Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pametan potez izbornika

Čačićevi "glineni golubovi" iznenadili naciju: Hajdukovci sredili Meksiko!

Hajduk je završnicu sezonu odigrao u velikoj formi, a Čačić je pametno ispoštovao tu činjenicu gurnuvši u vatru tri njegova igrača.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U Los Angeles ispraćeni su kao potpuni autsajderi (koeficijent na pobjedu Hrvatske u kladionicama se vrtio oko 15), od mnogih su unaprijed otpisani, pa čak i s podsmijehom, a vraćaju se kao senzacionalni pobjednici. "Glineni golubovi" Ante Čačića preko noći su se pretvorili u kopce i isfintirali meksičke orlove.

Nećemo se lagati, svi smo više-manje strahovali da će Coliseum biti stratište na brzinu sklepane hrvatske momčadi koju će nezgodni Meksikanci pred šezdesetak tisuća svojih navijača pojesti za doručak.

Na kraju se dogodilo prvorazredno iznenađenje. Vatreni koji vjerojatno nikada više neće zaigrati u tom sastavu, ne samo da se nisu osramotili, što je bio najvažniji zadatak, nego su šokirali favorizirane Meksikance i pozitivno iznenadili cijelu naciju.

Nećemo od prijateljske utakmice raditi čudesa, bilo bi pretjerano sad reći da je C postava napravila ono što udarna hrvatska momčad sa svim svojim zvijezdama nije bila kadra učiniti, jer jedno je prijateljska, a sasvim nešto drugo natjcateljska utakmica, osim toga i Meksikanci su zaigrali u kombiniranom sastavu, ali pobjedu je doista malo tko mogao očekivati.

Sada bi lakonski mogli utvrditi kako Hrvatska nogometna liga i nije tako loša kako se mnogima čini. Ne treba pretjerivati i poletjeti u visine, treba se samo sjetiti nedavne kineske avanture, ali u HNL-u ima i uvijek je bilo zanimljivog materijala. To je činjenica koja se godinama uvijek iznova potvrđuje u praksi. U prosjeku u svakom HNL-u klubu postoje barem dva-tri zanimljiva igrača koji bi u perspektivi mogli napraviti ozbiljniju karijeru.

To nije dovoljno da bi se sastavilo pet-šest jakih klubova, ali jest za jednu solidnu momčad koja u određenom trenutku može iznenaditi, posebice kada im se pridodaju dva-tri internacionalca.

Upravo se to dogodilo u Los Angelesu. Kao što kaže Ćiro Blažević, temelj svake dobre momčadi je vratar. S odličnim vratarom i sasvim prosječna momčad ponekad može šokirati realno kvalitetnijeg suparnika. Lovre Kalinić polako, ali sigurno izrasta u velikog vratara.

Izvedbom protiv Meksikanaca potvrdio je sjajnu formu iz Genta. Pa nije valjda bez razloga izabran za najboljeg vratara belgijske lige!? Kalinić je vrlo dobro pa i odlično branio u Hajduku, ali u Gentu je podigao svoju formu na još višu razinu.

Mnogi su očekivali da će Čačić kralježnicu momčadi sastavi od Lokomotivinih igrača, no izbornik se odlučio za Hajdukove perjanice (Nižić, Vlašić i Tudor), odigrao je na kartu "bijelih" i nije se prevario.

Hajduk je završnicu sezonu odigrao u velikoj formi, a Čačić je pametno ispoštovao tu činjenicu. Kada se dosljedno slijedi čista nogometna logika, „lopta“ obično donose nagradu. Uvjetno rečeno, može se zaključiti da su hajdukovci sredili Meksikance. Nije daleko od istine, posebice jer je i Kalinić donedavno bio u Hajduku, te da je Tudor napravio ključne poteze.  


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider