Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
dosta promjena u prvih 11

Naslućuje se postava za Slovačku: Je li izbornik otkrio karte i bi li Rakitić igrao i da je zdrav?

Vatreni protiv Slovačke igraju odlučujuću utakmicu kvalifikacija, a izbornik Dalić ima problema sa sastavljanjem udarne momčadi...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Može li se reći da je izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić na današnjoj press-konferenciji praktički otkrio tko će igrati u zadnjem redu protiv Slovačke u posljednjoj i odlučnoj utakmici kvalifikacija za Euro?

''Matej Mitrović trebao je jučer nastupiti, međutim na zadnjem treningu osjetio je nešto. Danas će ići na liječničku kontrolu, pogledat ćemo što mu je. Ako situacija bude upitna, nećemo riskirati. Ivan Rakitić nije igrao za Barcelonu, osjetio je tetivu. Pogledat ćemo i njega, vidjeti ćemo kakva je situacija. Ako bude problem, vratit će se u klub. Zato smo pozvali Roga, koji dobro igra u Italiji. Pozvali smo i Juranovića. Ako Mitrović ne bude u situaciji konkurirati, onda imamo opciju s Jedvajem na desnom stoperu, a na desnom boku Juranovića i Bartolca'', rezimirao je izbornik trenutačnu situaciju u hrvatskoj momčadi.

Perić ipak u obranu

Iako je Dalić tijekom presice napomenuo da to što nije zvao Duju Ćaleta-Cara na posljednja dva okupljanja ne znači da je bio u kazni, simptomatično je da ga izbornik nije izrijekom spomenuo kada je govorio o opciji za mjesto desnog stopera. Kao što možete vidjeti, izbornik je izrijekom rekao da ima opciju s Jedvajem ako Mitrović ne bude mogao, a rezultati pretraga pokazali su da ne može. Po tome se može zaključiti da je Jedvaj sada prva opcija na desnom stoperu, dok je pozicija lijevog stopera, čini se, rezervirana za Dinu Periću.

Kako je Karlo Bartolec odigrao vrlo dobro protiv Slovačke u Trnavi, gdje je Hrvatska slavila s visokih 4:0, logično je zaključiti da je u izbornikovim kalkulacijama ispred Juranovića. Izbornik će vjerojatno željeti imati u postavi što više igrača koji su nastupili u Trnavi, jer Vatreni su tamo odigrali maestralno, a poznata je stvar da Dalić teško mijenja standardnu postavu, pogotovo onu koja pobjeđuje.

To je interpretacija koja se nameće sama po sebi nakon izbornikova izlaganja. Naravno da na kraju to ne mora biti tako, do utakmice ima još dosta vremena i sve su opcije otvorene.

Dakle, Livaković je siguran na vratima, a zadnji red možda bi mogao ovako izgledati ako Mitrović ne bude mogao, a to je dosta izvjesno: Bartolec, Jedvaj, Perić i Barišić.

Tko će igrati u veznom redu i napadu?

Ivan Rakitić najvjerojatnije će otpasti zbog problema s ahilovom tetivom. Mnogi će rezonirati da Rakitić ne bi ni bio u prvoj postavi i da je potpuno zdrav, budući da je rezerva u svojem klubu i da već dugo nije u natjecateljskoj formi, a da za Nikolu Vlašića vrijedi sve suprotno. Ne bismo se kladili da bi to bilo tako, utakmica s Mađarskom po tko zna koji put pokazala je da Dalić najviše vjeruje senatorima.

Doduše, Rakitić nije startao od prve minute protiv Walesa, no ušao je u drugom dijelu. Najvjerojatniji je razlog bio taj što nije bio u stanju odigrati dvije utakmice u razmaku od četiri dana. Protiv Slovačke ne postoji taj problem, to je zadnja utakmica u kvalifikacijama. Pišemo to zapravo zbog opetovane dileme hoće li od prve minute krenuti Ante Rebić ili Josip Brekalo?

Rebić ili Brekalo?

I prije Mađarske mnogi su bili uvjereni da će Rebić ostati na klupi jer je u Milanu daleko od udarnog sastava te da će šansu gotovo sigurno dobiti Brekalo. Nije se dogodilo, opet je Rebić startao, kao što je startao i Rakitić, za kojeg se također dugo mislilo da će ostati na klupi.

Dalić je mnogo puta pokazao da ima veliko povjerenje u Rebića i da ga jako teško šalje na klupu. Stoga to što Rebić ne igra u Milanu ne znači da će Dalić promijeniti mišljenje. To je već nekoliko puta viđeno. Slično je bilo i protiv Slovačke u prvoj utakmici i protiv Azerbajdžana u Bakuu.

Kako god, Rebić ili Brekalo jedino je ozbiljno pitanje što se tiče veznog reda i napada. Svi ostali praktički su sigurni. Dakle, ako bi Hrvatska zaigrala u formaciji 4-2-3-1, dva zadnja vezna bit će Modrić i Brozović, na krilima će biti Perišić i Rebić (ili Brekalo), u sredini Vlašić, a mjesto najisturenijeg napadača zauzet će Bruno Petković, koji briljira u posljednje vrijeme i polako izrasta u doista sjajnog napadača.

Mogući sastav Hrvatske:

Livaković – Bartolec, Jedvaj, Perić, Barišić – Modrić, Brozović – Rebić, Vlašić, Perišić – Petković

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider