Košarka
SPORTOVI
Košarka
Šansa karijere

Bogdanovićeva sezona istine: Ovakvu priliku možda više neće imati

U novu NBA sezonu Hrvatska će ući s čak šest igrača, a među njima bi se najviše trebao istaknuti Bojan Bogdanović.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Novi generalni menadžer Netsa Sean Marks želi povesti klub u drugom smjeru od onog čemu je Brooklyn svjedočio prijašnjih godina. Zajedno s Kennyjem Atkinsonom na klupi. Ali prije toga će oboje morati dobro zasukati rukave i istrpjeti fatalne posljedice 'vizionarskih' poteza bivšeg GM-a Billyja Kinga. Nažalost po Netse, ono najgore od famoznog 'tradea' s Boston Celticsima u koji su bili uključeni Kevin Garnett i Paul Pierce tek dolazi na naplatu.

Celticsi u svojim rukama imaju prava na još dva prva Brooklynova picka (2017. i 2018. godine). Prvi koji mogu zamijeniti sa svojim, a hoće, s obzirom da Netsi ne mogu biti bolji nego prošle sezone i drugi koji mogu koristiti zajedno sa svojim. Što znači da u ovom trenutku nema momčadi koja se nalazi u lošijoj poziciji po pitanju drafta. Samim time prisiljeni su okrenuti se drugim rješenjima.

Proces oporavka Netsa

Jedno od njih i kao najlogičnije nameće se razvijanje mladih igrača. To će biti primarni cilj rookie treneru Atkinsonu, koji je ujedno i doveden jer ima reputaciju razvijanja mladih talenata. Bio je pomoćni trener Mikeu D'Antoniju u Knicksima i Budenholzeru u Hawksima i za očekivati je da će imati više strpljenja s procesom oporavka.

Sastav Netsa daleko je od ozbiljne konkurencije. U tri godine došlo se od momčadi koja je slovila za favorita Istoka, ali samo slovila na papiru jer to nikad nije potvrdila, do potencijalno najgoreg rostera u ligi. I poprilično limitirani dočekuju novu sezonu.

Praktično jedina zvijezda u momčadi je Brook Lopez, dok bi se naš Bojan Bogdanović trebao prometnuti u jednog od nosioca i ponajboljeg strijelca. Pogotovo nakon impresivnog nastupa na Olimpijskim igrama. U predsezoni nije bio među starterima, no to bi se ubrzo moglo promijeniti. Doduše, moguće je da u sezonu krene s klupe, s obzirom da Atkinson još nije prokljuvio u kojoj ga ulozi želi koristiti. Ali na Bojanu je da se izbori i nametne.

Trenutak istine za Bogdanovića

Bogdanoviću će ovo biti treća sezona u NBA-u i po svemu bi trebala biti najbolja dosad. Ako mu je prva na neki način bila aklimatizacija na ligu, druga iskorak i prvo ozbiljno dokazivanje, u trećoj bi konačno trebao preuzeti jednu od važnijih uloga u momčadi. Naročito kad se uzme u obzir siromašni roster Brooklyna. Pritom će trebati popraviti neke stvari u igri kao što su obrana i skok. Znamo kako mu je šut najjače oružje, no želi li uvjeriti Atkinsona da je pravi čovjek za petorku, morat će dokazati da je u stanju u kontinuitetu i braniti.

Već koncem prošle sezone Bojan je dao nagovijestiti da za njega itekako ima mjesta u najjačoj ligi svijeta. Nekoliko ofenzivnih bljeskova, a pogotovo izjednačen Draženov rekord od 44 koša u jednoj utakmici pokazatelj su kako mu treba dati slobodu u napadu. Za njega će ova sezona biti trenutak istine. Netsi su praktično su bez ozbiljnog šutera izuzev Bogdanovića, a to je prilika koja se mora iskoristiti.

Najbolji hrvatski košarkaš prošlu je sezonu završio s 11,2 poena u prosjeku igrajući oko 27 minuta po utakmici. Od 79 odigranih utakmica startao je u njih 39 i to je jedna od prvih stvari koja bi se trebala promijeniti. Bogdanović bi trebao biti igrač koji će imati veći utjecaj na momčad te uz Jeremyja Lina i Lopeza imati najviše šuteva po utakmici.

S njim bi se za minute trebali boriti Sean Kilpatrick na poziciji 'dvojke' i Rondae Hollis-Jefferson na 'trojici', ali ni jedan nije u stanju pogađati poput našeg 'Babe'. Tu su i veteran Foye te zanimljivi rookie Caris Levert, koji je šutirao više od 40 posto tijekom zadnje tri sezone na sveučilištu Michigan.

Ugovor života

Za Bogdanovića će ova sezona biti važna i zbog još jedne činjenice. Ovo mu je posljednja godina ugovora s Brooklynom u kojoj će zaraditi nešto više od tri i pol milijuna dolara. Kako su u posljednje dvije godine plaće drastično skočile, a višemilijunske ugovore dobili i prosječni igrači, dobrom sezonom na ljeto bi mogao tražiti kudikamo bolji ugovor. Da ne pričamo kako bi imao priliku postati najplaćeniji hrvatski košarkaš po jednoj sezoni.

Što se tiče samih Netsa, očekuje ih duga i teška sezona u kojoj će biti uspjeh ako nadmaše broj pobjeda iz prošle (21). Kao što smo već spomenuli, budućnost im nije svijetla, a u takvoj situaciji puno toga može biti sklono eksperimentiranju i promjenama. Pa i ponekim tradeovima. Netsi bi sigurno trebali igrati brže i čvršće u obrani nego što je bio slučaj dosad. No, pitanje je koliko se mogu poboljšati i biti kompetitivni.

Ipak, Bogdanović bolju šansu u NBA-u možda neće imati. Ova sezona Netsa mogla bi biti kao stvorena za njega. Puno neiskusnih igrača željnih dokazivanja, ali malo njih sposobnih vući u napadu. Još ako dođe do tradea Brooka Lopeza. Neće biti lijepo zbog neugodnih poraza, ali ići će na ruku Bojanovim šansama za preuzimanje glavne role. Ako je mogao biti olimpijac s najboljim prosjekom poena u zadnjih 20-ak godina, može biti i prvi strijelac Netsa.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider