Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Napad na Ligu prvaka

Kultni klub u misiji povratka odbjeglih sinova: Ako ovo uspiju, poletjet će u "nebesa"

Baskijski ponos im ne dozvoljava da dovode igrače koji nisu rođeni ili ponikli na području Baskije.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Jedan od osnivača Primere, nikad nisu ispali, osam puta su bili prvaci i po ukupnim rezultatima u španjolskom prvenstvu su četvrti klub u povijesti. Uz Osasunu, Real Madrid i Barcelonu jedan su od četiri profesionalna kluba u Španjolskoj koji nema privatnog vlasnika već se nalazi u vlasništvu svojih članova.

To je Athletic Bilbao, ponos Baskije i klub koji je od 1912. neraskidivo povezan s tom matičnom, najstarijom španjolskom pokrajinom.

Priča o jednom ponosu

Te su godine, 14 godina nakon svog osnutka, donijeli uredbu koje se i danas drže - za Athletic Bilbao smiju igrati samo oni nogometaši koji su ili rođeni na području Baskije ili su tamo odgojeni. Dakle, ili ako ste Bask ili ako ste proveli onoliko vremena u Baskiji da vas smatraju Baskom.

Ronaldova bivša tvrdi da ima snimke i poruke koje će ga uništiti: ''Čuvala sam njegove prljave tajne godinama'' Jasmine Lennard (Twitter) Jasmine Lennard i Ronaldo (Twitter/AFP) Jasmine Lennard (Twitter) +2 Jasmine Lennard (Twitter)

Na temelju ovog drugog uvjeta ljetos je u Bilbao iz Viitorul Constante za odštetu od milijun eura stigao Cristian Ganea, rumunjski reprezentativac koji se svojedobno s roditeljima kao dječak doselio u Basauri (gradić u Baskiji) i tamo proveo djetinjstvo i počeo trenirati nogomet. U Athleticu ga na temelju toga smatraju svojim i on ima pravo igranja za njih.

Nemaju gdje potrošiti novac

Takva uredba o oslanjanju na isključivo vlastite snage umnogome ograničava Athletic da se ozbiljnije upusti u bitku (s Barcom, Realom i Atleticom) za trofeje u Španjolskoj. Štoviše, trenutna situacija na ljestvici je takva da su tek sa sinoćnjom pobjedom kod Celte Vigo pobjegli iz zone ispadanja. No, nitko se oko toga ne uzbuđuje previše, njima je ponos ispred svega.

Athletic ima taj paradoks da pliva u novcu, ali ga doslovno nema na što potrošiti, pa onda pokušava najbolje igrača zadržati tako što im daje fine godišnje plaće da odole izazovima bogatijih klubova i ostanu na San Mamesu.

Najskuplji golman u povijesti nogometa

To im uglavnom i uspijeva, a izuzetak su situacije kad se dogodi ponuda koja "izbija iz cipela", poput one otprije nekoliko mjeseci kada je Chelsea iskrcao 80 milijuna eura za Kepu Arrizabalagu i učinio ga najskupljim golmanom u povijesti nogometa.

Burno u svlačionici Reala: Modrić i Ramos rigali vatru, Perez ide po veliku zvijezdu Luka Modrić i Sergio Ramos (Foto: AFP) Luka Modrić (Foto: AFP) Modrić i Kroos u dresu Reala (Foto: AFP) +6 Luka Modrić i Gareth Bale (Foto: AFP)

Od tog novca ostalo im je 57 milijuna, jer 23 su potrošili na odštete za dovođenje igrača u ljetnom prijelaznom roku. Uz već spomenutog Rumunja Ganeu, stigao je Yuri Berchiche za 19 milijuna eura iz PSG-a i Ander Capa za tri milijuna eura iz Eibara.

Ogromni suficit u blagajni, uz istovremeni bodovni deficit, rezultirao je time da Athletic kreće po pojačanja.

Poker za napad na Ligu prvaka u sljedećoj sezoni

Potvrdio je to sportski direktor Rafael Alkorta, nekadašnji igrač Athletica i Reala, koji je otvoreno izrecitirao tko se sve nalazi na popisu željenih pojačanja.

"Javi Martinez, Ibai, Ander Herrera i Fernando Llorente. Svu četvoricu želimo dovesti", bez krzmanja je ustvario Alkorta.

Halilović napušta Milan, četiri kluba u kombinaciji: "Želi spreman dočekati Euro" Alen Halilović i Stelvio (Foto: AFP) Alen Halilović i Luka Modrić (Foto: AFP) Alen Halilović (Foto: AFP)

Najlakši bi posao trebali imati s Llorenteom koji je na izlaznim vratima Tottenhama, dok će u potencijalnim transferima Martineza i Herrere ključna biti volja bivših igrača Athletica da se vrate na San Mames. Naravno, i to kakve će planove s njima imati u Bayernu Niko Kovač i u Manchester Unitedu Ole Gunnar Solskjaer. Problema ne bi trebalo s dovođenjem Ibaija Gomeza iz Alavesa.

Ne zna se hoće li Athletic uspjeti u svojim nastojanjima, nije poznato niti tko će od navedene četvorice stići već u ovom zimskom prijelaznom roku, a tko na ljeto, ali jasno je kako bi s njihovim dovođenjem klub dobio veliki vjetar u leđa. I, nakon što se ovog proljeća konsolidira, u idućoj sezoni bi se mogao upustiti u bitku za plasman u Ligu prvaka.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider