Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Napušta Camp Nou?

Barca "smješta" Rakitiću: Pošteni Hrvat žrtva prljavih igara, ali ima sjajnu ponudu

Hrvatski veznjak u redovima Barcelone Ivan Rakitić trenutačno je „na ledu“ kod trenera Luisa Enriquea...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Luis Enrique „zamrznuo“ je Ivana Rakitića na klupi i protiv Espanyola u posljednjem kolu Primere. Hrvatski veznjak ispao je iz prvog sastavi. U posljednje tri utakmice Rakitić nije dobio niti minute. Prvo je prednost dobio Andre Gomes, a protiv Espanyola i Denis Suarez.

VIDEO Messi kao na igrici. I "Realov bilten" se naklonio geniju: „On nije s ovog svijeta“

Za Rakitića nije dobra vijest da je Barcelona u sve tri natjecateljske utakmice pobijedila i igrala odlično. Barca je pobijedila Borussiju M'gladbach u Ligi prvaka 4:0, Osasunu u gostima 3:0 i naposljetku Espanyol na Camp Nouu 4:1.

Rakitić je posljednji put u natjecateljskoj utakmici nastupio u „el clasicu“, a i tada je zamijenjen u trenutku kada se utakmica lomila. Što se događa s Rakitićem? Je li baš toliko pao u formi da je morao ispasti iz prve postave?
Ne zvuči uvjerljivo ni priča da ga Enrique odmara jer je imao napornu sezonu. Kao da je drugima bilo puno lakše.

"Prljave igre" u Barceloni

Puno toga govori jedan detalj s utakmice s Espanyolom. Sergio Busquets ostao je ležati na travnjaku nakon jednog duela, a kamera je uhvatila razočarano lice Rakitića, koji je očito bio svjestan da ga Enrique ne misli uvesti ni ako se Busquets ozlijedi. I imao je pravo, priliku su u drugom dijelu dobili Umtiti i Rafinha.

U španjolskim medijima roje se glasine i spekulacije o čemu se tu zapravo radi. Simptomatično je da je Rakitić ispao iz prvog sastava u trenutku dok pregovora s čelnicima Barcelone oko produženja ugovora. I naravno povećanja plaće, i to gotovo u dvostrukom iznosu. Jedna od teorija kaže da je ovo Barcin oblik pritiska na hrvatskog veznjaka da smanji očekivanja. Kao, evo ispao si iz prvog sastava pa kako možeš tražiti toliko povećanje plaće.

Zna se da Barcelona ima problema s financijama, da je do maksimuma rastegnuta, već davno je probila limit udjela plaća u proračunu kluba, a nakon što su Neymar i Luis Suarez dobili goleme povišice i nakon što Lionel Messi pomete Barcinu kasu rekordnim ugovorom, pitanje je koliko će ostati za druge. Vjerojatno će ostati još novca za veliku povišicu Andresu Iniesti, no pitanje hoće li ostati dovoljno prostora za ispunjavanje Rakitićevih želja.

Rakitić hvalio Guardiolu

Isto tako je simptomatično da se Rakitićevo „zamrzavanje“ poklapa s javnom objavom njegovih pohvala na računa Pepa Guardiole. Navodno je time razljutio Enriquea i još više trenutačne čelnike kluba, a zna se da oni nisu u dobrim odnosima s Guardiolom, za kojeg se još ljetos spekuliralo da ispituje teren oko Rakitića i da bi ga rado doveo u Manchester City.

Nove okolnosti navele su španjolske i engleske medije da se ponovno raspišu o toj mogućnosti. Čini se da u ovom dimu ima vatre, jer previše se stvari poklapa da bi sve bilo slučajno. Barcelona nije imuna na „prljave igre“, povijest pamti kojekakve priče s Camp Noua.

Navodno Rakitić strahuje od osvete. Pribojava se sudbine Aleixa Vidala, koji je ispao iz svih kombinacija u Barceloni, a da nisu u pitanju isključivo nogometni razlozi. Uzimajući sve u obzir logično je zaključiti da si Rakitić ostavlja otvorena vrata za transfer, iako možda i ne želi napustiti Barcelonu.

Opet frka u Realu: Zidane i Perez pucaju od bijesa, Hrvati naljutili suigrače

Hrvatski reprezentativac zacijelo neće prihvatiti objašnjenje da za njega nema novca i da ne može računati na povećanje plaće jer ispao iz prvog sastava, a budući da je vidio na primjeru Vidala da su u Barceloni itekako moguće zakulisne igre i da mu se lako može dogoditi da na duže vrijeme ostane na ledu, moguće je da razmišlja o odlasku.

Rakitić to svojim ponašanjem i igrama nije zaslužio, ali takav je svijet surovog profesionalizma. Tu se često udara i ispod pojasa. Uostalom, Manchester City i nije tako loša opcija, zar ne? Posebice ako su mu spremni dati koliko traži, a navodno je baš to slučaj.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider