Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nema više prokletstva

Odluka nakon pobjede nad Gruzijom: I protiv Izraela će se igrati na Poljudu

Rušenje 'poljudskog prokletstva' tako je djelovalo na izbornika Bilića i igrače da su poželjeli nastaviti igrati u Splitu i ostale kvalifikacijske utakmice.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Glas je bio hrapav, očito ga je dobro istrošio za vrijeme, ali i poslije utakmice. Aljoša Asanović i Nikola Jurčević stigli su u "civilkama", a Slaven Bilić još je bio u radnoj opremi HNS-a. Kao da utakmica s Gruzijom još traje.

"Spavao sam noćas, uspio sam zaspati. Vrtio mi se film kao i poslije svake utakmicu. Bilo je teško zbog četrnaest godina, zbog Drage Gabrića, prošlog poraza od istog protivnika... Ova je utakmica bila specifičinija od drugih", rekao je Bilić.

>> Bilićeva 'glava već se kotrljala rivom' kad se ukazao 'Ćirin đilkoš'

>> Hrvatska teškom mukom do preokreta protiv Gruzije!

>> Bilić skoro otišao doma: Puna mi je kapa ovakvih momčadi

>> 'Konačno je skinuto prokletstvo, sada možemo biti i prvi u skupini!'

>> Eduardo se čudi: Kad su navijači počeli skandirati, to me malo iznenadilo

>> Sramota u Splitu: Krvavi sukob BBB-a i Torcide!

Uvijek će ostati ona priča o treneru genijalcu ili o treneru koji je pogodio s izmjenama, kako je kazao Vlatko Marković. Bilić je imao varijantu, vjerovao je u ono što je zacrtao i zato nije mijenjao koncpeciju. Kalinić, Dujmović i Klasnić, igrači su klupe, donijeli su pobjedu. Možda jedino Klasnić nije bio planska promjena, više je bio igrač tipa "jocker zovi".

"Plan je bio isti, i u smislu načina igre i probijanja bunkera, do određene zone radili smo to dobro, ali ako nešto nije bilo dobro to su naša četiri igrača naprijed koji nisu imali konkretizaciju. I u prvom poluvremenu smo dolazili često u situacije jedan na jedan, dva na jedan, ali nismo probijali. I kad bismo prošli onda taj centaršut nije bio dobar. Mi ne slažemo momčad u pet sekundi, već promatramo, razgovaramo, geldamo, pričamo s igračima, analiziramo njihove igre. I prije Tbilisija vjerovali smo u Kalinića i Dujmovića, vjerovali smo i sada", govorio je Bilić.

Hrvatska je pobjedom nad Gruzijom sada u ugodnoj situaciji što se tiče odlaska na Prvenstvo Europe.

"U dobroj smo situaciji, sve je na nama, bit će teško i na Malti, i doma protiv Izraela. Važno je što ćemo dva kola prije kvalifikacija znati što moramo uraditi u Ateni", kaže Bilić.

Protiv Izraela Hrvatska će, sada više nema dvojbi, igrati u Poljudu.

"Pričali smo između sebe, s vodstvom, s igračima. Najbitnije je što igrači misle, gdje se najugodnije osjećaju. Istina, mi ne odlučujemo, ali nas se pita. S Izraelom ćemo igrati u Splitu", jasno će Bilić.

Još jednom je ponovio priču o Gruziji.

"Za Gruziju je relativno jasno, ovoj Gruziji moramo dati kredit, pogledajte nihove rezultate, nitko nije lako ne pobjeđuje, nisu klasa, ali nisu nimalo bezazleni. Igraju na način koji je odgovara nikome", kazao je Bilić.

Nitko ne bježi od činjenice da je puno toga bilo loše. Perišić i Jelavić nisu bili na očekivanom nivou.

"Perišić i Jelavić? Imali su dosta dobrih stvari, možda se od njih očekivalo puno na osnovi golgeterske forme... Perišić je trebao biti veliki adut da probija desnog beka, ali nije ga išlo. Vjerojatno je na njih djelovalo to što se igralo u Splitu. Ma, svi su bili u grču, i Srna je bio u grču", kaže Bilić.

To prokletstvo Poljuda stajalo je kao nekakav mač nad glavom. Tri vratnice...

"Tri stative, prošlo mi je to proklestvo kroz glavu. Nije sada da sam razmišljao o tome, ali u sekundi je proletilo. No, mi vjerujemo u rad, kadar, predanost, razmišljamo pozitivno", rekao je Bilić.

Da nismo pobjedili Bilić bi bio bivši. Petnaest minuta prije kraja dvoboja već su pisani tekstovi o njegovom učinku dok je bio izbornik.

"Ne bježim od te situacije, pričali smo o tome, situacija u našem nogometu je takva, ali nismo o ostavci pričali na utakmici. To je dio posla. Da je bilo neodlučeno, mi ne bismo kompromitirali šanse za odlazak na Euro, ali ja bih otišao. Takva je situacija napravljena, ne govorim da to nije normalno i to razumijem, nisam ljud. Ovo govorim realno, da nismo pobjedili moj ostanak na klupi bio bi teško održiv. A ne bi mi se više ni dalo", iskreno će Bilić.

Onaj Mandžukićev pogodak zato je i proslavio slično kao i na onoj utkamici s Turskom.

"Emocija je bila puno. Dobro, nije to isto, ovdje sam uletio na teren dvadeset metara, a ono s Turskom... Uh, tada sam zabio gol", završio je Bilić. (Agencija VLM)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider