Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Komentar Ivice Mede

Treba izvući glave iz pijeska: Suparnici vide kako treba igrati protiv Hrvatske i gdje najviše curi

Ne treba paničariti, ali situacija može postati krajnje ozbiljna ako Vatreni ne riješe akutne probleme...

Neuvjerljiva igra protiv Azerbajdžana očito nije bila slučajna. Rekli smo da će Hrvatska morati odigrati osjetno bolje ako želi slaviti u Budimpešti, posebice u obrani, no Vatreni su odigrali podjednako, a budući da je s druge strane bila dosta kvalitetnija momčad od Azerbajdžana, poraz uopće ne treba čuditi.

Nije panika, tek je drugo kolo, ali ako Hrvatska ne podigne razinu igre, ako nastavi igrati kao u prve dvije utakmice, imat će velikih problema do kraja kvalifikacija. Hrvatska je viceprvak svijeta i svima je dodatni motiv za dokazivanje, pa mora računati na to da je svuda čeka nabrušeni suparnik, koji će protiv nje odigrati na granici svojih mogućnosti.

Znalo se i prije početka kvalifikacija da će protiv Vatrenih svi gristi do maksimuma, a da u isto vrijeme neće biti pod pritiskom. Sasvim logično, breme favorita je na Vatrenima, a to breme često zna biti pretežak teret. I nije prvi put da Hrvatska nakon velikog uspjeha slabo ulazi u sljedeće kvalifikacije.

Zadnja linija najtanja

Sjetite se brončane generacije i početka kvalifikacija za Euro 2000. Bili su veliki favoriti, a na kraju se nisu plasirali. Doduše, skupina je tada bila puno jača i sustav natjecanja bio je bitno drukčiji. Međutim, te kvalifikacije mogu biti dobra pouka za današnju generaciju.

Mađari su dobro prostudirali igru Hrvatske i dobro su zaključili gdje je u ovom trenutku najtanja, a to je zadnja linija. To smo konstatirali i nakon utakmice s Azerima. Neki se nisu složili da su stoperi loše odigrali. Valjda je sada svima mnogo jasnije. Ulazak Dejana Lovrena nije bitno promijenio situaciju. Nemojmo se lagati, Domagoj Vida nije u formi i to treba jasno reći.

U Zagrebu su mu bježali vižljasti Azeri podjednako kao i Duji Ćaleti-Caru. Sjetite se onog trka Ramila Šejdaeva, koji tada nije završio golom, a u Budimpešti mu je pobjegao, ne jednom, čak i teretni Adam Szalai. Ovaj put bilo je kobno.

Kako ste doživjeli poraz od Mađarske?

Ukupno glasova:

Vida nije jedini

A kada uz to na vratima imate vratara koji nije baš u velikoj formi, a ne može ni biti jer ne brani u svojem klubu, teško je očekivati bolje rezultate. Vida nije jedini daleko od prave forme, ni ostatak momčad nije briljirao. Vezna linija najjači je dio hrvatske momčadi, no protiv Mađara nije se uspjela nametnuti.

Mađari su igrali onako kako je igrala Hrvatska na Svjetskom prvenstvu. Prepustili su Hrvatima posjed, ali igrali su agresivno, s povremenim presingom na zadnju liniju Vatrenih i strpljivo su čekali svoje šanse. Jedna od šansi sigurno je prekid, to je slaba točka Vatrenih već godinama. To ponavljamo kao papagaji i više nema smisla o tome pričati. Na tom polju nema osjetnijeg napretka, isti problemi stalno se ponavljaju.

Možda zvuči paradoksalno, ali Hrvatskoj je možda teže igrati protiv nešto slabijih momčadi koje se orijentiraju na obranu i kontranapade, nego protiv kvalitetnijih selekcija koje napadaju i teže nadigravanju. Njih se može lakše iskontrirati, a Hrvatskoj je kontra možda i najjača strana.

Protivnici dobro vide kako treba igrati protiv Hrvatske

To sugerira fizionomija Dalićeve momčadi. Kada su favoriti, kada oni moraju voditi igru i kada zadnja linija mora izaći visoko, onda su Vatreni najranjiviji. Naravno da suparnici to vide i prilično je izvjesno da će protiv Hrvatske u skupini svi primijeniti sličan taktički recept. U to ne treba sumnjati.

To znači da će izbornik Zlatko Dalić morati pronaći rješenje za takvu igru. Jedno je od rješenja brža pas-igra, trokut, dupli pas i sigurnija igra u obrani. Hrvatska je protiv Mađarske igrala relativno sporo, dosta mlako i ne odveć agresivno. Bila je to „tiki-taka u slow motionu“. Mađari su bili žešći, brži i jači u duelima, fanatičnom borbenošću nadoknadili su manjak kvalitete i tehničke potkovanosti.

Igra hrvatske reprezentacije ne izgleda dobro, što se to prije shvati, prije će se pronaći rješenje. Najveća pogreška bilo bi zabijanje glave u pijesak i lakovjerno razmišljanje da će se problemi sami od sebe riješiti. Neće, na tome se mora ozbiljno raditi i onda će sve doći na svoje mjesto. Ako prione radu i ozbiljno shvate situaciju, Vatreni će na kraju to prilično lako riješiti. Prekvalitetni su da bi trebali strahovati do posljednjeg kola.

Kako ste doživjeli poraz od Mađarske?

Ukupno glasova:

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider