Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
evo i zašto

Danas je ždrijeb EURA 2020: Svi bi u skupinu F, ali za Vatrene bi najbolja bila skupina A

S početkom u 18 sati na rasporedu je ždrijeb skupina Europskog prvenstva 2020. godine u kojem će se naći i kuglica s papirićem na kojem piše "Croatia".

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Stigao je i taj dan kada će Vatreni saznati s kime će biti u skupini europske smotre, a navijači za koje gradove moraju rezervirati smještaj i kupiti avionske, autobusne ili karte za vlak. Danas je s početkom u 18 sati u Bukureštu ždrijeb EURA 2020.

Mnogi su navijači skloni skupini F zbog blizine odigravanja utakmica. Riječ je o susretima u Budimpešti, gdje bi zapravo bili domaćini, pogotovo ako Mađari ne izbore EURO 2020 kroz dodatne kvalifikacije, te Munchenu. U Munchenu je Njemačka domaćin, a eventualno osvajanje drugog mjesta u skupni vodi nas vjerojatno u najpakleniji mogući dio ždrijeba.

gol expired Ždrijeb za EURO 2020: Hrvatska saznala grupu, otvara 14. lipnja s Engleskom na Wembleyju! divider

Skloni smo vjerovati da bi skupina A možda bila najbolja za Zlatka Dalića i Vatrene, a u nastavku teksta ćemo vam pokušati približiti zašto, te detaljno analizirati što bi osvajanje kojeg mjesta u skupinama A, D, E i F, u kojima jedino možemo biti izvučeni, donijelo u osmini finala, te eventualnom četvrtfinalu.

Skupina A

Ulazak u skupinu A čini se možda kao najbolja opcija, ponajviše zbog križanja nakon grupne faze natjecanja. Jedina negativnost iste su dvije utakmice u Bakuu (Azerbajdžanu) do kojeg će navijači putovati danima i potrošiti jako puno novaca. No, krenimo redom s pozitivnim stvarima.

Skupina A spaja nas s domaćinom Italijom, od koje od neovisnosti nikada nismo izgubili, te sa po jednom reprezentacijom iz trećeg pota i jednom iz četvrtog.

Kada bi osvojili skupinu A, otišli si u gornji dio ždrijeba osmine finala, te bi se križali sa skupinom C i igrali s drugoplasiranom reprezentacijom iz te grupe. Tamo su trenutno Nizozemska i Ukrajina, te će im se priključiti po jedna reprezentacija iz trećeg pota, te jedna reprezentacija iz play-offa Lige nacija.

S obzirom da je Nizozemska domaćin i da bi mogla osvojiti skupinu C, za očekivati je da će Ukrajina ili jedna reprezentacija iz trećeg pota biti suparnik u osmini finala. U slučaju prolaska Hrvatske u četvrtfinale, tamo bi nas vjerojatno čekao pobjednik skupine B, a to bi mogla biti Belgija, koja nije domaćin, ili Rusija, odnosno Danska koji su domaćini u susretima skupine B.

Osmina finala igrala bi se u Londonu, a četvrtfinale u Londonu. Eventualno polufinale donijelo bi pobjednika skupine F, u kojem je apsolutni favorit Njemačka.

Osvajanje drugog mjesta u skupini A bacilo bi nas na dno donjeg dijela ždrijeba i osiguralo okršaj protiv drugoplasirane reprezentacije iz skupine B, u kojoj su, kako smo već spomenuli, Belgija, Rusija i Danska. Osmina finala protiv jedne od tih reprezentacija igrala bi se u Amsterdamu, a eventualno četvrtfinale u Bakuu, protiv vrlo vjerojatno pobjednika skupine C u kojoj su smještene Nizozemska i Ukrajina, što opet uopće nije loša opcija.

Osvajanje trećeg mjesta u skupini A može nas eventualno odvesti na oglede protiv pobjednika skupine F, B ili E.

gol expired Ovo je 12 stadiona na kojima će se igrati Euro 2020: Na koja dva stiže Hrvatska? divider

Skupina D

Ulazak u skupinu D spaja nas s Engleskom, s kojom bi potom morali igrati na Wembleyju, dok bi preostale utakmice igrali u Glasgowu. Najzanimljivija situacija u cijeloj situaciji oko ulaska u tu skupinu čini se spajanje sa Srbijom, ukoliko susjedi naravno izbore Euro kroz dodatne kvalifikacije Lige nacija. Podsjetimo, moraju slaviti u Oslu protiv Norveške, te potom u finalu protiv pobjednika Škotske i Izraela u Beogradu.

U slučaju osvajanja skupine D otišli bi u donji dio ždrijeba, te bi u osmini finala igrali protiv drugoplasirane reprezentacije skupine F. To gotovo sigurno neće biti Njemačka, koja će biti domaćin u istoj. U tu skupinu ulaze još tri reprezentacije iz drugog i trećeg pota, te još jedna reprezentacija iz play-offa Lige nacija (pobjednik Patha A ili pobjednik Patha D).

Prolazak u četvrtfinale odveo bi nas vrlo vjerojatno na Španjolsku, koja bi kao domaćin trebala osvojiti skupinu E. U toj skupini također se čekaju još tri reprezentacije i to po principu maloprije spomenute skupine F. Iz play-offa Lige nacija ulazi reprezentacija iz Patha B (možda BiH).

Osvajanjem skupine i prolaskom u četvrtfinale Hrvatska bi u osmini finala zaigrala u Dublinu, a potom u Rimu.

Euro 2020. (Foto: AFP) Ždrijeb uoči ždrijeba: Određeni parovi dodatnih kvalifikacija i domaćini finala divider

Osvajanje drugog mjesta u skupini D šalje nas u gornji dio ždrijeba, na ogled protiv drugoplasirane reprezentacije iz skupine E. U toj skupini je domaćin Španjolska, a preostale tri reprezentacije tek se trebaju ugurati unutra.

U slučaju pobjede, četvrtfinale bi nas vodilo na pobjednika skupine F, koju će vrlo vjerojatno osvojiti Njemačka. Elf bit u osmini finala imao jednu od četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije iz skupina A, B ili C, što ne bi trebao biti pretežak zadatak za moćni njemački stroj.

Osmina final u ovom slučaju igra se u Kopenhagenu, a četvrtfinale u "hrvatskom" Sankt Peterburgu, sretnom gradu za Vatrene.

Skupina E

Ulazak u skupinu E spojio bi nas s domaćinom Španjolskom (Bilbao) i drugim gradom domaćinom Dublinom. Ovdje bi čekali jednu reprezentaciju iz trećeg pota i pobjednika play-offa Lige nacija iz Patha B.

Osvajanje skupine bacilo bi nas u donji dio žrijeba, gdje bi u osmini finala igrali protiv jedne od četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije iz skupina A, B, C ili D. Susret bi se igrao u Glasgowu.

Prolaz u četvrtfinale odveo bi nas na pobjednika iz ogleda prvoplasirane reprezentacije skupine D (vjerojatno Engleska) i drugoplasirane reprezentacije iz skupine F (Njemačka domaćin, čekaju se još tri reprezentacije).

gol expired Dvije potencijalne hrvatske skupine na Euru: Jedna u koju ne želi nitko i jedna koju bi svi divider

Osmina finala igrala bi se u Glasgowu, a eventualno četvrtfinale, protiv recimo Engleske, u Rimu.

Kada bi kojim slučajem Vatreni osvojili drugo mjesto u skupini E, to bi značilo da u osmini finala idemo na drugoplasiranu momčad skupine D. Tamo je nositelj skupine Engleska i vjerojatno će pred svojim navijačima i osvojiti to prvo mjesto u skupini. 

Prolaskom u četvrtfinale ždrijeb bi nas odveo prema pobjedniku skupine F (vjerojatno Njemačka) ili jednom od najbolje trećeplasiranih reprezentacija u skupini A, B ili C. 

Susret osmine finala igrao bi se u Kopenhagenu, a četvrtfinala u Sankt Peterburgu. 

gol expired Jedan od najboljih nogometaša svijeta popljuvao ždrijeb za Euro: "Ovo je sramota!" divider

Skupina F

Ulazak u skupinu F, koju mnogi zagovaraju zbog blizine odigravanja svih utakmica u skupini (Munchen i Budimpešta), je možda i najgora opcija. Za početak bi nas tu čekala Njemačka, protiv koje je jako teško igrati u gostima i osvajanje te skupine bilo bi možda i najteže od svih u koje možemo upasti.

No recimo da je osvojimo, osmina finala donijela bi nam jednu od četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije iz skupina A, B ili C. Susret bi se igrao u Bukureštu. Eventualno četvrtfinale bio bi ogled protiv pobjednika drugoplasiranih reprezentacija iz skupina D i E, u kojima su zasada Engleska (D) i Španjolska (E). Taj bi se susret igrao u ponovno za Vatrene sretnom - St. Peterburgu.

gol expired Ždrijeb Eura: Vatreni već znaju da neće biti izvučeni u dvije skupine! divider

Realnije osvajanje drugog mjesta u skupini F odvelo bi nas u osmini finala na pobjednika skupine D, a to će gotovo sigurno biti Engleska. Susret bi se igrao u Dublinu, što je dobra stvar za nas, no Engleska se čini kao najteži mogući suparnik Vatrenima na startu nokaut faze natjecanja. Ne treba ni napominjati da bi bili dodatno nabrijani jer smo ih eliminirali u polufinalu lanjskog Svjetskog prvenstva golom Marija Mandžukića u produžetku.

Eventualni prolaz u četvrtfinale u toj varijanti donosi nam pobjednika ogleda između prvoplasirane reprezentacije skupine E (vjerojatno Španjolska) i jedne od četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije iz skupina A, B, C ili D.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider