Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Bilo jednom u Americi

Ovo je termin u kojem su Daliću radili o glavi: Nikad ispričana priča - kako je legendarni Ćiro spasio izbornika

Hrvatska bi 26. i 30. ožujka trebala u Kataru odigrati dvije prijateljske utakmice sa Švicarskom i Portugalom…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U ovom trenutku vjerojatnije je da će se turnir u Kataru odigrati nego da neće. To je informacija koju smo dobili na marginama današnje press-konferencije u sjedištu HNS-a.

Ostaje otvorenim u kojim će sastavima reprezentacije doputovati u Dohu. Nogometaši koji nastupaju Italiji zasad su na popisu, nije još stigla službena informacija da neće smjeti ući u Katar, no situacija se brzo mijenja i sve opciju su otvorene.

Katarani su već uplatili pozamašna sredstva na račun saveza čije bi reprezentacije trebale nastupiti na turniru. Doznajemo da je novac sjeo i na račun HNS-a. Domaćin je uložio velika sredstva i logično je da neće samo tako odustati od organizacije turnira.

Naravno, ako viša sila ne odredi drukčije, jer tko zna što se može dogoditi do 26. ožujka. Jasno je da situacija može eskalirati. No zasad nema informacija da bi sve moglo otići u smjeru otkazivanja turnira.

Ronaldo spašava turnir u Kataru?

Lako je zamisliti da će se utakmice odigrati bez prisustva gledatelja. Novac od ulaznica ionako nije prevelika stavka u proračunu domaćina. Njima puno više znače iznosi koji će zaraditi od televizijskih i marketinških prava. Povezano s time, organizatoru je u interesu da najveća zvijezda turnira Cristiano Ronaldo bude u postavi Portugala.

Možda će samo zbog njega napraviti iznimku i dopustiti nogometašima koji nastupaju u Italiji da uđu u Katara bez dvotjedne karantene. Turnir s Ronaldom u postavi i bez njega nije i ne može biti isti. Cijena televizijskih prava teško da će biti ista ako Ronaldo ne bude u portugalskoj ekspediciji.

Kako god, Dalić je popisom nagovijestio koga će zvati na Euro 2020. Izbornik je najavio da će dati šansu svima koje je pozvao. Nije pojasnio što to konkretno znači. Naime, postavlja se pitanje hoće li se dogoditi slična situacija kao na turneji u SAD-u krajem ožujka 2018., kada je Dalić nakon prve utakmice s Peruom dozvolio nekolicini igrača na čelu s kapetanom Modrićem da se vrate u svoje klubove, pa je protiv Meksika u Dallasu zaigrala prošarana postava.

Dalić objavio popis

Nije jasno tko će igrati

Ako će Dalić svima dati šansu, znači li to da će jedna postava odigrati prvu utakmicu sa Švicarskom, a posve druga sljedeću utakmicu s Portugalom? Ili će izbornik na svakoj utakmici napraviti toliko promjena da će svatko dobiti određenu minutažu?

Ako će svi igrati pomalo u obje utakmice, to će biti više metež nego ozbiljne provjere. U takvim uvjetima teško se može nešto vidjeti, a još manje uigrati. S druge strane, ako će neki dobiti tek pokoju minutu, to i neće biti neka šansa da se pokažu.

Logičnije nam zvuči da izbornik formira dvije postave, za svaku utakmicu po jednu. Iskusne senatore ionako nema što previše isprobavati, o njima ionako već sve zna. Čini nam se da je svrsishodnije barem u jednoj utakmici dati šansu od prve minute onima koji su igrali manje u kvalifikacijama pa da se vidi na koga se može ozbiljno računati.

gol expired Mourinho za veliki novac dovodi svog prvog Hrvata nakon Luke Modrića? divider

Pitanje je kakvi su uvjeti za nastup u Kataru. Ako u ugovoru stoji da igrači iz prve postave moraju biti na terenu u većem dijelu obiju utakmica, to mijenja cijelu situaciju. Činjenica je da je HNS platio penale što Modrića nije bilo na spomenutoj utakmici u Dallasu protiv Meksika.

Nije jasno je li morao biti u kadru i odigrati tek nekoliko minuta ili je morao krenuti od prve minute da bi HNS dobio cijelu iznos koji je ugovorio. Puno je otvorenih pitanja i stoga je teško donositi neke konkretnije zaključke. No činjenica je da je Dalić u nekoliko navrata izrijekom rekao da će dati šansu svima koji se nađu u avionu za Dohu. Na koji način misli to napraviti, zasad je samo njemu poznato.

Prije dvije godine su htjeli srušiti Dalića

Ne treba zaboraviti što se događalo na američkoj turneji koja se odigrala u isto vrijeme prije dvije godine, dakle dva i pol mjeseca prije Svjetskog prvenstva u Rusiji. Sada je to već u domeni ''bilo jednom u Americi'', no Dalić to jamačno još uvijek jako dobro pamti.

Tamo je imao prvu veliku izborničku krizu. I prije nego što se otputovalo u SAD otpočele su spekulacije kako su krenule podzemne igre te da mu određene struje iza leđa rade o glavi. Tada smo saznali da je izbornik i prije odlaska u SAD-e doznao da mu se priprema smjena, što je poslije Mundijala i sam javno otkrio.

Nakon poraza od Perua priča se zakotrljala punom snagom. Tko zna što bi bilo da okrnjena postava Vatrenih nije pobijedila favorizirani Meksiko. Dalićevo lice i grimase nakon utakmice prilikom davanja izjava sve su govorile. Ogorčenje je bilo vidljivo iz aviona, pogotovo ako ste znali o čemu se radi.

gol expired Objavljena prva fotografija Ronaldinha iz paragvajskog zatvora: Smješten u dijelu s dilerima divider

Napetu situaciju dodatno je potencirala odluka da dozvoli nekolicini bitnih igrača da se vrate u svoje klubove nakon utakmice s Peruom. Izbornik je zbog toga bio žestoko kritiziran. Tko je potencirao te kritike, nije teško zaključiti – oni koji su ga htjeli smijeniti. Njima je poraz od Perua došao kao naručen. Dalića je pogodio klasični Murphyjev zakon, nevolje se lijepe za nevolje.

I to nije bilo sve, do naših ušiju došla je i informacija da se u Miamiju dogodila situacija koja je izbornika natjerala da potraži savjet kod legendarnog Ćire Blaževića, svoga dugogodišnjeg prijatelja i mentora. O tome se nije pisalo u medijima, malo tko je to znao, ali stari vuk odigrao je u tom slučaju jako važnu ulogu. Njegov savjet zlata je vrijedio tada još neiskusnom izborniku. Dobro je da ga je Dalić imao uz sebe.

Ćiro nikada o tome nije javno pričao, nikada nije potencirao svoju ulogu, i danas će skromno reći da nikada nije davao savjete Daliću, no to nije baš cijela istina. Možda Ćiro jednom otkrije kako je savjetovao Dalića da razriješi možda i najdelikatniju situaciju u svojem mandatu. Eh, kad bi vruće noći Miamija znale pričati…

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider