Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
SAVJETUJTE gazdu!

Igrajte se Mamića: Imate sedam zvijezda, koga ćete prodati?

Pogledajte razloge koje smo naveli i odlučite. Sammir već uvjerljivo vodi u našoj anketi!

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Približavamo se sredini zimskog prijelaznog roka a još uvijek nema konkretnih naznaka da bi neka od „modrih“ perjanica mogla napustiti Maksimir.

Međutim, to ne znači da Dinamo ove zime neće prodavati, poznato je da se transferi najčešće zaključuju u posljednjim danima prijelaznog roka, a ostalo je još više od dva tjedna vremena. Loš dojam koji su igrači Dinama ostavili u Ligi prvaka malo je poljuljao inozemne interesente, ali „modri“ još uvijek solidno kotiraju na „tržištu nogu“.

U izlogu je kompletna momčad „modrih“, svi su na prodaju, ali sve ovisi o tome hoće li „prosci“ dovoljno ponuditi? U prvom redu ipak stoje Domagoj Vida, Sammir, Milan Badelj, Šime Vrsaljko, Luis Ibanez, Ivan Kelava i Mateo Kovačić. To su igrači Dinama za kojima postoji interes u Europi, ali svatko od njih ima svoju cijenu ispod koje izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić neće ići tako lako. Istina je da Dinamo financijski stoji sasvim dobro i da trenutačno nije prisiljen prodavati svoje najbolje igrače, ali pitanje koliko dugo će još trajati blagostanje na Maksimiru?

U Dinamu su svjesni ekonomske krize koja ih okružuje i nadolazeće recesije koja sasvim sigurno neće zaobići niti Plave salone. Dinamo je i u nekim boljim vremenima živio od „izvoza svoje supstance“, pa kako neće u olovnim vremenima koja tek dolaze? Stoga je novi val prodaje najboljih igrača sasvim realna opcija, jer na vidiku nema drugih opcija za popunjavanje proračunskih rupa.

Nije tajna da su pregovori s kijevskim Dinamom oko transfera Domagoja Vide daleko odmakli. Navodno su dva ključna čovjeka dvaju najtrofejnijih hrvatskih i ukrajinskih klubova Zdravko Mamić i Igor Surkis blizu dogovora. Kijevljani su zainteresirani i za prvu „modru violinu“ Sammira, ali izvršni dopredsjednik Dinama još uvijek je uvjeren da Brazilca vrijedi barem deset milijun eura, dok se Ukrajinci baš ne slažu s tom procjenom. Lako je moguće da Maminjo popusti pa da Vidu i Sammira proda Kijevljanim u paketu za nešto manju svotu od one koju je namjeravao uprihoditi.

Savjetujte Maminja i glasujte u našoj anketi koja se nalazi desno od članka

Sammir mu je u posljednjih godinu dana stvorio ionako previše problema, a nema garancije da će u narednom razdoblju popraviti svoje ponašanje usprkos tome što je u međuvremenu dobio sina i uskoro bi se trebao oženiti. Iz toga bi se moglo zaključiti da će se Sammir konačno smiriti, pa u proljetnom dijelu sezone ponovno zaigrati na svojoj najvišoj razini i ponovno podignuti cijenu na tržištu. Maminjo zasigurno računa da bi se to moglo dogoditi, ali Sammir je do sada pokazao da se s njim nikad ne zna i stoga se ništa sa sigurnošću ne može tvrditi, tako da je moguće i da mu cijena u narednom razdoblju dodatno padne. Prije izvjesnog vremena interes za Sammirom pokazali su neki španjolski klubovi, spominjala se Valencia, a nakon toga i Malaga, no trenutačno nema vijesti o njihovom opetovanom zanimanju.

Milan Badelj duhom je već duže vrijeme u nekom inozemnom klubu, a u Dinamu je prisutan samo tijelom. Od svršetka prošle sezone Badelj je u konstantnom padu, što jednim dijelom ide i na dušu trenera Krune Jurčića koji ga je najčešće koristio na bočnim stranama veznog red, a to svakako nisu pozicije na kojima Badelj može najviše dati. Novi trener „modrih“ Ante Čačić najavio je da će Badelja isključivo koristiti na njegovoj prirodnoj poziciji u sredini terena, a bude li doista tako, Miki bi se ponovno mogao vratiti u pravu formu. Poznato je da su za Badeljom interes pokazali neimenovani klubovi iz ruske prijestolnice, bilo je interesenta iz Bundesliga, a navodno je i Malaga duže vremena skautirala Dinamova veznjaka.

Šime Vrsaljko bio je na meti nekih najvećih engleskih klubova. Kako je GOL.hr već pisao, u proljeće prošle godine Vrsaljko je bio na korak od Arsenala. Izaslanici „topnika“ čak su u tajnoj misiji posjetili Zagreb, no transfer se ipak nije realizirao iz nepoznatih razloga. Poput većine Dinamovih igrača i Vrsaljko je u prvom dijelu ove sezone bio ispod razine igara koje je demonstrirao u prošloj sezoni. No, to ne znači da su potencijalni kupci sasvim ohladili, jer fizički moćni, motorički igrači poput Vrsaljka uvijek su traženi, no jasno je da „prosci“ trenutačno ne pristaju na „paprenu“ cijenu.

Možda je ipak Luis Ibanez najbliži odlasku s Maksimira. Uz vratara Ivana Kelavu Argentinac je valjda jedini igrač Dinama koji je povećao vrijednost na tržištu. Iako su mnogi sumnjali u njegove kvalitete, Ibanez je uz Kelavu bio najbolji igrač Dinama u utakmicama po skupinama u Ligi prvaka. Ibanezove dobre partije nisu ostale ne zamijećene, interes za njim pokazali su neki belgijski, španjolski i turski klubovi. Već smo pisali o tome kako su na Ibaneza „oko bacili“ turski divovi Galatasaray i posebice Fenerbahce. Lako je moguće da Ibanez završi u Turskoj već ove zime, ali vjerojatnije je da će se transfer realizirati ipak na ljeto.

Ivan Kelava svojim je obranama u Ligi prvaka zaradio pridjev „sveti“. Branio je Kelava moguće i nemoguće, a ipak mu je mreža na kraju balade do vrha napunjena. Pitamo se što bi tek bilo da Kelava nije bio u formi? Kelavi se „naklonio“ i predsjednik Reala Florentino Perez nakon što je u dvije utakmice s „kraljevima“ radio prava čuda na svojim vratima. Perezova pohvala najbolja je moguća preporuka i zasigurno nije prošla nezapaženo u Europi. Nije nemoguće da na adresu Dinama do kraja prijelaznog roka stigne ponuda koja se ne može odbiti. Dinamo u Filipu Lončariću ima adekvatnu zamjenu za Kelavu, pa je transfer sasvim realna opcija.

Mateo Kovačić posljednji je u ovom „sedmercu“ koji bi uskoro mogao u pečalbu, ali vjerujemo kako nećemo pogriješiti kazavši da je najmlađi strijelac „modrih“ u Kupu prvaka/Ligi prvaka najtraženiji od svih Dinamovih igrača. Međutim, njegova cijena je najveća i teško da bi Dinamo svojeg dragulja pustio ispod iznosa Modrićeva transfera u Tottenham. Kovačić će najvjerojatnije još sezonu, dvije ili tri nositi dres Dinama, no nije nemoguće da netko od europskih velikana duboko posegne u džep i baci Maminja u dilemu. Ako se to dogodi, bit će to zasigurno rekordan transfer u hrvatskom nogometu.

Anketno pitanje: Pomozite gazdi Dinama!

Ako se složimo da je skora prodaja neminovna iz već opisanih razloga, postavljamo pitanje koga biste najradije vidjeli na izlaznim vratima Maksimira, odnosno koga bi u ovom trenutku bilo najmudrije prodati? Nudimo sedam odgovora, a vi glasajte za ono koje vam se čini najboljim. Možda odabirom pomognete gazdi Dinama u odluci koga prvog da se riješi.

Domagoj Vida
Najbolji potez Dinamove uprave u posljednje vrijeme. Vidin transfer iz Bayer Leverkusena stajat će Dinamo ukupno dva milijuna, a šest-sedam mjeseci kasnije može ga prodati za barem pet-šest milijuna eura. Dakle, čist profit na Vidi iznosit će oko četiri milijuna eura. Ovo se čini kao prilika koja se ne bi smjela propustiti.

Sammir
Maminjo još uvijek za njega traži minimalno deset, a trenutačno može dobiti šest ili maksimalno sedam milijuna eura. Prema nogometnom znanju Sammir vjerojatno vrijedi više od šest-sedam milijuna, ali to je samo hipotetska procjena, a realno je ono što kaže tržište. Moguće je da Sammir u nastavku sezone proigra i poveća svoju cijenu, ali moguće je i da mu cijena padne ako nastavi s dosadašnjom praksom raskalašenog života. Pridodamo li tome i realnu mogućnost da Europa na ljeto upadne recesiju, što će se zasigurno negativno odraziti i na nogometni biznis, možda bi bilo najpametniji već sada prodati Sammira.

Milan Badelj
U prvom dijelu sezone prikazao je igre u kojim se jasno moglo vidjeti da je odsutan duhom. Badeljov najveći problem bio je nedostatak motiva. Nije tajna da je priželjkivao transfer u inozemstvo, no to se nije dogodilo, pa mu je očigledno pao moral. Ako dođe realna financijska ponuda, možda bi ga bilo najbolje prodati.

Šime Vrsaljko
Nakon što je proljetos već bio u mislima u Londonu, Vrsaljko je ipak morao ostati u Zagrebu. Uslijedila je i operacija trbušnog zida nakon koje se do dana današnjeg nije vratio u punu formu. Na Maksimiru se moglo čuti kako je kod Vrsljaka došlo do „pomutnje u glavi“, radi se o sindromu koji često zahvati mlade igrače nakon bajoslovne inozemne ponude. Neki kažu da je Dinamo trebao prodati Vrsaljka Arsenalu jer bolju ponudu više neće dobiti. Ponovi li se slična prilika, „modri“ je ne bi smjeli propustiti.

Luis Ibanez
Unatoč brojnim kritikama i raširenom skepticizmu prema njegovima taktičkom obrazovanju, Argentinac će se na kraju pokazati kao više nego dobra i isplativa investicija. Lucho je pristupom igri i općenito odnosnu prema klubu zaslužio transfer u inozemstvo bez pretjeranog cjenkanja. Uostalom, prava je prilika za prodaju, teško da Ibanez u narednom razdoblju može nadmašiti svoje igre iz prošle godine.

Ivan Kelava
Može li Kelava braniti bolje od onog što je demonstrirao u dosadašnjem tijeku sezone? Teško ili jako teško. Nakon bravura u Ligi prvaka, sada je pravi trenutak za prodaju. Kelava na Euru ionako neće biti prvi izbor Slavena Bilića, tako da od putovanja u Poljsku i Ukrajinu neće biti prevelike koristi.

Mateo Kovačić
Dinamo u ovom trenutku za svojeg dragulja može dobiti između deset i petnaest milijuna eura. Ako se Kovačićeva karijera bude odvijala prema očekivanju, trebao bi nadmašiti sve transfere u povijesti hrvatskog nogometa. No, ključna je riječ ako. U nogometu kao i u životu sreća igra značajnu ulogu. Bezbroj je primjera kada je jedna ozljeda uništila karijeru velikih talenata. Kovačić je već jednom slomio nogu i nitko ne može jamčiti da neće i drugi put. Zvuči zlosutno, ali to je jednostavno tako u nogometu. Možda već sada treba uzeti ono što se nudi na pladnju.

Savjetujte Maminja i glasujte u našoj anketi koja se nalazi desno od članka!

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider