polagali u Slaven, koji je posljednjih godina kost u grlu Rijeci. U posljednjih 10 međusobnih ligaških utakmica Rijeka je samo dvaput slavila, dok je čak osam puta bilo neriješeno. Treba dodati da je Slaven prošle sezone izbacio Rijeku u domaćem Kupu. U prošlom kolu Slaven se baš nije premorio u Osijeku pa ne sumnjamo da će Kopićeva više-manje kompletna momčad biti spremna i orna za Rijeku.

Što Barcelona i Dinamo mogu učiniti, a da ne budu samo puki navijači Celte i Slavena? I u Španjolskoj i u Hrvatskoj proteklih godina pa i desetljeća puno se tinte prolilo oko „pozitivnog podmazivanja“, premiranja drugih momčad da se „pojačano trse“ protiv njihovih izravnih suparnika.

Premiranje vječna priča

Iako o tome neposredni sudionici nerado pričaju, javna je tajna da se to događalo u obje lige, pa i u mnogim drugim ligama. Ni u Španjolskoj, a ni u Hrvatskoj to nije izrijekom zabranjeno, a što nije zabranjeno, onda je dozvoljeno, barem što se tiče pravne strane, zar ne?

A je li moralno, to je već pitanje interpretacije i iz kojeg se kuta gleda na situaciju. Uostalom, nogomet i moral već odavno ne idu ruku pod ruku, morala je sve manje ili ga uopće nema u mnogim društvenim sferama, hipokrizija i licemjerstvo cvjetaju gdje god se okrenete, pa zašto bi bilo drugačije po ovom pitanju?

U Dinamu tvrde da nikad nisu i da ne namjeravaju premirati druge momčadi pa ni Slaven. Nismo zamijetili da su se Riječani izjasnili po tom pitanju, ako jesu, ispričavamo im se ovim putem. No, logično je zaključiti: ako se sumnja da Dinamo premira ostale klubove, zašto to isto ne bi mogla raditi i Rijeka? Ne kažemo da jest, ali pitamo se je li moguće da je, recimo, Rijeka nedavno premirala Slaven da pobijedi Dinamo?

„Ulica je pričala“ da su Dinamu osigurana tri boda u Koprivnici, no na kraju se dogodilo iznenađenje, koliko veliko teško je reći, i je li uopće iznenađenje s obzirom na formu Modrih kroz cijelu sezonu.

Celta je rušila Barcu pa zašto ne bi i Real?

Slaven je na neki način osvjetlao obraz cijeloj ligi, još jednom je dokazao da jednako „grize“ i protiv Rijeke i protiv Dinama, da Dinamo ne nema popust u Koprivnici kako su neki mislili. E sad, je li tu bilo i nečeg višeg od samog sportskog motiva, možemo samo spekulirati.

Ne sumnjamo da će Koprivničanci večeras „gristi“ i letjeti terenom i protiv Kekove družine. Rijeka je favorit, ali favorit je bio i Dinamo. Rijeka ostaje i jest veliki favorit prvenstva, ali nećemo ništa unaprijed zaključivati, njezini „kiksevi“ protiv Istre i Lokomotive dovoljno su upozorenje, pričekajmo utakmicu pa ćemo svi skupa biti pametniji.

I u Barceloni zbog sličnih razloga vjeruju kako će Celta pokazati zube Realu, iako nema nikakav rezultatski imperativ. „Nas su pobijedili pa zašto ne bi i Real“, poručuje trener Barcelone Luis Enrique.

Barcelona nije baš omiljena u Galiciji, ali Real je još manje omiljen. Galicija je baš kao i Katalonija i Baskija priznata od strane španjolske države kao povijesna nacija i ima svoj posebni, galješki jezik. Animozitet prema centrali u Madridu možda je manji nego u Kataloniji i Baskiji, ali ipak postoji i nije beznačajan. Galicijci, Galjegi ili ako hoćete Galježani ponosni su ljudi, a Katalonci računaju i na taj moment. To je politički okvir cijele priče.

I predsjednik Celte simpatizira Barcu

Iako bilježi pet uzastopnih poraza u prvenstvu, Celta i u sportskom smislu ima svoje adute. Kada je kompletna, a protiv Reala će biti, Celta ima vrlo dobru momčad, što je pokazala plasmanom u polufinale Europske lige, gdje je propisno namučila Manchester United i zamalo se plasirala u finale. Celta je posebno inspirirana protiv najvećih. I ove i prošle sezone pobjeđivala je Barcelonu na svojem terenu, a ove je sezone izbacila Real iz Kupa kralja.

Katalonci se ponajviše nadaju da će Celta „gristi“ protiv Reala i zbog dobrih odnosa s Barcelonom. Barca je proteklih godina često slala svoje igrače na posudbu i kaljenje u Vigo. Najpoznatiji među njima je Rafinha. U ovom trenutku Celta u svojem sastavu ima tri igrača koja su na ovaj ili onaj način vežu uz Barcelonu (Carles Planas, Fontàs i Sergi Gómez), a i pomoćni trener Roberto Bonano bio je u Barceloni. Uz sve to, priča se da je i predsjednik kluba Mouriño simpatizer Barcelone.

"Crne borše" putuju Španjolskom

Sve su to dobri razlozi zbog kojih bi Celta mogla „letjeti“ protiv Reala, ali jedan strši iznad svih njih. Madridski mediji otvoreno spekuliraju da će Barca stimulirati igrače Celte bogatim premijama.

Uoči i nakon utakmice s Valencijom madridski mediji bubnjali su o navodnim golemim premijama koje je Barcelona obećala Šišmišima ako sruše Kraljeve. Pričalo se o milijunskim iznosima. Slična priča vrtjela se prije utakmice sa Sevillom.

Ako legalne „crne borše“ putuju iz smjera Katalonije širom Španjolske, budite uvjereni da ni u Madridu ne miruju. Sve što madridski mediji pričaju o Kataloncima, to katalonski mediji pričaju o Madriđanima. Obje strane međusobno se optužuju i prozivaju. I to traje već desetljećima. Priče o premiranju stare su koliko i španjolska liga.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider