FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
Zanimljivi noviteti

Boks uvodi nova pravila i sustav bodovanja, profitirat će gledatelji

Boks u posljednje vrijeme potresaju skandali s financijama, dopingom i korupcijom.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U četvrtak su u Tokiju predstavili novi sustav bodovanja u boksu, za koji se organizatori olimpijskog turnira nadaju da će učiniti boks razumljivijim za gledatelje i poboljšati nadzor nad tim sportom, koji se suočava s gomilom skandala.

Boks u posljednje vrijeme potresaju skandali s financijama, dopingom i korupcijom, pa tako boksački olimpijski turnir neće organizirati Međunarodni boksački savez (AIBA), već posebna radna skupina, koja namjerava uvesti novi sustav bodovanja.

Prema francuskoj agenciji AFP, u novom sustavu pet sudaca oko ringa boduje, a ako svih pet sudaca pristisne gumb crvene ili plave boje u istom periodu, boksač dobija bod.

Njihove ocjene na ekranu stalno pregledava posebni nadzornik, a sve će to uživo moći vidjeti gledatelji, koji će tako u svakom trenutku meča pratiti bodove.

Sucima je na kraju meča ostavljena mogućnost promjene.

"Trudili smo se naći najpravedniji sustav koji će sucima olakšati posao", kazao je voditelj radne skupine Morinari Watanabe, iako neki suci smatraju da se sustav mora nadograditi.

Tako japanski sudac Norio Tezuka tvrdi da je "cijelo vrijeme pritiskao krivi gumb jer je boksač s crvenom kacigom nosio plavi dres", a zbog stalnog pritiskanja gumba nije se mogao koncentrirati dovoljno na sam meč.

ZAŠTO WBC HRGOVIĆU PRIJETI SUSPENZIJOM?

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider