Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Bestidni čelnici HNS-a upropastili Vatrene: Dajte ostavke i spasite Hrvatsku!

Uoči gostovanja u Kijevu hrvatska reprezentacija njiše se na rubu provalije...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Bolje je imati vojsku ovaca koju vodi lav, nego vojsku lavova koju vodi ovca. U HNS-u očito nisu izvukli pouku iz prastare poslovice koju je navodno izrekao Aleksandar Makedonski. U rat se ne kreće s vođom koji nije dorastao zadatku.

Šok na Rujevici: Hrvatska novim debaklom sve dalje od Svjetskog prvenstva!

Svjedoci ste da već mjesecima upozoravamo, plediramo i argumentirano kritiziramo, ali što to vrijedi kada arogancija čelnika HNS-a nema granica. Njihov autizam, samodopadnost pa i šarlatanstvo na svim razinama, od izbora izbornika pa do vođenja Saveza, koje se najbolje ogleda u „slučaju Svetice“, lako bi mogli postati tema neke sočne burleske.

HNS je godinama pravi kabaret, ali najtužnije je to što oni toga nisu ni svjesni. Ako i jesu, baš ih briga, jer njima je najvažniji njihov osobni interes. Da im je važnija Hrvatska, ne bi radili to što rade.

Čačić se totalno pogubio

O izborniku Anti Čačiću već smo sve rekli, i to u više navrata, tako da je teško reći nešto novo a da se ne ponavljamo. Počeli su konačno otvoreno govoriti i igrači, i to oni glavni. I ne samo o izborniku, nego i onima koji su ga postavili. Izbornik se jednostavno totalno pogubio. Nije trebao ni pisnuti da bismo to zaključili, njegov žalosni izraz lica i govor tijela sve je govorio. Još su žalosnije bile njegove izjave nakon utakmice.

Bila je to čista tragikomedija kakvu bi teško složio i časni Euripid. Da stvar nije tako ozbiljna, bila bi to urnebesna komedija. Osim što je mucao i zamalo zaplakao, izborniku su sve pomiješalo, više nije znao ni s kim se igralo, ni tko je igrao, ni za što se igralo... Da ga je netko upitao kako se zove, vjerojatno se ne bi sjetio.

Kao čovjeka ga u potpunosti razumijemo. Gurnuli su ga u situaciju u kojoj se ne snalazi, jer jednostavno nije dorastao trenutku i poslu kojim se bavi. Na trkači motocikl od 500 kubika ne može sjesti i briljirati netko tko u životu nije vozio ni moped. Ako se pak i usudi sjesti, karambol je zajamčen. Pitanje je samo koliko će biti žrtava. U slučaju hrvatske reprezentacije donekle su žrtve igrači, a najviše navijači, koji su u cijeloj priči jedini koji nemaju nikakav interes, oni su tu samo iz ljubavi.

Siroti Čačić bio je u vidljivom šoku, izgledao je iznenađen, zatečen, na čas i uvrijeđen, ne znamo samo zašto, ali nas već odavno ništa ne može iznenaditi, pa ni remi s Finskom, a još manje katastrofalna igra. Mislili smo, bolje rečeno, nadali smo se da će Hrvatska kako tako pobijediti, no očekivali smo da će to biti mučenje lopte i gledatelja. Kako da budemo iznenađeni kada hrvatska reprezentacija više-manje cijele kvalifikacije, najblaže rečeno, ne igra dobro, pogotovo kada se uzme u obzir njezin igrački potencijal.

Tko god si utvara da se razumije u nogomet, nije mogao to ne primijetiti. Ne znamo jesu li konačno progledali i najgorljiviji Čačićevi zagovornici, za njih vjerojatno ionako nema nade, ali većini hrvatskih navijača sve je odavno jasno. Rujevica je jasno pokazala što misli o Čačiću, ali i cijelom HNS-u.

Hrvatska na rubu provalije

Odmah nakon Turske napisali smo tekst pod naslovom - Čačić doveo Hrvatsku na rub provalije: Tko ga je postavio treba otići zajedno s njim! Ostajemo pri tome još čvršći i uvjereniji da je to jedini način kako da se u kratkom roku poboljša atmosfera oko reprezentacije i pokuša ozdraviti hrvatski nogomet.

To bi bio barem solidan početak. Ni nakon Finske nemamo što dodati, a ni oduzeti. Čačić je tu najmanji krivac, on je zalutao, ali nije se sam postavio za izbornika. To su napravili ljudi koje ne zanima mišljenje hrvatskih navijača i hrvatske javnosti, nego samo njihov vlastiti interes.

Novi izbornik za Ukrajinu

Ali vrč ide na vodu dok se ne razbije. Vrč hrvatske reprezentacije popucao je uzduž i poprijeko, no još se nije raspao, još ima nade. U dva dana ne mogu se zamijeniti čelnici Saveza, još manje igrači, ali može se zamijeniti izbornik. U ovakvoj atmosferi ići s Čačićem u Kijev graniči sa samoubojstvom. To je valjda svima jasno.

Mišljenja smo da treba barem pokušati napraviti potez koji će razdrmati igrače, podići atmosferu, izazvati pozitivni šok. Iako je malo vremena, nije to nemoguće, ako se stvar pripremila, ako postoji spreman kandidat, a postoji. Prije utakmice s Finskom u HNS-u su između redova naznačili da imaju spreman plan B.

Vidjet ćemo hoće li ga aktivirati ili će Šuker i društvo sadomazohistički ići do kraja s Čačićem. Postoje naznake da je Čačić bivši, sinoć kasno se proširila glasina, ali ništa još nije službeno. I za Šukera je Kijev biti ili ne biti. Ako Hrvatska ispadne, morat će otići, nitko ga neće moći spasiti. Moćnici HNS-a spašavat će svoju kožu, a oni nemaju skrupula kada se radi o njihovim glavama.

Spašavanje kože

Svi skupa doveli su hrvatsku reprezentaciju i HNS do ruba provalije. Uspjeli su upropastiti teško stečeni kult reprezentacije, glavni su razlog mučne atmosfere koja vlada već godinama oko reprezentacije i hrvatskog nogometa u cjelini. Da imaju imalo časti i morala, davno bi otišli svi zajedno. No, taj film nećemo gledati kako god završila utakmica u Kijevu. Oni se neće dati što god i kako god bilo.

Da bi opstali, napravit će sve što je potrebno, na sve su spremni i očito nemaju stida. Ako je već tako, neka spase vlastitu kožu tako što će za Kijev postaviti izbornika koji će podići momčad i na kraju odvesti Hrvatsku u Rusiju. Jer, koliko god čelnici HNS-a bili omraženi, uvjereni smo da velika većina hrvatskih navijača ipak želi vidjeti Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu. Jedino je njima Hrvatska iznad svega, iznad osobnih interesa i vlastitog džepa.

Hrvatska će u Kijevu...

Ukupno glasova:


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider