Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Utakmica istine

Ovo će gledati cijela Hrvatska: Tu pada odluka! Hoće li suci uplesti prste?

Rijeka i Dinamo u nastavku sezone kreću u žestoki okršaj za naslov prvaka kakav nismo gledali u posljednjih desetak godina.

Gotovo je s pripremama, proljetni dio sezone Prve HNL kreće danas okršajem Istre i Lokomotive.

Nema sumnje da će to biti najzanimljivije proljeće HNL-a ili barem najneizvjesnija borba za prvaka u posljednjih desetak godina, zapravo otkada traje apsolutna dominacija Dinama hrvatskom ligom.
Rijeka ili Dinamo, pitanje je sada? Ako pitate naše čitatelje koji su glasovali u našoj anketi, Dinamo ipak ima malu prednost, iako Rijeka ulazi u nastavak sezone kao vodeća momčad lige.

Kome uoči nastavka HNL-a dajete više šanse za osvajanje naslova?

Ukupno glasova:

Rijeka ima nemalih šest bodova prednosti, no Dinamo ima osjetno skuplju momčad, tradiciju i gard prvaka, što u ovakvim situacijama nije zanemariva stvar, a neki bi dodali i moćnu „logistiku“.

Hoće li suci krojiti prvenstvo?

Već nakon prvog proljetnog, ukupno 21. kola mnogo toga bi se moglo nazrijeti. Dinamo u subotu otvara lov na Rijeku sa Slavenom na Maksimiru, dok Riječane u nedjelju očekuje teško gostovanje u Osijeku.
Ta utakmica puno toga će otkriti i značiti, u bodovnom i možda još više u mentalnom smislu. Isto tako mogla bi biti ogledni primjer za ono što bi se moglo događati do kraja sezone. Tu mislimo prije svega na suđenje.
Nemojmo se lagati, tko god prati ili sudjeluje u raspravama na brojnim forumima, ali i birtijskim kornerima, lako će zamijetit da mnogi predviđaju kako će suci iskrojiti prvenstvo.

Mnogi navijači Rijeke najviše s plaše suđenja i sudačke organizacije. Da budemo sasvim otvoreni, boje se da će suci navlačiti za Dinamo, ne samo u međusobnim ogledima, gdje upiru prstom na jesenski maksimirski ogled kao ogledni primjer, nego i u ostalim utakmicama.
„Ulica priča“ da se iza brda valja režirani igrokaz u korist jedanaestostrukog uzastopnog prvaka. Jer, kao, u igri je golemi novac, potencijalni nastup u Ligi prvaka, pa Dinamova „podzemna mašinerija“ neće ništa prepustiti slučaju.

Koga su suci više zakinuli?

Kakvo je Rijeka imala suđenje u jesenskom dijelu sezone, može se naširoko diskutirati, nije zabranjeno. Osim zagrebačke utakmice, zapravo drugog poluvremena te utakmice, gdje je sudac očito izgubio kompas, ne može se baš reći da je Rijeka bila bogzna kako oštećena. Upravo suprotno, u nekim utakmicama više razloga za nezadovoljstvo imali su njezini suparnici.

Čini nam se da je uglavnom imala ujednačen kriterij, bilo je pogrešaka na njenu štetu, ali i u njezinu korist. E sad, neki će primijetiti, među njima i trener Rijeke Matjaž Kek, doduše ne izravno, ali onako između redova, da Rijeka nije imala suđenje kao Dinamo, odnosno da suci nisu bili blagonakloni prema Rijeci kao prema Dinamu.

„I ja bih volio da imamo suđenje kao neki“, kazao je Kek pred kraj jesenskog dijela sezone. Između redova može se pročitati na što je mislio.

Na Maksimiru potpuno drugačije rezoniraju, oni su uvjereni da je sve to prenapuhana priča i da je Dinamo zapravo najoštećeniji, da mu suci ne sviraju jedanaesterce i kada su prilično očiti, jer se boje reakcija medija, javnosti, ostalih klubova i tko zna koga sve ne.

Tko je tu u pravu, procijenite sami, ne želimo vam nametati vlastiti mišljenje, a što će se događati na tom planu u nastavku sezone, ilustrativan primjer mogla bi biti osječka utakmica.

Ključna prva četiri kola

Letimičnim pogledom na raspored može se zaključiti da bi se prva četiri kola nastavka sezone mogla pokazati najvažnijim. Međusobni ogledi su, jasno, iznimno važni, tko zna možda će u posljednjem kolu, kada Rijeka gostuje na Maksimiru, pasti odluka o prvaku, ali nekako sumnjamo u takav rasplet priče.

 

Rijeka u prva četiri kola ima daleko teži raspored od Dinama: Osijek i Inter u gostima, Lokomotiva na Rujevici pa Hajduk na Poljudu, dok Dinamo dočekuje Slaven, pa ide u Vinkovce te dočekuje Inter i Split.
Ako Rijeka prođe neokrznuta Osijek, nije teško predvidjeti da će joj samopouzdanje narasti do neba, da će dobiti dodatni šampionski vjetar, ma što vjetar, pravi tajfun u leđa. Koliko je važna utakmica u Osijeka najbolje govori Kekova izjava tijekom priprema u Portugalu.

„Utakmica u Osijeku bit će daleko najteža koju je Rijeka igrala u zadnje dvije ili tri godine! To je moje mišljenje“, kazao je Kek u razgovoru za Sportske novosti.

Tko je bolje tržio?

Svaki početak ili nastavak sezone donosi nervozu, posebice kada se borite za prvaka. Iako su i Rijeka i Dinamo odigrali dosta pripremnih utakmica, iako su obje momčadi uglavnom pobjeđivale, nitko ne može znati u kakvoj su točnoj formi, pa ni njihovi treneri, dok ne odigraju prvu natjecateljsku utakmicu. Jer, jedno su pripreme, a nešto posve drugo natjecateljske utakmice.

Dinamo je vratio Sammira i doveo još jednog Brazilca, 21-godišnjeg krilnog napadača Marcosa Guilhermea, ali njih dvojica najvjerojatnije neće zaigrati na startu na prvenstva, jednako kao i Soudani i Machado. Dakle, Dinamo otvara sa Slavenom bez četiri najskuplja igrača, no Ivajlo Petev ima široki izbor igrača i to ne mora ništa značiti.

S obzirom da Dinamo na startu nema prezahtjevne protivnike i da čak tri utakmice u prva četiri kola igra na Maksimiru, Petev će moći najveće zvijezde, Sammira i Soudanija, polako vraćati u formu, a i Guilhermea lagano uklapati u momčad.

Kao što rekosmo, Rijeka ima potpuno obrnutu situaciju, odmah na startu čeka je kreševo i od prve utakmice mora krenuti punom snagom.
Rezultat prve utakmice u mnogome će krojiti atmosferu u i oko momčadi. Ne treba previše pojašnjavati zašto bi poraz Rijeku dramatično poljuljao u mentalnom smislu i u kakvom bi stanju dočekala za nju neugodno gostovanje u Zaprešiću u narednom kolu. Opet bi krenule priče o sindromu „provincijskog kluba“ koji nije u stanju izdržati pritisak koji sa sobom nosi borba za titulu prvaka.

Osijek najvažnija utakmica Rijeke od 1999.

U prvom dijelu sezone Rijeka se odlično nosila s tim pritiskom, igrala je doista dobro i uglavnom je u malim utakmicama pobjeđivala bez većih problema, što je za nju bio najveći problem u prošloj sezoni kada je u okršajima s „malima“ izgubila prvenstvo, a još se uz to riješila kompleksa Dinama, kojeg je razbila na Rujevici i uzela mu bod u već spomenutim okolnostima na Maksimiru.

Rijeka ima šest bodova prednosti, puno podršku navijača i dobro atmosferu, što Dinamo nema. Osim toga, sačuvala je okosnicu momčadi, otišao je tek Matej Mitrović, a dobila je pojačanje u vidu stopera Darija Župarića, koji se na pripremama ozlijedio, ali je potom dovela zamjenu iz Turske Antu Kulušića, te naposljetku povratnika iz Darmstadta, napadača Romana Bezjaka, koji odlično poznaje Keka i Rijeku tako da mu ne bi trebao biti preveliki problem uklopiti se u momčad.

Iako Kek puše i na hladno, na Kvarneru se može osjetiti veliki zanos i optimizam, napose Rijekina poduzetnog predsjednika Damira Miškovića. Taj optimizam potpuno je utemeljen i doista bi bilo čudno da nije tako.
Gostovanje u Osijeku moglo bi taj optimizam podići na „entu“ ili ga sručiti u prašinu. Ne slažemo se s Kekom, to nije najvažnija utakmica Rijeke u posljednje-dvije tri godine, nego od 1999. i one slavne utakmice s Osijekom u posljednjem kolu prvenstva. Dakle, od Osijeka do Osijeka...

Možda je pretjerano reći, ali lako bi se moglo dogoditi da na kraju sezone o utakmici u Gradskom vrtu pišemo kao o onoj na kojoj je Rijeka utabala put prema prvom naslovu prvaka ili na kojoj je započeo njezin sunovrat.


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider