Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Jovanovićeva ofenziva

Novi Zakon o sportu: Zdravko Mamić će morati otići iz Dinama!

Ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović predstavio je medijima prijedlog izmjena i dopuna Zakona u sportu u kojem je najviše polemike izazvala definicija o menadžerima...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prijedlogom zakona propisuje se ustroj, poslovi, način rada, prava, dužnosti i ovlasti sportske inspekcije.

Sportska inspekcija organizira se na način da poslove inspekcije u prvom stupnju obavljaju sportski i viši inspektori u uredima državne uprave u županijama, odnosno u Gradskom uredu Grada Zagreba, a u drugom stupnju državni sportski inspektori, viši državni sportski inspektori i glavni inspektor u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

''Ovaj zakon o sportskoj inspekciji neće biti 'bič božji'. Mi samo želimo pružiti priliku svim ljudima u sportu da rade po zakonu'', rekao je pomoćnik ministra Jovanovića Petar Skansi.

Najviše zanimanja, pak, pokazala je definicija menadžera u sportu, a ona bi novom zakonu glasila ovako:

''Zakon o športu definirao je menadžera kao osobu koja je prema pravilima nacionalnog saveza ovlaštena obavljati poslove posredovanja prelaska sportaša iz jednoga sportskog kluba u drugi sportski klub. Sada se, a radi sprečavanja mogućeg sukoba interesa u sportu, predlaže rješenje prema kojem se sve odredbe Zakona o sportu koje se odnose na menadžere u sportu moraju odnositi i na sve fizičke osobe i odgovorne osobe u sustavu sporta iz kojih potražuju dio sadašnjih ili budućih prihoda, a koji proizlaze iz obavljanja sportske djelatnosti. Isto vrijedi i za članove tijela sportskog klub-udruge za natjecanje pa se ograničenja i za njih proširuju na osobe za zastupanje sportskog kluba-udruge za natjecanje.''

Dakle, menadžerima će se smatrati ne samo oni s licencama nego i oni koji ulaganjem u sportaše i od njihovih transfera ostvaraju profit.

Provede li se taj Zakon Zdravko Mamić neće moći raditi u Dinamu ili će biti prisiljen raskinuti brojne ugovore s igračima, dok je zanimljivo pravno pitanje odnosi li se to na eventualnu izborničku funkciju Igora Štimca. U svakom slučaju, slijedi novo turbulentno razdoblje za hrvatski sport, pogotovo nogomet.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider