Košarka
SPORTOVI
Košarka
Titula je njihova

Pogledajte mural posvećen Draženu Petroviću i legendarnoj generaciji: Tu je i kultna izjava

Šibenčani ne zaboravljaju svoju sportsku ikonu, a bogme niti najveći momčadski uspjeh u povijesti njihova sporta.

Šibenska navijačka skupina Funcuti napravila je lijep mural posvećen Draženu Petroviću i legendarnoj generaciji košarkaša Šibenke.

Na putu u dvoranu Baldekin, u prolazu kojim je godinama nekoliko puta dnevno na treninge išao Dražen, Funcuti su oslikali mural na kojem se nalazi momčad i stručni stožer Šibenke iz 1983. godine. Tu je i jedna od najpoznatijih Draženovih izjava:

"Talent sam respektirao do 16. godine. Nakon toga, priklonio sam se teškom radu."

Te godine su se u finalu košarkaškog prvenstva Jugoslavije sastale Šibenka i sarajevska Bosna.

Povijesna titula i danas živi u srcima Šibenčana

Nitko u to doba nije mogao ni zamisliti da će šibenski klub, tada star tek 10 godina, doći do finala, a kamoli da će u tom finalu i pobijediti. No Šibenka je imala nešto što nitko drugi nije: čudo od djeteta zvano Dražen Petrović.

Finalna utakmica igrala se na šibenskom Baldekinu koji je bio dupkom pun. Bosna je bila izraziti favorit za osvajanje naslova, ali srčani Šibenčani imali su neke druge planove. Utakmica je bila izrazito napeta, a dvije sekunde prije kraja prvi vodstvu Sarajlija 82:81 dosuđen je prekršaj za Šibenku. Dva slobodna bacanja izveo je Dražen, pogodio oba i započelo je ludo slavlje u dvorani Baldekin i Krešimirovom gradu.

Međutim, sutradan je stigao hladan tuš. Košarkaški savez Jugoslavije odlučio je da se "zbog neregularnosti" utakmica poništava i naređuje da se mora igrati nova utakmica, ovaj put na neutralnom terenu u Novom Sadu.

Šibenčani su to odbili, a Košarkaški savez Jugoslavije Bosnu je proglasio prvakom dok je Šibenka službeno završila na drugom mjestu.

Igrači Šibenke ostali su jedinstveni u svom stavu, nisu htjeli vratiti pehar i medalje koje su zauvijek ostale u njihovom vlasništvu.

Baš kao što ta ukradena titula i danas živi u srcima svih Šibenčana...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider