Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
komentar ivice mede

Igra skrivača je završena: Rakitić mora odlučiti, Dalić mu je dao sve, nije ovo zaslužio

Rakitić morao odlučiti što želi: ili će se odazivati na pozive i igrati za reprezentaciju ili će javno reći zbogom...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Igra skrivača je završena. Nema se više što okolišati. Lako je moguće da Ivan Rakitić nikada više ne navuče hrvatski dres. Ne znamo hoće li to biti tako, ali puno toga sugerira da bi se to moglo dogoditi.

Veznjak Barcelone i hrvatske reprezentacije opet ne dolazi na okupljanje hrvatske reprezentacije. Drugi put zaredom. I najvećim naivcima to je već sumnjivo. Prošli put je bio umoran, mistično ozlijeđen, ovaj put izlika je prijelazni rok i nesređena situacija u Barceloni. Nije da tu nema istine, zna se u kakvoj je situaciji, ali svima je jasno da je to samo djelomični razlog. Pravi razlozi puno su dublji.

Nemaju li i ostali reprezentativci problema u svojim klubovima!? Zar se prije nije događalo da se uoči reprezentativnih akcija obavljaju transferi!? Zar se to samo njemu sad događa!? To prije nije bio razlog za otkazivanje nastupa u reprezentaciji, pogotov nekoliko dana prije utakmice, što nije baš "fair", jer njegova situacija u Barceloni odavno je poznata. Ne događa se ništa novo posljednjih dana, guraju ga iz kluba već mjesecima.

Dalić je bio više nego jasan

I sve bi to mogli smatrati tek pukim spekulacijama da danas nismo čuli što je izjavio izbornik Zlatko Dalić. Ne sjećamo se da je ikad bio tako otvoren i izravan. Između redova dalo se sve iščitati. Izbornik je vrlo ljutit, to se lako moglo zaključiti iz njegova odgovora na naše pitanje: ''Ovo je već prilično simptomatično. Bojite li se da Rakitić više nikada neće igrati za hrvatsku reprezentaciju?''

Dalić o Rakitiću (VIDEO)

Hrvatska pred teškim iskušenjima, Rakitić će nedostajati

Vjerujem da nikome nije potreban prevoditelj za to što je pjesnik htio reći. Pogotovo ovo zadnje: koji su puni ambicija, volje i želje. Poruka je kristalno jasna. Kako se Dalićeve rečenice mogu drukčije protumačiti nego kao jasan signal da mu je puna kapa svega i da nema namjeru roniti suze ni za kim.

Hrvatsku očekuju dvije vrlo važne, možda i krucijalne utakmice za izravan plasman na Euro 2020. Obje na gostovanju; prvo vrlo dobra Slovačka, a potom Azerbajdžan. Situacija je jako nezgodna, puno je igrača ozlijeđeno, neki su izvan forme, drugi rješavaju karijerna pitanja...

U takvoj situaciji Vatreni će u obje utakmice morati ući bez druge najveće zvijezde reprezentacije. Ne treba pojašnjavati koliko Rakitić znači Vatrenima, ne treba lamentirati da će puno nedostajati, ali kako u životu tako i u nogometu, uvijek vrijedi ona stara: koga nema, bez njega se mora i može.

Ivana ne treba oštro napadati, ali mora odlučiti što želi

Ne treba sad Rakitića preoštro razvlačiti i napadati. Nisu potrebne teške riječi, nije to zaslužio. Dao je jako puno reprezentaciji, to treba cijeniti. Treba poštovati njegovu odluku kakva god bila. Ako odluči reći zbogom, treba ga ispratiti s fanfarama. Zaslužio je sve počasti. Jedina je primjedba ta što bi trebao otvoreno reći koje su mu namjere.

Ne treba ništa pojašnjavati, razlozi su njegova privatna stvar. No trenutačna situacija nema smisla; izbornik i cijela momčad moraju znati na čemu se, mogu li računati na njega ili ne. I cjelokupna javnost je zaslužila da to zna. Neće biti ni prvi ni zadnji koji se odlučio oprostiti od reprezentacije. Samo to treba jasno reći. I to je to, ništa drugo.

Ne očekuje valjda da ne mora igrati u kvalifikacijama i da će opet dobiti poziv za Euro? Takav status nisu imali ni veći nogometaši od njega. Mislimo da Rakitić nema takva očekivanja, nije taj tip. Vjerojatnije je da nije načisto što uopće želi. I na koga je ljutit, ako je ljutit, a čini se da jest. Možemo shvatiti da se osjeća podcijenjenim, da misli kako nema status koji zaslužuje.

Slavlje hrvatskih nogometaša (Foto: AFP) Čarobna večer Vatrenih: Hrvatska pregazila Slovačku na putu prema Euru! divider

Rakitić je uz Modrića najveća zvijezda Vatrenih, ali mora postojati granica

Nije jedini, mnogi su Vatreni slično osjećali. Možda je u pravu, možda je zaslužio veće poštovanje i respekt. Nije da tu nema istine, ali ne može se reći da ga se ne poštuje i ne cijeni u Hrvatskoj. Ako ćemo ići u sitna crijevca, malo je igrača ili ih uopće nema koji su toliko puta otkazali nastup za reprezentaciju i opet su uredno pozivani.

Budimo iskreni, Rakitiću ova dva otkaza nisu prva u karijeri, bilo ih je još nekoliko. Kao i sada, i tada su objašnjenja bila tanka. Na tu temu imao bi što reći bivši izbornik Ante Čačić. Rakitić nije bilo koji igrač, on je igrač Barcelone, velika je zvijezda hrvatske reprezentacije, pa i svjetskog nogometa, ali sve ima svoje granice.

Jedno je sigurno, na izbornika Dalića nema se što ljutiti. On mu je dao i srce i dušu. Dao mu je i sve ovlasti, praktički može birati što će igrati, koju poziciju želi, gdje se najbolje osjeća. Ako ovako nastavi, ispast će i da može birati kada će i protiv koga igrati. E, sad, to je već malo previše. Previše čak i ako je u pitanju veliki nogometaš poput njega. Rakitić mora odlučiti i presjeći. Ili će još igrati za reprezentaciju ili će se oprostiti. Pitanje na koje zasad nema jasnog odgovora.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider