Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Uživo na Novoj TV i GOL.hr-u

Sve o novom izdanju Lige nacija: Ždrijeb u utorak, Vatreni ipak u elitnom društvu

Nakon ljeta koje će obilježiti Euro vraća se i novo izdanje Lige nacija.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kada je još prije nekoliko godina UEFA puštala prve probne balone u vezi s ukidanjem prijateljskih utakmica za europske nogometne reprezentacije i uvođenjem novog natjecanja kao alternative koja će ponuditi ono najvažnije - natjecateljski duh - mnogi su bili skeptični.

U prvi mah, tek rođena Liga nacija imala je brojne oponente koji su argumente u svojoj odbojnosti spram novog natjecanja vidjeli u bojazni od potencijalne zagušenosti u ionako pretrpanom nogometnom kalendaru, ne smatrajući potrebnim bilo koje dodatno natjecanje pokraj postojećeg Svjetskog prvenstva i kontinentalnih smotri.

No UEFA je ostala pri svome, a kako bi Ligi nacija u startu dala na važnosti, napravila je dvije ključne stvari, koje se zapravo naslanjaju jedna na drugu, a to su: termini odigravanja utakmica i protočnost prema velikom natjecanju.

Protočnost prema Euru već se sada pokazala kao pun pogodak

Upravo zbog Lige nacija kvalifikacije za velika natjecanja u Europi više ne počinju odmah u rujnu, već tek na proljeće one neparne godine poslije SP-a ili EP-a, a doza kompetitivnosti unesena je time što se nudi mogućnost popravnog ispita ako se u tim istim kvalifikacijama zapne.

gol expired HNS potvrdio: Hrvatska prvu utakmicu u mjesecu Eura 2020. igra protiv Turske divider

Koliko je to zapravo dobro, najbolje će posvjedočiti reprezentacije poput Bugarske, Mađarske, Rumunjske, BiH, Srbije - sve redom selekcije koje nakon posrnuća u kvalifikacijama za Euro 2020. imaju novu priliku da izbore plasman na kontinentalnu smotru u play-offu Lige nacija koji će se odigrati krajem ožujka. Da ne spominjemo četverac iz najlošijeg razreda Lige nacija - Gruzija, Bjelorusija, Sjeverna Makedonija, Kosovo - od kojih će netko ostvariti povijesni prvi nastup na velikom natjecanju.

Ždrijeb početkom ožujka

Prije toga, u utorak 3. ožujka s početkom u 18:00 u Amsterdamu će se održati ždrijeb za novo izdanje, a Hrvatska će se nenadano ipak naći u najjačem razredu. Prijenos ždrijeba uživo možete pratiti na Novoj TV i GOL.hr-u već od 17:30.

Naime, naša je reprezentacija u premijernom izdanju Lige nacija prije dvije godine završila posljednja u skupini s Engleskom i Španjolskom i kao takva je, skupa s još preostale tri posljednjeplasirane reprezentacije u skupinama tzv. Lige A, trebala ispasti u Ligu B.

Kažemo trebala, ali nije jer UEFA je donijela odluku o promjeni formata za iduće izdanje Lige nacija, i to tako što je najjači razred proširila s 12 reprezentacija, koliko ih se natjecalo u prvom izdanju, na 16. To je automatizmom dovelo do toga će svi koji su 2018. bili u Ligi A ponovno biti tu i ove godine.

Milan Stjelja Uskoro se vraćaju Vatreni: Koga bi Dalić mogao pozvati? Izbornik ima razloga za zadovoljstvo divider

Uz Hrvatsku, reprezentacije koje su profitirale reorganizacijom Lige nacija su i Njemačka, Island i Poljska. Brojne su bile teorije kako je UEFA upravo zbog Nijemaca povukla potez o proširenju Lige A.

Spektakularni drugi pot

Bilo kako bilo, nas to ne treba previše zamarati. Najvažnije je da ćete Vatrene i ove godine moći gledati u izravnim prijenosima na Novoj TV i GOL.hr-u, u okršajima protiv najjačih europskih reprezentacija. Protiv koga točno, saznat ćemo 3. ožujka.

Jakosne skupine ždrijeba već su poznate i baš su paklene, a posebno upada u oči drugi pot - vjerojatno najjače društvo nenositelja ikad igdje, otkad postoje ždrijebovi. Hrvatska se nalazi u četvrtom, skupa s Njemačkom, Islandom i Poljskom, što znači da te reprezentacije nećemo moći izvući. Sve je drugo moguće, pa tako i susjedski dvoboj s Bosnom i Hercegovinom, koja čeka u trećem potu nakon što je bila sjajna pod vodstvom Roberta Prosinečkog i izborila plasman iz Lige B u Ligu A.

Liga A bit će, dakle, podijeljena na četiri skupine s četiri reprezentacije koje će međusobno odmjeriti snage u šest kola - po dva u rujnu, listopadu i studenom. Prvo je na rasporedu od 3. do 5. rujna, a posljednje od 15. do 17. studenog.

Dvije reprezentacije dobit će novu šansu za Katar

Krajem prošle godine, 4. prosinca, UEFA je na zasjedanju zbog Izvršnog odbora i službeno potvrdila kako točno će nadolazeće izdanje Lige nacija biti povezano sa Svjetskim prvenstvom u Kataru 2022. Kvalifikacije za SP igrat će se od ožujka 2021. do ožujka 2022. i postojat će 10 kvalifikacijskih skupina.

U Katar će izravno pobjednici tih grupa, dok će 10 drugoplasiranih iz kvalifikacija plus još dvije najbolje ekipe iz Lige nacija koje ne budu već osigurale SP u Kataru ući u play-off.

U konačnici će to biti 12 reprezentacija koje će prvo biti izvučene u šest parova i onda će odmjeriti snage kod kuće i u gostima. Šest pobjednika odlazi u završni dio play-offa, gdje će ponovno ždrijebati parovi i opet će se igrati na dvije utakmice. Tri pobjednika tih triju dvomečeva plasirat će se na Svjetsko prvenstvo u Katar.

Jakosne skupine na ždrijebu

Liga A:

1. pot
Portugal
Nizozemska
Engleska
Švicarska

2. pot
Belgija
Francuska
Španjolska
Italija

3.pot
Bosna i Hercegovina
Ukrajina
Danska
Švedska

4.pot
HRVATSKA
Poljska
Njemačka
Island

Liga B:

1. pot
Rusija
Austrija
Wales
Češka

2.pot
Škotska
Norveška
Srbija
Finska

3.pot
Slovačka
Turska
Irska
Sjeverna Irska

4. pot
Bugarska
Izrael
Mađarska
Rumunjska

Liga C:

1. pot
Grčka
Albanija
Crna Gora
Gruzija

2. pot
Sjeverna Makedonija
Kosovo
Bjelorusija
Cipar

3. pot
Estonija
Slovenija
Litva
Luksemburg

4. pot
Armenija
Azerbajdžan
Kazahstan
Moldavija

Liga D:

1.pot
Gibraltar
Farski Otoci
Latvija
Lihtenštajn

2. pot
Andora
Malta
San Marino

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider