Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Sporne žvakaće gume

Pokrenuta istraga, Francuzi demantirali da su bili dopingirani u finalu SP-a protiv Hrvatske

Španjolski El Mundo Deportivo donio je nevjerojatnu vijest.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Svjetska antidopinška agencija (WADA) pokrenula je veliku istragu u koju je uključen i francuski nogometni prvak PSG, a tiče se korištenja žvakaće gume kao možebitnog sredstva za doping.

Riječ je o žvakaćoj gumi koja nema šećera i koju koriste pripadnici američke vojske, a koja sadrži vitamin B i veliku količinu koefina. Za razliku od kave ili energetskog napitka kojima treba i do pola sata da počnu djelovati, prednost ovakve žvakaće gume je u tome što se nakon samo pet minuta stimulira živčani sustav i smanjuje se osjećaj umora.

U SAD-u se ona počela koristiti nakon određenih vojnih istraživanja, a u francuski nogomet prvi ju je, pišu španjolski mediji, implementirao Blaise Matuidi, još tijekom Europskog prvenstva kojemu je prije tri godine Francuska bila domaćin.

Liječnik potvrdio da su konzumirali na Euru 2016.

Žvakaća guma se koristi neposredno prije utakmice i onda se ispljune kako u nekom duelu ne bi došlo do gušenja.

Onaj dio istrage koji je dosad proveden ustvrdio je kako su Francuzi zaista i koristili spomenutu žvakaću gumu na Europskom prvenstvu, ali im, kao što znamo, niti to nije pomoglo u finalnom obračunu s Portugalom.

Potvrdu konzumiranja dao je i liječnik francuske reprezentacije Franck Le Gall.

"One su na raspolaganju igračima na stolu nasred svlačionice, isto kao i sva druga energetski bogata hrana poput orašastih plodova. Može ih uzeti tko god želi, nitko igrače ne tjera da ih uzmu.

Glasnogovornik Francuskog nogometnog saveza demantirao napise

Istragu je na sebe preuzela WADA i čeka se konačni zaključak - jesu li te žvakaće gume energetski stimulans ili dopinško sredstvo?

Naravno da ova vijest odmah za sobom vuče i paralelu sa Svjetskim prvenstvom u Rusiji gdje je Francuska osvojila naslov svjetskih prvaka pobijedivši u finalu Hrvatsku sa 4:2.

Tricolori su sa sobom u Rusiju ponijeli 120 paketića žvakaćih guma, ali se radilo o običnim žvakaćim gumama, a ne o nekakvim stimulativnim ili nedozvoljenim sredstvima.

"Pa to je ludost. Mislio sam da se netko šali kada su mi kolege proslijedile vaš upit", rekao je Raphael Raymond, glasnogovornik francuske reprezentacije u telefonskom razgovoru za Hinu.

"To nije istina. Nema nikakve istrage, niti imamo ikakvih problema s antidopinškom agencijom. Jedine žvakaće gume koje se koriste u našoj svlačionici jesu one obične koje se mogu kupiti u trgovini", izjavio je.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider