Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Četvrtfinale najveći uspjeh

Šesti Euro za Hrvatsku: Mogu li Dalićevi Vatreni nadmašiti Ćirine i Bilićeve?

Peti put zaredom hrvatska nogometna reprezentacija se plasirala na kontinentalnu smotru.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nastup na Europskom prvenstvu 2020. bit će šesti za hrvatsku nogometnu reprezentaciju.

Prvi Euro na kojem su Vatreni nastupili bio je onaj 1996. godine u Engleskoj gdje su pod vodstvom Ćire Blaževića prošli skupinu (pobijedili Tursku i Dansku, izgubili od Portugala) i u četvrtfinalu na Old Traffordu ispali od kasnijeg prvaka Njemačke.

U svom drugom pohodu na europsku smotru Ćiro nije uspio, Hrvatska je zapela u kvalifikacijama kao trećeplasirana u skupini (iza Jugoslavije i Irske) i taj Euro, održan 2000. u Belgiji i Nizozemskoj, bio je i ostao jedini na kojem nije nastupila naša reprezentacija.

gol expired Vlašić i Petković opet junaci: Dalić povukao potez koji je prelomio utakmicu! Mogao je i prije... divider

Godine 2004. Hrvatska je po drugi put zaigrala na Europskom prvenstvu. Izbornik je bio Otto Barić, a natjecanje u Portugalu okončano već u skupini, dalje su otišle Francuska i Engleska.

Najbliže polufinalu bili 2008. s Bilićem

Sa Slavenom Bilićem na klupi Hrvatska je promarširala kroz kvalifikacije i plasirala se na Euro koji se 2008. igrao u Austriji i Švicarskoj. S tri pobjede u tri utakmice u skupini Bilićeve trupe su izborile četvrtfinalni okršaj s Turskom koji će postati utakmica koja je navijačima reprezentacije nanijela najviše boli. To je onaj sudar iz Beča kada su Vatreni poveli u 119. minuti, a Turci u zadnjem napadu, u 122. minuti, izjednačili i izborili penale gdje rastrojeni hrvatski reprezentativci nisu imali šanse.

gol expired Ćiro otkrio kako je "pripremio" Dalića za ključnu utakmicu: "Rekao sam mu to da bih ga prepao" divider

Bilićev drugi Euro, onaj iz Poljske i Ukrajine 2012., okončan je u skupini, a kasnije se pokazalo koliko je tu Hrvatska imala peha prilikom samog ždrijeba jer je bila smještena u grupu s reprezentacijama koje su igrale finale tog Eura: Španjolskom i Italijom.

Ante Čačić je 2016. u Francuskoj prošao skupinu kao prvi, ali zbog drugačijeg formata natjecanja (bio je to prvi Euro s 24 reprezentacije) nokaut faza je tada počinjala već s osminom finala. I tu je Hrvatska naletjela na Portugal koji se uz nevjerojatno puno sreće provukao kroz svoju skupinu s tri remija, ali je u igri živaca golom Ricarda Quaresme u 117. minuti slavio i prošao dalje.

Što može Hrvatska na Euru?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider