Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Ekskluzivan intervju

Kekov asistent vezan je za Hrvatsku i poznaje nas u dušu: "Na relaciji sam Verona - Ljubljana - Zagreb"

Pomoćnik Matjaža Keka u slovenskoj reprezentaciji, inače zagrebački zet Boštjan Cesar, otvorio se Marku Šepatu u velikom intervjuu za Dnevnik Nove TV.

Hrvatska nogometna reprezentacija otvorila je protiv Slovenije paket prijateljskih ispita u Dohi, a intervju za Dnevnik Nove TV dao je bivši dinamovac Boštjan Cesar, zagrebački zet koji sad pomaže izborniku slovenske reprezentacije Matjažu Keku.

Sve utakmice Hrvatske u Dohi pratite na gol.hr-u i Novoj TV, a sve o njima čitajte na ovim stranicama...

gol expired VIDEO Slovenija zabila u 91. minuti i spriječila pobjedu Hrvatske na promociji novog sustava divider

U Hrvatskoj ga se pamti, pogotovo među navijačima Dinama, po periodu u Maksimiru?

"Da, ja sam prvi inozemni transfer napravio kao klinac od 16 godina u Dinamo, prošao Omladinsku školu i poslije četiri godine sam igrao za prvu ekipu. I stvarno kao čovjek sam odrastao tamo i normalno igrao sam u najboljem klubu u Hrvatskoj. Pamtim stvarno lijepe, lijepe dane i uvijek će mi biti i grad, i klub, i navijači u srcu."

Hrvatica osvojila njegovo srce, ZG u njemu...

Vezan je zapravo uz Hrvatsku i više od činjenice da je bivši igrač Dinama.

"Istina je. Imam ženu koja je iz Zagreba, tako da sam često u Zagrebu. U ovo vrijeme sam na relaciji Verona-Ljubljana-Zagreb. I vrlo rado se vraćam u Zagreb, imam puno prijatelja i stvarno uživam u Hrvatskoj i Zagrebu."

gol expired Plan s petoricom stopera zaustavio niz od šest pobjeda, ali Bišćan zadovoljan: "Austrija nije stvorila šansu" divider

U Dinamu je igrao s nekima koji su kasnije ostavili ili još uvijek ostavljaju trag u hrvatskoj reprezentaciji.

"Jesam, zadnjih godina su došli i Modrić i Čarli i Eduardo, tako da ih stvarno znam. I Olić s kojim sam igrao. Svi ti igrači su sada u ekipi, ili u stožeru ili kao igrači. Tako da me vežu lijepe uspomene za njih, ali i Dinamo i Zagreb."

Je li već u Modrićevim počecima kod njega zamijetio nešto posebno?

"Pa vidjelo se odmah posebno, iskakao je u svojoj tehnici i pregledu igre. Njemu se vidjelo već otpočetka da ima nešto više. Normalno, on je to zaslužio i napravio s radom tako briljantnu karijeru, koju bi si svaki igrač poželio. Tako da je stvarno TOP igrač i to on pokazuje."

Krenuo u Dinamu, najveći trag ostavio u Italiji

I Cesar je napravio lijepu inozemnu karijeru, a najveći trag ostavio u Chievu iz Verone, gdje je proveo deset godina i upisao 215 nastupa u Serie A. Susretao se i tamo s brojnim Hrvatima.

"Ja sam igrao za mali klub u Italiji, ali kad smo igrali protiv hrvatskih igrača, oni su igrali svi u velikim klubovima tako da je bilo teško. I oni su, svatko u svom klubu, napravili nešto posebno. I to su dokazali, i s tim igrama i s golovima, i normalno transferima u druge, još jače klubove. Kao što je Mateo napravio, da je otišao u Real Madrid, a poslije u Chelsea. To su fenomenalni igrači, ali još bolji dečki."

gol expired Evo što je Hrvatskoj potrebno protiv Slovenije i Bugarske kako bi osigurala drugi "šešir" u ždrijebu za Mundijal divider

Karijeru je zaključio 2020.-e kao 37-godišnjak. Je li već pri kraju igračkih dana razmišljao o trenerskom poslu?

"Jesam, da. Posljednje dvije-tri godine sam već počeo polako razmišljati u tom smjeru, to me uvijek interesiralo. I stvarno, poslije igračke karijere sam odmah stupio u trenerske vode."

Prvi angažman je imao u slovenskoj U-19 reprezentaciji.

"Ja sam prošle godine počeo s U19 reprezentacijom, imao sam tri okupljanja, super mi je bio početak, vrlo interesantan, dobre utakmice. Ali normalno, kad sam dobio poziv Matjaža Keka, naravno da sam se brzo odlučio priključiti A reprezentaciji."

Šef ostavio već trag u Hrvatskoj od njega

Matjaž Kek je ostavio još veći trag u hrvatskom nogometu od Cesara, kao trener koji je Rijeci donio naslov i brojne sjajne europske trenutke. Kako je surađivati s njime?

"Ja imam odličan odnos s njim. Već kao igrač sam surađivao par godina, i taj uspjeh koji smo napravili, napravili smo zajedno kada smo išli u Afriku. I sad se nastavlja ta suradnja koju imamo, komunikacija je fenomenalna, i moramo to što izvana lijepo izgleda napraviti i na terenu."

Zlatko Dalić - 2 Izbornik Dalić za Dnevnik Nove TV otkrio kako će Hrvatska izgledati u novom sustavu divider

Uspjeh koji spominje u Africi je naravno nastup na Svjetskom prvenstvu 2010. godine. Posljednji veliki rezultat slovenske reprezentacije, koja je na tom Mundijalu zamalo prošla u nokaut fazu.

"Istina. Bila je, ja mogu to reći, nekakva fenomenalna atmosfera. Već u kvalifikacijama to se osjetilo i to zajedništvo koje smo imali prenijeli smo teren. I stvarno smo bili toliko jaki i imali samopouzdanja, tako da smo išli u svaku utakmicu da hoćemo pobijediti. I to smo napravili prvu utakmicu protiv Alžira. Nažalost, imali smo 2:0 protiv SAD-a, a na kraju je završilo 2:2. I izgubili nesretno protiv Engleza… Ja mislim da tada jedini nismo sa četiri boda prošli dalje. Ali to je bilo moje najljepše iskustvo u karijeri, jer svaki igrač koji igra na profesionalnoj razini, mislim da mu je cilj i želja doći na takvo natjecanje."

Zašto je Slovenija već neko vrijeme bez rezultata? Infrastruktura je dobra, je li možda problem da igrači i dalje rano odlaze u inozemstvo? Jer potencijala u mlađim reprezentativnim selekcijama ima, ali nikako da se to prenese u A reprezentaciju.

"Je, to je sigurno. Dobri su igrači, normalno svake godine slovenska liga raste, razvijaju se igrači, ali veliki je skok iz juniorske u seniorsku ekipu. Tako da se neki igrači možda tu izgube. Ali svake godine dolaze novi. Radimo dobro u Sloveniji i normalno, mi smo sretni ako na godinu dođu jedan-dva mlađa u A tim i da tu probaju napraviti nešto više. I da svake godine rade to s veseljem, i da probaju slovenski nogomet i reprezentaciju vratiti na taj nivo koji već neko vrijeme čekamo te da odemo na neko veliko natjecanje."

Oni rano ostali bez šanse, Hrvatska želi rezultat u Kataru

Slovenija je oduvijek poznata kao radnička ekipa, ali sada se pojavljuju i neki tehnički nadareni igrači i talentirani ofenzivci, kao 18-godišnji Šeško iz Salzburga ili 20-godišnji Celar, igrač Rome na posudbi u Švicarskoj.

"Mi smo, kako ste i rekli, radnička ekipa i to nas je krasilo puno godina. I to je baza na kojoj trebamo raditi. Naravno, svaki igrač koji ima više kvalitete je dobrodošao. Normalno, mora se podrediti tom dijelu koji smo rekli. I normalno, ako ima dodatne kvalitete, dobrodošao je za Sloveniju. I mislim da su ti igrači koje ste spomenuli budućnost za slovenski nogomet."

Ima li se Slovenija za što primiti iz prethodnih kvalifikacija za SP, u kojima je igrala s Hrvatskom, Rusijom, Slovačkom, Ciprom i Maltom?

"Pa možemo se primiti jer su bile stvarno odigrane dobre utakmice i to smo dokazali s rezultatima. Možda dva puta protiv Rusa u utakmicama koje smo odigrali fenomenalno, nismo dobili rezultat kakav smo očekivali. Ali bile su možda i neke lošije utakmice, pogotovo na Cipru, koje smo očekivali da ćemo pobijediti. To je možda malo stvar i neiskustva, jer smo možda olako shvatili te utakmice. Ali moramo se koncentrirati iz utakmice u utakmicu, ne gledati previše u naprijed, nego staviti fokus na svaki trening i ići utakmicu po utakmicu."

Rano su ostali bez šansi za SP u Kataru, a kako tamo vidi šanse Hrvatske?

"Letvica je visoko podignuta sa srebrom iz Rusije, ali mnogi su u Hrvatskoj mišljenja da je provedena kvalitetna smjena generacije i da aktualna momčad ima u nekim segmentima i više potencijala. To ćemo vidjeti… Ali stvarno, Hrvatska već zadnjih 20 godina, možda i 25, igra na fenomenalnom nivou. Igrači igraju u klubovima koji su klubovi najboljeg značaja, i to važnu ulogu imaju u svojim klubovima. I normalno, ako se poklopi i neko zajedništvo koje ste imali u Rusiji, da to može napraviti rezultat, koji vi očekujete i cijela Hrvatska želi.
 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider