Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Vrlo vrijedan igrač

Ovacije za 'modrog' dragulja: On je buduća zvijezda, čarobno je kako koristi loptu!

Talent Scout - Tomorrow's Stars Today! zove se stalna rubrika u kojoj znameniti nogometni magazin World Soccer svakog mjeseca predstavlja buduće svjetske zvijezde...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prostor u travanjskom izdanju engleskog mjesečnika dobio je 17-godišnji veznjak zagrebačkog Dinama i mlade hrvatske reprezentacije Mateo Kovačić.

"Značajna tranša vodećih europskih klubova želi u svoje redove dovesti Dinamova veznjaka. Ne čudi to niti malo sve trenere koji su dosad vodili Matea", napisao je u proslovu teksta autor Nick Bidwell citirajući potom Igora Pavlovića, jednoga od prvih Kovačićevih trenera u austrijskom LASK-u iz Linza, iz čije je nogometne akademije perspektivni pionir prije 4.5 godine preselio u Dinamovu.

Utječe na igru gdje god pozicioniran bio: lijevo ili desno, dublje odotraga u veznom redu ili na mjestu polušpice. Dječak bebastog lica može jednostavno igrati sve...

- Nick Bidwell
"Još dok je bio klinac svojim je sposobnostima gledatelje ostavljao otvorenih ustiju. Taj dojam, kod onih koji ga gledaju, ne razlikuje se niti danas. Bilo je nešto čarobno u načinu na koji je koristio loptu. Izgledalo mi je to kao da je ona njegovo privatno vlasništvo. Njegov je enorman potencijal bio vidljiv već tada, od najranijih dana. Od početka je izgledao kao prirodan igrač, jednostavno rođen da bi igrao nogomet."

To su neki prepoznali na vrijeme.

"Bio je još u nježnim godinama kad su počele stizati ponude i laskavi pozivi iz Juventusa, minhenskog Bayerna, Ajaxa i drugih velikana. No, kad je ponudu poslao Dinamo, svi su drugi ostali bez šanse."

Ipak je presudila očeva odluka.

"Njegov otac Stipo uvijek je bio ponosan Hrvat i, premda se Mateo rodio i odrastao u Austriji, proradila je i u njemu hrvatska krv i nije ga trebalo nagovarati. Kao da je jedva čekao vratiti se u domovinu svojih roditelja. Iz Dinama nisu mogli vjerovati kad su ga vidjeli kako igra protiv njihove momčadi na jednom U13-turniru."

Pavlović se prisjetio kako je krenula priča s Dinamom.

"Organizirao sam mu odlazak u Zagreb na probu. Tako se to kaže. Niti u jednom trenutku nisam sumnjao u ishod tog puta."

Autor teksta opisao je potom Kovačićev debitantski pogodak u 1. HNL-u, kojim je postao najmlađi strijelac u povijesti natjecanja, te naznačio da je neizostavan član prve momčadi Mateo postao ubrzo nakon što ga je Vahid Halilhodžić prvi put uveo u momčad.

"Standardan je postao kod Jurčića, a nastavio je isto i kod Čačića", piše Bidwell i zaključuje:

"Utječe na igru gdje god pozicioniran bio: lijevo ili desno, dublje odotraga u veznom redu ili na mjestu polušpice. Dječak bebastog lica može jednostavno igrati sve. Preciznih je kratkih i dugih dodavanja, vrlo opasan pri prekidima, a posebno nije uputno pustiti ga da krene prema vama 1-na-1." (M.I./TS)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider