Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kolumna Ivice Mede

Izbornik izazvao buru: Kako ovo objasniti? Dvostruki standardi ili...

Izbornik hrvatske reprezentacije Ante Čačić uzburkao je javnost popisom kandidata za kvalifikacijski okršaj s Ukrajinom.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Popis kandidata hrvatske reprezentacije za predstojeću kvalifikacijsku utakmicu s Ukrajinom izazvao je burne polemike u široj nogometnoj javnosti. Društvene mreže "gore", naši čitatelji postavljaju brojna pitanja.

Onako na prvu, upada u oči da na Čačićevu popisu nema Franka Andrijaševića i Marija Pašalića. Njih dvojica su na listi prvih rezervi zajedno s Marinom Leovcem. Andrijašević je po mnogima trenutačno najbolji igrač HNL-a, dok je Pašalić ove sezone pružao vrlo dobre partije u dresu Milana, u posljednje je vrijeme više-manje standardni član udarne momčadi slavnog talijanskog kluba, a u nekoliko je utakmica imao i dosta zapažene role.

Perišić suspendiran, ali ipak pozvan

Nešto je manje upadljivo da na popisu nema ni Josipa Posavca, vratara koji u dresu Palerma standardno brani u Serie A. Prednost je dobio vratar Dinama Dominik Livaković. Budući da je Posavec mlađi od Livakovića, ne stoji opravdanje da je bolje da na mjestu trećeg vratara bude mlađi i perspektivniji nego neki iskusniji vratar kojem bi to možda bilo samo opterećenje. No, Livaković doista dobro brani u Dinamu i ne može se reći da je izbornik pogriješio.

Međutim, može li se reći da Čačić nije pogriješio što je izostavio Andrijaševića i Pašalića? Čini nam se da se moglo naći mjesto barem za jednog od njih dvojice. Istina, gužva je velika, ali Ivan Perišić zbog suspenzije nema pravo nastupa protiv Ukrajine. No, usprkos toj činjenici Čačić je ipak pozvao Perišića. Pitanje je zašto i kako to objasniti?

Hoće li Čačić reći da je Perišić neophodan reprezentaciji za prijateljsku utakmicu s Estonijom ili će objašnjenje biti da mu treba zbog zadržavanja dobre atmosfere u momčadi? I jedno i drugo objašnjenje čini se prilično tankim i prozirnim. Prijateljske utakmice uglavnom služe za isprobavanje novih igrača, a Perišić je sve samo ne novi i neisproban, a što se tiče zadržavanja atmosfere, to je podjednako nelogično objašnjenje. Ispada da bi Andrijašević ili Pašalić narušili atmosferu.

Jedan lijevi bek i brdo stopera

Ne znamo kako će Čačić to objasniti, ali nama ta odluka nema logike. Ne znamo jesu li u pravu oni koji spekuliraju da je Čačić pozvao Perišića samo da bi zatvorio mjesto Andrijaševiću ili Pašaliću, ali kada objavite popis bez mogućnosti da novinari izravno pitaju izbornika za objašnjenje, ostavljate prostor za svakojake interpretacije.

HNS bi morao razmisliti o tome da se popisi objavljuju na službenim press-konferencijama, što je godinama bila praksa i svojevrsna tradicija, koja je, čini nam se, prekinuta u eri Nike Kovača, jer je ovaj živio u Salzburgu pa mu je bilo nezgodno dolaziti u Zagreb. Čačić, pak, živi u Zagrebu i to mu ne bi trebao biti nikakav problem. Čačić će u ponedjeljak održati press-konferenciju, ali do tada se mora čekati s objašnjenjima, što nikako ne može biti dobro.

Još jedna stvar čini se poprilično nelogičnom. Čačić se odlučio pozvati samo jednog lijevog beka, Josipa Pivarića, a u istom vrijeme je povećao konkurenciju na stoperskim mjestima. Da stvar bude još intrigantnija, poziv je dobio Marko Lešković, koji je dugo bio ozlijeđen i zaigrao je za Dinamo tek u posljednjih nekoliko tjedana. Ako će netko sarkastično primijetiti kako kod Čačića nema dvostrukih standarda, teško mu se može kvalitetno replicirati.


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider